Is yoga een sport? Ervaar de lichamelijke en geestelijke workout





Het korte antwoord op de vraag of yoga een sport is, is ‘ja’.
Gezien er allerlei uitlopende activiteiten in de wereld zijn, die we als sport classificeren, valt yoga hier zeker ook onder.
Sporten doen we om aan onze gezondheid te werken, het hoofd even leeg te maken, te socializen, een carrière te bouwen, onderzoek naar te doen, enzovoorts.

vrouw yoga zonnegroet

Wanneer het op yoga aankomt doen we dit voornamelijk om tot betere ontspanning te komen, door (zware) lichamelijk oefeningen en houdingen toe te passen en ook om te socializen. Yoga wordt steeds vaker aangeboord om de dagelijkse dingen op het werk en thuis het hoofd te kunnen bieden.

In westerse landen is yoga een populair middel om relatief gemakkelijk een ontspannend effect te bereiken. Veel deelnemers ervaren op langere termijn dat yoga ook leidt tot meer bezinning, het doen aan zelfreflectie en het beter aanvoelen waar je in je leven naar toe wilt. Dit proces wordt omschreven als iets dat automatisch komt en voor verheldering en nieuwe inzichten kan zorgen. Een mooie bonus dus, tijdens het werken aan de gezondheid.


Wat doet yoga?

De bekendere yoga vormen, zoals Yoga Hatha, zijn gericht op het aannemen van bepaalde lichaamshoudingen gecombineerd met een gecontroleerde ademhaling. Afhankelijk van het niveau van de groep en het individu, kan er gekeken worden hoe ver en hoe zwaar de houdingen gaan.
Het rekken en strekken van de ledematen, de posities die het lichaam aanneemt, kunnen zorgen voor een fantastische work out. Iedereen die wel eens een yoga les van dit type heeft meegemaakt, weet hoe erg het zweten kan zijn! De spieren en pezen worden hard aan het werk gezet. Het gevolg en doel is om de spieren langer te maken wat de lenigheid bevordert. De inspanning die je levert tijdens zo’n yoga sessie, betaalt zich daarna terug in de vorm van een weldadige ontspanning. Het lichaam wordt er door verkwikt, voelt soepeler, sterker én meer in balans.

Welke voordelen heeft yoga ten opzichte van andere sporten?

Yoga is uiteraard niet 1 op 1 te vergelijken tegenover alle andere sporten. De sportwereld is ontzettend divers en yoga zelf kent ook verschillende varianten. Het doen aan een bepaald type sport is een persoonlijke overweging. Waar voel je je prettig bij, wat vind je leuk, welke resultaten wil je zien? Vind je sport fijner om alleen, met z’n tweeën of in teamverband te doen? Of spreekt sport je sowieso niet echt aan en ervaar je een hoge drempel?
Wat je ook beoefent, of wilt beoefenen, er is altijd die eerste stap nodig (geweest). Bij yoga is dat uiteraard niet anders. Je zult het een keer moeten proberen om aan te voelen of dit iets is wat jij denkt behulpzaam te vinden.

yoga ademhaling man vrouw

Een groot voordeel van yoga, is dat het makkelijk thuis te doen is. Dit neemt voor een grote groep mensen een barrière weg, om zo toch kennis te maken en het wellicht in de routine op te nemen.

Een ander voordeel van yoga, is dat de ademhaling en het geestelijke aspect mee worden genomen. Je kunt je bij yoga, net als bij andere sporten, goed in het zweet werken. Maar het feit dat yoga dankzij de ademhaling en het focussen, een mate van mentale ontspanning kan bereiken is voor een groeiende groep mensen een absolute must. Meer innerlijke rust en zelfcontrole zijn twee cadeaus die andere sporten niet leveren. Ook de lenigheid die je verkrijgt dankzij yoga is een zeer welkom verschijnsel. Dit maakt je lijf flexibeler en soepeler, waardoor lichamelijke ‘pijntjes’ minder kans krijgen. Bovendien is het behoud of verbeteren van de lenigheid van groot belang bij het ouder worden. Naarmate de leeftijd vordert, worden de spieren stugger, zwakker maar ook korter. Yoga zorgt op deze manier dat dit vertraagt of deels tegengehouden wordt. Iets dat zich nu en op latere leeftijd flink terugbetaalt. Botten en gewrichten zijn er namelijk mee gemoeid wanneer de spieren lang blijven of verlengd worden. De kans op krom gaan lopen of een breuk na een valpartij bijvoorbeeld, wordt aanzienlijk kleiner.


Waarom is yoga geen sport?

Wanneer we sport beschouwen als iets waar lichamelijke inspanning plaatsvindt, voldoen niet alle yoga varianten hier aan. Bij Yoga Nidra, komen er geen lichaamshoudingen en bepaalde posities aan te pas. Yoga Nidra is in zijn gehele vorm totaal niet inspannend.

Wat gebeurt er bij Yoga Nidra?

Bij het doen aan Yoga Nidra, is het de bedoeling dat je ontspannen en stil op de rug ligt. Een comfortabele zithouding kan trouwens ook. Tijdens de sessie luister je naar gesproken teksten die inwerken op je onderbewustzijn. Audioboodschappen die zorgvuldig zijn samengesteld, hebben het vermogen door te dringen in diepere bewustzijnslagen. Wanneer dit bereikt wordt, treedt er een mate van ontspanning op die met geen andere yoga vorm te bereiken is. Dit komt omdat de bèta- en theta hersengolven dusdanig actief worden en voor een verlichtend gevoel zorgen.

Yoga Nidra kan dus niet echt als een sport gezien worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Yoga Hatha, waar het doen van lichaamshoudingen aan te pas komt. Ook bij het kennis maken met yoga geldt, dat er afgetast dient te worden welke vorm het beste bij je past. Een keer een yoga les meemaken, buiten de deur of thuis kan vaak voldoende inzicht hier in geven. Voor sommigen kan Yoga Nidra een laagdrempelige manier zijn om met yoga te starten. Voor anderen kan het een aanvulling zijn op de yoga vorm(en) die ze al kennen en voor weer een andere groep is het niet weggelegd.

yoga nidra groepssessie


Waarom Yoga Nidra?

Het grote voordeel van deze yoga vorm, is dat het geen training of inspanning vereist. Iedereen kan het doen. En ondanks dat je er zelf geen moeite voor hoeft te doen, zoals bij Yoga Hatha, pluk je wel de vruchten en geniet je gezondheid enorme voordelen. Vanuit huis kun je Yoga Nidra wanneer het jou uitkomt tot je laten komen. Een meer eenvoudige manier om diepe ontspanning te bereiken en daarmee stress te verlagen bestaat haast niet. Je onderbewustzijn gaat zo gezegd aan het werk terwijl jij ontspannen ligt en de audio boodschappen op je in laat werken. Yoga Nidra leent zich uitstekend voor mensen die alledaagse stress willen aanpakken, maar hier niet altijd de tijd en ruimte voor vinden. Ook mensen die aangeven relatief weinig stress of klachten te ervaren, zijn gebaat bij het af en toe doen aan Yoga Nidra sessies.