Voor een hoop mensen is de strijd tegen de extra kilo’s een dagelijkse realiteit. Hoewel de voor de hand liggende maatregelen zoals lichaamsbeweging en gezonder eten vaak voor verbetering zorgen, kan je op sommige plekken vocht en vet vasthouden. Dit soort ‘probleemgebieden’ verschillen per persoon en dienen met wat meer gerichtheid te worden aangepakt. Dit kan onder andere aan de hand van krachttraining en pilates, maar ook middels yoga. Yoga kent inspannende houdingen die de spieren verlengen en het lichaam op den duur strakker maakt. Lastige gebieden zijn relatief goed aan te pakken door met enige regelmaat aan yoga te doen. De rek- en strekhoudingen zorgen voor een totale workout, dat wil zeggen dat armen en benen gesterkt worden, maar ook de core (buik en rug).
Hoewel yoga er ontspannend uit ziet en ontspannend kan zijn, is het ook hard werken. De houdingen vergen doorzettingsvermogen en het wordt daarom al snel zweten op de yoga mat. Doordat je ‘gedwongen’ wordt jezelf mentaal te trainen tijdens yoga, zul je in het dagelijks leven hier profijt van ondervinden. Zo ervaart de gemiddelde yogi meer kalmte, meer geduld en meer veerkracht. Deze mentale resultaten maken yoga tevens een aantrekkelijke activiteit voor mensen die behoefte hebben aan meer innerlijke rust.
Afvallen van yoga
Hoewel afvallen via yoga een ideale uitkomst lijkt, dient er vooraf eerst realistisch gekeken te worden naar de haalbaarheid. Veel mensen abonneren zich bijvoorbeeld in het nieuwe jaar enthousiast op de sportschool, door vervolgens nauwelijks of niet te gaan.
Met yoga is dit niet anders en het kan dus geen kwaad om voor jezelf helder te hebben, wat je wilt bereiken en wat je bereid bent te investeren.
- Hoeveel kilo’s wil ik kwijt en is dat realistisch?
- Binnen welke termijn zou ik deze kilo’s kwijt willen?
- Hoe vaak zou ik aan yoga per week moeten doen voor dat doel?
- Is dat in mijn wekelijkse schema in te passen?
- Hoeveel zou me dat kosten?
- Zijn er dingen die ik eventueel moet veranderen om yoga te integreren
De juiste mindset
Misschien weet je uit eigen ervaring, of van iemand anders, dat alles valt of staat met de juiste mindset. Mensen zijn psychologische wezens en dienen voor zichzelf een bepaalde mate van intrinsieke motivatie te hebben. Samen met die motivatie hangt de haalbare beloning, ofwel het doel waarvoor je tijd en energie wilt vrijmaken.
‘Nonchalant’ de sportschool bezoeken of je inschrijven voor yoga kan uiteraard, maar de kans van slagen is waarschijnlijk niet groot. Bij yoga komt er een flink mentaal aspect om de hoek kijken. Door hier op voorbereid te zijn en je doel voor ogen te houden, zorg je dat je went aan de (nieuwe) lichamelijke activiteit en je het uiteindelijk steeds leuker zal gaan vinden.
Wat yoga voor zich heeft werken, in tegenstelling tot ander activiteiten, is het feit dat er aan de juiste mindset gewerkt kan worden. Zo bestaan er stromingen die een dubbel doel dienen, namelijk herstel (na fysieke inspanning) en jezelf ‘gunstig programmeren’.
Eén van de bekendste en meest effectieve methode om dit te doen, is via Yoga Nidra. Deze passieve yoga werkt via instructies die het onderbewustzijn instrueren. Veel yogi’s die aan yoga doen voor afvallen, kracht en souplesse, doen tegelijkertijd aan Yoga Nidra. De slagingskans, maar ook de lange termijneffecten worden hiermee vaak aanzienlijk verbeterd.
Yoga oefeningen – de basis
Voor de beginners in de yoga is het verstandig ‘klein’ te beginnen. Door oefeningen te doen voor de ademhaling en een aantal basishoudingen eigen te maken. Het leggen van dit fundament is belangrijk, voor zowel de motivatie als het leren van yoga.
Online les Ademhalingsoefening
Online les basishoudingen
Deze online lessen kunnen voor jezelf als indicator dienen. Vond je het prettig om te doen, of juist niet? Bedenk dat deze basishoudingen vrij laagdrempelig zijn en door de meeste mensen gedaan kunnen worden. De meer intensieve lessen gebeuren opbouwend en zetten lichaam en geest steeds harder aan het werk.
Online yoga en afvallen
Online dienstverlening speelt een steedse grotere rol, zo ook voor yoga. Sinds de coronamaatregelen van 2020 heeft online yoga een extra groeispurt doorgemaakt. Verrassend genoeg, zijn de aanmeldingen bij yogastudio’s (en opleidingen) ook toegenomen sindsdien.
Voor een hoop mensen heeft thuisyoga een aantal voordelen. Zo zijn de kosten lager, hoef je geen rekening te houden met tijdstippen en ben je geen tijd kwijt aan reizen. Bovendien doe je yoga in de eigen omgeving, hetgeen voor sommigen goed werkt. Tegelijkertijd zijn er ook een aantal minpunten m.b.t online yoga, zoals het minder goed begeleid kunnen worden en het ontbreken van de studiosfeer. Als belangrijkste punt geldt dat een hoop online yoga niet geschikt is voor beginners. Het gaat hier met name om de meer intensieve vormen van yoga. Deze vormen vereisen goede begeleiding en dit kan alleen in de studio gegarandeerd worden. Let dus op als je als beginner aan de slag gaat met de aanschaf van een online cursus. Ontspanningsyoga zoals de Yoga Nidra cursus zijn prima geschikt en verstandig om mee te starten, voor ontspanning en een goede mindset.
Voor wie naast ontspanningsyoga ook wilt starten met yoga, gericht op het leren van houdingen en afvallen, dient voorzichtig te kiezen. Er zijn namelijk veel programma’s en cursussen in omloop, die niet ontwikkeld zijn door gecertificeerde yogadocenten. Let dus op zaken zoals keurmerken en licenties bij de aanschaf. Wanneer je een online cursus volgt via een fysieke yogastudio, kun je er van uitgaan dat dat goed zit.
Thuis afvallen via de HWY
De HWY biedt verscheidene online cursussen, waaronder de stap-voor-stap vanaf de basis cursus. Deze uitgebreide cursus bevat een stevig programma met een goede opbouw en is geschikt voor beginners, maar ook gevorderden. Je krijgt behalve de fundamenten van de yoga en ademhalingstechnieken, ook toegang tot een e-book en aanvullende video’s.
De cursus is geschikt ondervonden voor gewichtsverlies en het eigen maken van vele yogatechnieken. De cursus is bovendien onbeperkt toegankelijk en op het moment in prijs verlaagd.
Doe de yogalessen de eerste paar maanden twee keer week (vaker mag ook), om te zien hoe de probleemgebieden aangepakt worden.