Beste yogamat 2021 – doe je voordeel met de juiste mat voor jouw situatieHet jaar 2020 is alweer achter de rug en daarom is het goed even terug te blikken. Het was in yoga opzicht een zeer geslaagd jaar te noemen. Ondanks de overheidsmaatregelen omtrent corona, heeft de stijgende lijn wat betreft aantallen yoga beoefenaars ook dit jaar doorgezet. Uiteraard is het online aandeel toegenomen en zien we sinds de yogastudio´s open zijn gegaan weer een forse toestroom van enthousiastelingen.  

Ook veel aanwas van beginnende beoefenaars laten zien dat yoga voorziet in een behoefte, of dit nu innerlijke balans, lenigheid of vetverbranding is. Vooral vanuit de nieuwe cursisten komt regelmatig de vraag wat de beste yogamat 2021 is, of de beste yogamat van voorgaande jaren.

Een terechte vraag, aangezien er veel verschillende matten zijn, maar ook veel verschillende yogavormen. Voor mensen die op zoek zijn naar de beste yogamat voor hun situatie, dient er bepaald te worden welke vorm(en) van yoga gedaan wordt, of de mat ook voor andere doeleinden wordt gebruikt en of de mat voor thuis of in de studio gebruikt al worden.

vrouw beginnersmat yoga


Beste yogamat voor beginners

Voor beginnende beoefenaars is het raadzaam te starten met een beginnersmat. Dit scheelt als beginner een hoop uitzoek werk. Bovendien kun je met een beginnersmat niet snel de fout in gaan. Beginnersmatten typeren zich doordat ze wat dikker dan gemiddeld zijn, namelijk 6 millimeter of dikker. De mat geeft dankzij de dikte meer steun en dat is waardevol voor mensen die het nog niet gewend zijn yoga houdingen aan te nemen. Om die reden wordt senioren ook aangeraden met een beginnersmat te werken wanneer zij last van druk op de botten ervaren.

Naast de dikte, is het materiaal belangrijk. PVC is een plastic-achtig materiaal waar het gros van de yogamatten van is gemaakt. Het zorgt voor grip waardoor de kans op wegglijden verkleint wordt. Zeker voor beginners prettig, aangezien het aanleren van houdingen een langdurig proces kan zijn. Geadviseerd wordt om voor een sticky PVC mat te gaan als beginner, deze mat levert extra grip en gaat bovendien lang mee.

Het onderhouden van de PVC mat is eenvoudig. Een vochtige doek met een beetje allesreiniger krijgt de mat snel en goed schoon. Daarnaast zijn de matten ook wasmachinebestendig, hetgeen fijn kan zijn als je regelmatig aan yoga doet.


Beste yogamat voor gevorderden

Mensen die al wat langer aan yoga doen, kennen waarschijnlijk al wat meer de verschillen tussen de matten. Vooral wanneer gebruik wordt gemaakt van matten in de yogastudio, is duidelijk het verschil te merken.

Een hoop beoefenaars beginnen na enige ervaring te merken dat ze de beginnersmat ontgroeien. Dat is een goed teken, want dat geeft aan dat ze de steun van de mat minder nodig hebben. De flexibiliteit van spieren en pezen is toegenomen waardoor een mat voor gevorderden beter geschikt is.

De beste gevorderde mat is van PVC en dunner dan de beginnersmat, vaak 4 millimeter.
Ver gevorderden die hun mat voor intensievere vormen van yoga gebruiken, zoals Power Yoga of Bikram Yoga, doen er verstandig aan een mat van 4 millimeter of zelfs dunner te nemen.

Tijdens intensieve yogavormen wordt er namelijk veel warmte gegenereerd. Dunnere matten geleiden en verliezen die warmte beter. Daarbij is het zo dat dunnere matten voor meer stabiliteit zorgen. Doordat je minder diep in de mat wegzakt, komt dat de balans ten goede. Dit is zeer welkom voor degene die snelle en complexe houdingen aannemen.


