Yoga blokken goedkoop – De hulpmiddelen voor ontspanning en kracht

Yoga blokken goedkoop

Er zijn een aantal attributen in de yoga die het bereik en de slagkracht van oefeningen kunnen vergroten. De yogamat bijvoorbeeld, een hulpmiddel dat vaak een beetje ondergewaardeerd wordt, is een zeer belangrijk en onmisbaar attribuut. Zo kunnen de verschillen tussen de matten veel doen voor de leercurve en de uitkomst. Dit geldt eveneens, en misschien in iets mindere mate, voor yoga kleding.

Verder zijn dingen als blokken, bolsters en ballen middelen die extra ondersteuning en tegenkracht bieden. Zo zijn de yoga blokken relatief eenvoudige middelen die naar behoefte kunnen worden gebruikt.

yogablok ondersteuning benen


Wat zijn yoga blokken?

Yoga is een activiteit dat deels gebaseerd is op het leveren van inspanning en kracht van het eigen lichaam. Tezamen met (tegen)krachten van de grond, een muur of de zwaartekracht, kunnen houdingen worden verbeterd, verzwaard of verlicht.
Yoga blokken zijn een additionele speler in het leveren van die voor of tegenkracht.

Dankzij die uitoefening van druk, leveren blokken ook extra ontspanning.
Daarnaast worden de blokken veel gebruikt als verlengstuk om ´dichter´ bij de grond te kunnen komen. Dit is in de eerste plaats prettig voor degene die minder lenig zijn. Op die manier hoef je minder via de gewrichten te ´smokkelen´ en voelt het alsof je de oefeningen voluit doet. Het komt regelmatig voor dat de blokken op een gegeven moment niet meer als verlengstuk nodig zijn omdat de lenigheid langzaam toeneemt.

De blokken lijken op grote bakstenen en bestaan uit verschillende materialen zoals schuim, hout, bamboe en kurk. Zodoende variëren ze in hardheid en buigzaamheid. Voor de beginner wordt een schuimen blok aangeraden. Deze zijn wat zachter en voelen wat comfortabeler aan. Persoonlijke voorkeur speelt uiteraard altijd een rol, laat je daarom adviseren bij een studio of sportwinkel.


Waarom een yoga blok gebruiken?

Ter ondersteuning, maar ook om houdingen langer en beter vast te houden, te mediteren en dieper te kunnen ontspannen. Niet alleen beginners werken met blokken, ook de gevorderde yogi’s gebruiken ze en weten wat de meerwaarde kan zijn.  

Sommige yogavormen lenen zich meer voor het gebruik van blokken dan de andere. Zo zijn Yin Yoga en Yoga Nidra beter uitvoerbaar met blokken dan bijvoorbeeld Power Yoga.
Met name de yogavormen die langzaam van aard zijn, zijn geschikt om hulpmiddelen bij toe te passen.


Verschillen in yoga blokken

Naast de verschillen in materiaal, zijn er verschillen in afmetingen, gewicht en prijs. Met name het materiaal is bepalend voor de uitvoering en van invloed op de prijs. Zo is een blok van kurk bijvoorbeeld aan de betaalbare kant en is de levensduur relatief kort. Kurk absorbeert vocht (zweet) en geur vrij goed waardoor de blokken op den duur kunnen gaan stinken en de structuur verslechtert.De eigenschappen per blok op een rij:

MateriaalGewichtPrijsLevensduur VoordeelNadeel
Schuim/foamLicht10 – 35 Euro* *Goed te onderhoudenLichte gewicht kan soms te weinig tegenkracht bieden.
HoutZwaar20 – 75 Euro* * * *StevigHard; oncomfortabel. Kan glad worden.
BamboeLicht25 – 55 Euro* * *StevigWeinig variatie in afmetingen.
KurkZwaar20 – 45 Euro* *Milieuvriendelijk, zachtVocht absorberend, korte levensduur

Voorbeelden toepassing van yogablokken

man vrouw yogablok


In staande houding het aanraken van de tenen met gestrekte benen kunnen doen, is voor de meeste yogi´s een goede graadmeter van flexibiliteit.

