Yoga online beginners? De tactiek ter kennismaking om thuis toe te passen

Yoga online beginners

Yoga geniet de afgelopen jaren veel succes in Nederland. Ook sinds de coronamaatregelen van 2020 is yoga onomstotelijk populair. Veel studio’s en scholen zijn na goed besluit open gebleven. De aantallen cursisten en studenten zijn niet afgenomen, maar zelfs toegenomen. Tegelijkertijd is de vraag naar online yoga gegroeid. Sommige studio’s spelen op deze behoefte in, andere kiezen er bewust voor geen online programma te faciliteren.
Er zitten met name praktische voordelen aan online yoga en vanzelfsprekend een aantal nadelen.
Voor de beginnende yogi is het verstandig deze even op een rijtje te hebben alvorens een keuze te maken.


online yoga plaatje


Online yoga

De deur niet uit hoeven om aan yoga te doen trekt een hoop mensen aan. In de eigen vertrouwde omgeving aan je gezondheid werken kan voor een groot groep voordelig zijn. Lessen worden via een live interactief programma of een statisch online cursus aangeboden. Het verschil tussen de twee, is dat de eerste een daadwerkelijk les op afstand is, en de tweede een reeks opgenomen video’s.
Nu lijkt de keuze snel gemaakt voor een live interactief programma, maar de praktijk wijst uit dat de voordelen daarvan vaak verwaarloosbaar zijn. Het kritiekpunt bij alle online yoga, is dat er geen supervisie plaatsvindt en de docent dus niet bijstuurt. Voor beginners is die bijsturing essentieel om de dingen goed aan te leren en blessures te voorkomen. Dit gegeven maakt dat vele beginners voor een live interactief programma gaan, waarbij de docent jou dus ook kan zien. De docent heeft via het scherm helaas niet het volledige overzicht, om de uitvoering van alle cursisten tegelijk en nauwkeurig te kunnen waarnemen. Correcties en bijsturing vinden via de live interactieve programma’s dus niet afdoende plaats. Een relatief grote groep, maakt uiteindelijk de overstap van interactief naar de opgenomen online programma’s, of bezoekt weer de lokale yogastudio. Daarnaast is een live interactief programma een stuk duurder dan een opgenomen programma.

Voor de beginner kan het, afhankelijk van het soort yoga en de doelstelling, verstandig zijn om aan online yoga te doen. Wie op zoek is naar intensieve yoga zoals Yoga Hatha, Brika Yoga, Power Yoga, Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga, wordt echter afgeraden om dit vanuit huis te starten. Bij de vele complexe houdingen en het hoge tempo, kan simpelweg niet de kwaliteit en veiligheid gewaarborgd worden. Ben je een beginner, dan wordt aangeraden om dit dus in een fysieke studio te leren. Ervaren yogi kunnen op een gegeven aanvoelen of zij af kunnen zonder supervisie en de overstap maken naar online yoga.


Wanneer wel online yoga?

Wie als beginner het doel heeft om ontspanning, kalmte en stabiliteit in het leven te integreren, kan aan de slag met online yoga. Dit kan via zowel interactief als opgenomen programma, maar gezien het minieme verschil in uitvoering, volstaat een opgenomen online programma. Vooral ter kennismaking, kan online yoga in zulke gevallen van toegevoegde waarde zijn. Wie de smaak te pakken krijgt, kan het online repertoire uitbouwen of zo nu en dan een studio bezoeken.

De voor- en nadelen van online yoga (interactief en opgenomen) op een rijtje:

Voordelen:

  • Een stuk lager in de kosten (zowel interactief als opgenomen, maar opgenomen is het meest kost besparend).
  • In de eigen vertrouwde omgeving, geen tijd en kosten kwijt aan logistiek.
  • Yoga doen wanneer het uitkomt (bij interactief echter zit je wel aan tijdstippen vast).

