Yoga Nidra oefeningen gratis – Een workout voor je onderbewustzijn

man liggend yoga nidra

Yoga Nidra is booming in Nederland en op dit moment is het naast Yoga Hatha, Bikram, Power en Yin het meest populair. Steeds meer yogastudio’s voegen Yoga Nidra toe aan hun yogabestand en scholen leveren steeds meer Yoga Nidra docenten af. Vooral mensen die nog onbekend zijn met yoga wenden zich tot Yoga Nidra gezien de laagdrempeligheid en de effectiviteit van deze unieke en nieuwe stroming.

Behalve in studio’s groeit het aanbod op internet ook gestaag. Er is veel vraag naar online Yoga Nidra cursussen en deze worden steeds vaker aangeboden. Een groot voordeel van deze yogavorm, is dat het zich uitstekend leent om vanuit huis te doen. In tegenstelling tot ander yogavormen die supervisie en correcties vereisen, kan Yoga Nidra volledig veilig en zelfstandig thuis worden uitgevoerd.

Er is online echter veel cursusmateriaal te vinden dat niet voldoet aan de kwaliteitseisen. Alleen studio’s met keurmerken en of particuliere docenten in het bezit van een licentie mogen dergelijk cursusmateriaal ontwikkelen. Er circuleren veel gratis Yoga Nidra oefeningen op websites, fora en social media waarvan de kwaliteit niet gecontroleerd is. Wees dus waakzaam bij het gebruiken van gratis (maar ook betaald) materiaal. Lessen die niet door een gecertificeerd docent zijn samengesteld, leveren namelijk minder of verkeerd resultaat. Het in elkaar zetten van een Yoga Nidra oefening of les lijkt eenvoudig, maar vereisen echter veel kennis, zorgvuldigheid en gevoel voor detail.  

Dit artikel is ingericht om geïnteresseerden kennis te laten maken met Yoga Nidra, te omschrijven wat het is en wat het doet en een gratis Yoga Nidra oefening aan te bieden.


Wat is Yoga Nidra?

Een afhankelijke stroming die zijn oorsprong vindt in India. Nog niet zou oud als de meer bekendere vormen en uniek in de uitvoering aangezien er geen lichamelijke houdingen aangenomen hoeven worden. Tijdens een Yoga Nidra sessie lig je namelijk alleen ontspannen op de rug. Dit klinkt misschien wat vreemd voor wie het traditionele beeld van yoga kent. Yoga Nidra is dan ook niet ontworpen om spieren en pezen soepeler te maken. Het optimaal begeleiden en instrueren van het onderbewustzijn, is waar het om draait bij deze yogavorm.


Onderbewustzijn

Het onderbewustzijn is een uiterst krachtig mechanisme dat vele processen aanstuurt. Mensen hebben niet het vermogen hier zelf invloed op uit te oefenen. Bijna oneindig veel dingen regelt het onderbewustzijn op de achtergrond, als een computer die voortdurend berekeningen uitvoert.
Wanneer op de juiste manier instructies worden gegeven, kan het onderbewustzijn begeleidt worden naar een diepere staat.

De yogadocent doet dit door op een verhalende manier te spreken en geeft hierbij instructies af. Deze hebben het vermogen je bewustzijn naar diepe niveaus te doen afdalen. Uiteindelijk kom je terecht in een modus die tussen slapen en waken in zit. Je slaapt niet, maar je bewustzijn opereert op een diep niveau. Op hersenscans is aangetoond aan de hand van hersenfrequenties, dat tijdens Yoga Nidra de hersenen beginnen te mediteren. Er worden namelijk hersengolven geproduceerd die we normaal produceren tijdens trance, diepe slaap, dagdromen en euforie. Deze verandering van hersenactiviteit brengt een positieve kettingreactie in het lichaam op gang. Zo worden stresshormonen in een zeer hoog tempo afgebroken en beginnen hormoonklieren hormonen af te scheiden die bevorderend zijn voor onze gezondheid. Onder andere dopamine, endorfine, GABA en serotonine komen in hogere concentraties in het bloed terecht.
Een gevoel van diepe ontspanning heeft dit tot gevolg, maar het zorgt ook voor geestelijke helderheid en draagt bij aan een verbetering van de energiehuishouding.


Klachten en gezondheidsvoordelen

Doordat stress opgeruimd wordt en het zenuwstelsel beter wordt ontlast, kunnen stressgerelateerde klachten uiteindelijk ook verminderen of zelfs verdwijnen. Veel (inter)nationale studies laten zien dat veel klachten verholpen kunnen worden door regelmatig aan Yoga Nidra te doen.

De volgende aandoeningen zijn gerapporteerd afgenomen dan wel verbeterd, bij het doen van minimaal 3 maanden aan Yoga Nidra:

 • Depressiviteit
 • Angst
 • Nervositeit
 • Hyperventilatie
 • Astma
 • Slaapproblemen
 • Hoge bloeddruk
 • Verslaving
 • Hoofdpijn en migraine
 • Zenuwpijn
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Gebrek aan energie
 • Huidklachten; eczeem, psoriasis


Stress is de bron van vele (chronische) aandoeningen. Wanneer stress grotendeels wegvalt maakt dat ons lichaam de kans krijgt zich te herstellen en we ons gezond, vitaal en gelukkig kunnen voelen.
Yoga Nidra pakt stress op een grondige manier aan omdat er gemediteerd wordt tijdens een sessie. De stressafbraak gebeurt in een hoger tempo dan tijdens de normale nachtrust. Een Yoga Nidra sessie van bijvoorbeeld een uur levert ongeveer evenveel rust en ontspanning op als vier uur diepe slaap.

Yoga Nidra oefeningen gratis

Ter kennismaking wordt onderstaande introductieles aangeboden. De les bevat een aantal aspecten van Yoga Nidra zoals de focus op de ademhaling, de bodyscan en visualisaties. Het geeft een goede indruk weer van hoe het er aan toe gaat tijdens een sessie. Belangrijk is om ontspannen op de rug te liggen met de ogen dicht. Dit kan op een yogamat, maar ook op een bed of bank. Zorg ervoor dat er weinig afleidingen van geluiden, mensen of andere dingen zijn.

Deze les van yogadocent Melanie Poldervaart zullen in 16 minuten je onderbewuste weten aan te spreken en te begeleiden. Dit is een volautomatisch proces en er hoeft daarom geen geestelijke inspanning te worden verricht. Het passief aanhoren van de stem van de docent is alles wat er voor nodig is om het te ondergaan.

Veel plezier!Ontdek Yoga Nidra thuis

Doordat Yoga Nidra geen lichamelijke activiteit kent is het nagenoeg de enige yogasoort die volledig veilig thuis te beoefenen is. Een foute uitvoering is namelijk niet mogelijk omdat je onderbewustzijn automatisch de suggestie van de instructies volgt.

Yoga Nidra heeft de meeste effectiviteit wanneer een cursus of programma doorlopen wordt. De opbouw en afwisseling van alle facetten zorgen voor een totaalervaring die de meeste gezondheidsvoordelen oplevert.
Melanie Poldervaart biedt samen met yogapartner Rolf van Baalen een online Yoga Nidra cursus aan die bestaat uit 13 lessen. Alle 13 lessen zijn ingericht op het steeds dieper kunnen gaan en zijn vanaf de aankoop ongelimiteerd toegankelijk. Op dit moment wordt de cursus via onderstaande link aangeboden voor 37,00, in tegenstelling tot de gangbare prijs van 87,00.