De hamstrings, de bundel spieren die in de achterkant van het dijbeen van knie tot bekken loopt, heeft een aangeboren mate van rekbaarheid.

Door oefeningen kunnen deze spieren echter verlengd worden met als doel meer souplesse te bereiken.

Wanneer de tenen nog niet aangeraakt kunnen worden, kun je het blok vlak voor je voeten zetten. Het blok fungeert dan als de grond.

vrouw yogablok stretchoefeningBij deze algemene stretch oefening dient het blok ook als een verlengstuk.

Middels het blok kan het bovenlichaam de juiste houding aannemen.

Dit is met name prettig wanneer minder diep door de knieën kan worden gezakt.

vrouw yogablok onderrugHet blok kan soms letterlijk een steuntje in de rug bieden.

Veel yoga houdingen vinden liggend plaats met de opdracht de rug hol dan wel bol te trekken.

Met een blok ben je langer in staat om in de (onnatuurlijke) holle houding te liggen.

child pose yoga vrouw blok


Tijdens de child pose (kind houding) rust op je je knieën, de armen vooruit gestrekt en het hoofd rustend tussen de armen op de grond.

Deze houding kan trekken aan de onderrug en voelt niet altijd prettig om uit te voeren.

Door blokken voor je te plaatsen, verplaats je het zwaartepunt omhoog en wordt de rug ontlast.Yoga blokken goedkoop: Waar doe je goed aan?

Voor de beginnende yoga beoefenaar wordt aangeraden om een schuimen blok aan te schaffen. Deze blokken behoeven weinig onderhoud, zijn relatief goedkoop en licht in gewicht.
Veel oefeningen vereisen meer dan één blok. Bepaalde houdingen kunnen zelfs met vier of meer blokken worden uitgevoerd. Maak het vooral in het begin niet te gek. Eén of twee blokken is vaak ruim voldoende. Neem bij voorkeur twee blokken met dezelfde afmetingen. In de praktijk brengen twee blokken je al een heel eind op weg.

Wat bovendien van toegevoegde waarde kan zijn, is de aanschaf van twee blokken van verschillend materiaal. Indien je dat wilt, ga dan voor een schuimen blok en kies een tweede bij voorkeur van hout. Een houten blok is wat duurder in aanschaf, maar de stevig- en hardheid komen vaak goed van pas. Bovendien gaat een blok van hout erg lang mee en is dit een investering die zich terug betaald.

Door blokken van verschillende materialen te hebben kan er gespeeld en aangevoeld worden in welke houdingen ze het beste tot hun recht komen.

houten blok


Yoga blokken voor ontspanning?

Vanwege de druk en tegenkracht die een blok uitoefent, kan het helpen om ontspanning in het lichaam te bevorderen. Houdingen bij Yin Yoga en Restorative Yoga laten je lang in een ontspannende houdingen zitten. Het blok kan dan voorzien in extra druk waardoor je de oefening langer volhoudt maar er ook meer uit haalt.

Steeds meer mensen zijn tegenwoordig op zoek naar manieren om te ontspannen. Yoga met al zijn varianten is een goede methode om hier gehoor aan te geven. De aantallen yoga beoefenaars nemen in Nederland alsmaar toe en ook online blijven vraag en aanbod stijgen.

Een nog niet bekende variant in Nederland om te ontspannen is Yoga Nidra. Bij deze yogavorm hoeft er uitsluitende gelegen te worden en worden instructies van de docent opgevolgd. De instructies triggeren het onderbewustzijn zodanig dat er chemische reacties in gang gezet worden. Het gevolg is een diepe ontspanning die helende effecten op de lange termijn biedt.