Duurzame matten

eco mat yoga

Eco matten zijn van biologisch materiaal gemaakt. Ze zijn met name geschikt voor mensen die huidcontact met plastic niet goed kunnen verdragen. Eco matten zijn in meerdere materialen beschikbaar, voornamelijk boomrubber, jutevezel en kurk. Boomrubber geniet de voorkeur aangezien deze meer grip levert en een langere levensduur heeft. Reinigen doe je uitsluitend met water. Deze matten zijn i.t.t. PVC matten niet geschikt voor de wasmachine.

Eco matten zijn in meerdere formaten en diktes verkrijgbaar. Beginnende beoefenaars wordt geadviseerd met een PVC mat te starten. PVC biedt net wat meer ondersteuning dan een ecologische mat.Matten voor thuis gebruik en meerdere doeleinden

grote yogamat meerdere doeleinden

Wanneer je een mat aanschaft voor thuis, is het beter een dikkere mat te nemen, d.w.z. 6 millimeter of dikker.

Standaard is een mat 180 bij 60 centimeter.

Het is aan te raden een grotere mat dan het standaardformaat aan te schaffen.

Wanneer er op een yogamat bijvoorbeeld ook fitness oefeningen gedaan, komen het extra ruime formaat en de extra dikte van pas.Beste yogamat 2021

Er zijn veel factoren die meedingen bij het bepalen van welke mat het best geschikt is.
Ben je nieuw in de yoga, of wil je meerdere dingen er mee doen? Ga dan voor een beginnersmat van ten minste 6 millimeter dik en met grotere afmetingen dan de standaard 180 bij 60.
Als beginner is het verstandig voor een PVC of sticky PVC mat te gaan.

Ook bij yogavormen die een langzaam tempo hanteren zoals Yoga Nidra, Yin Yoga of Restorative Yoga, is een dikkere en grotere mat prettig omdat er lang contact met de mat wordt gemaakt.
PVC heeft de voorkeur, maar een eco mat kan ook prima.

Gevorderden doen er goed aan een PVC of eco mat te nemen die maximaal 4 millimeter dik is.
De standaard afmetingen van 180×60 cm zijn in principe prima, tenzij je zelf vrij lang bent (>180 cm).
Er is dus niet één yogamat die als beste uit alle testen komt.

Let op: Bij het aanschaffen van een mat, is het belangrijk deze niet bij zaken als de Action, Kruidvat enzovoorts te kopen. Dit zijn namelijk geen officiële yogamatten. Koop een mat bij een sportwinkel, yogastudio of een betrouwbare online store.Beste yogavorm voor thuis

Veel beginners zijn sinds 2020 op zoek naar een laagdrempelige manier van yoga om vanuit huis te doen. Al snel kom je er achter dat er een groot aanbod is, maar ook dat de meeste vormen niet geschikt zijn voor thuis. Om yoga te leren is er supervisie van een docent nodig die corrigeert wanneer nodig. Om die reden wordt er aangeraden om de meeste yogavormen in de studio te volgen, ondanks de gunstige online tarieven en professionele online programma’s.

Yoga Nidra daarentegen, is een vorm die vanaf de eerste sessie volledig zelfstandig kan en mag worden gedaan. Er komen bij deze vorm geen houdingen en oefeningen aan te pas. Door de hele sessie ontspannen op de rug te liggen en de instructies van de docent aan te horen, onderga je deze unieke vorm van yoga.

vrouw yoga nidra dikke matDe kracht en het geheim zit hem in het activeren en instrueren van het onderbewustzijn. De instructies hebben het vermogen om het bewustzijn te laten doen afdalen, zodat je in een staat terecht komt vergelijkbaar met een trance. Dankzij die staat komen er heilzame processen op gang die bevorderend zijn voor de gezondheid. Zo wordt stress opgeruimd, voel je je opgelucht en ontspannen en merk je dat je hoofd helder wordt. Daar aan gerelateerd kan door regelmatige toepassing van Yoga Nidra, ook helpen bij het bestrijden van klachten zoals hoge bloeddruk, depressiviteit, angsten, besluiteloosheid en energiegebrek.