Nadelen:

  • Nauwelijks tot geen supervisie en correcties.
  • Lang niet alle vormen van yoga zijn geschikt om online te doen.
  • Het kan lastiger zijn motivatie op te brengen.
  • Het ervaren van de omgeving van de studio en medecursisten ontbreekt.



Yoga online beginners

Voor wie aan de slag wilt met yoga die rust en stabiliteit bevordert, heeft de keuze uit een aantal ontspanningsyoga. Yin Yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra zijn de bekendste en worden over het algemeen veel online toegepast. 

Met name Yoga Nidra is onlangs zijn introductie nog maar kort geleden, erg populair en wordt ook veel online toegepast. Deze ‘niet-traditionele’ manier van yoga beoefenen kent een aantal voordelen omdat er geen houdingen worden toegepast. Zo kan Yoga Nidra door daadwerkelijk iedereen worden opgepakt, is er geen ervaring nodig en zijn lichamelijke beperkingen ook geen bezwaar.

Het enige wat Yoga Nidra nog deels in de weg staat, is het imago dat sommige mensen tegenhoudt. Resultaten behalen zonder een yoga houding te hoeven doen, druist bij een hoop nog tegen het algemene beeld van yoga in. Terwijl mensen die bijvoorbeeld overstappen van Yin Yoga naar Yoga Nidra, gemiddeld genomen meer effecten waarnemen.

yoga nidra sessie in yogastudio


Wat is Yoga Nidra en wat brengt het?

Yoga Nidra onderga je door ontspannen op de rug te liggen en te luisteren naar de docent. De docent praat in een verhalende vorm waarin instructies verpakt zitten. Deze instructies geven opdracht tot verandering in de ademhaling, de focus naar binnen verleggen, visualisaties en projecties.

De grote troef van Yoga Nidra, is het onderbewustzijn dat via de instructies aan het werk gezet wordt. Hierdoor begint het bewustzijn af te dalen en zullen de hersenen gaan mediteren, meetbaar aan de delta- en thèta frequenties.  Het zenuwstelsel kalmeert hiervan en de bloeddruk daalt. Daarnaast worden er andere processen in gang gezet. Zo worden stresshormonen opgeruimd en wordt het bloed voorzien van heilzame stoffen zoals endorfine, dopamine, oxytocine, GABA en serotonine. Goed voor herstel en ontspanning, maar ook voor pijnbestrijding en je helder en productief voelen.

De effecten zijn zowel tijdens een sessie als uren later nog te merken. Dit komt door de afgescheiden hormonen en neurotransmitters die na blijven werken. Bij regelmatige toepassing van Yoga Nidra zal het zenuwstelsel structureel minder belast worden en de bloeddruk op een gezond peil blijven. Hierdoor kunnen stress-gerelateerde klachten uiteindelijk verminderen en zelfs verdwijnen.

De volgende aandoeningen kunnen bij regelmatige toepassing teruggedrongen worden:

  • Hoge bloeddruk
  • Gegeneraliseerde angst
  • Nervositeit
  • Depressiviteit en neerslachtigheid
  • Ademhalingsproblemen
  • Verstoorde energiehuishouding; gebrek aan energie en hyperactiviteit
  • Aandachtsproblemen
  • Moeite helder denken
  • Problemen met de spijsvertering


Toepassing vanuit huis

Gezien het karakter en de uitvoering is Yoga Nidra zeer geschikt om thuis te doen. In tegenstelling tot andere yoga, is er geen ervaring maar ook begeleiding en supervisie nodig. Andere voordelen zijn het toepassen wanneer het uitkomt en de relatief lage kosten. Wat je nodig hebt is een donkere ruimte waar je zonder gestoord te worden kunt liggen. 

Op dit moment is de hoog aangeschreven online cursus van de HWYA in prijs verlaagd. Voor de totale Yoga Nidra cursus betaal je eenmalig €37,00 i.p.v. €87,00. De cursus bestaat uit vele verschillende lessen en zijn vanaf de aankoop onbeperkt toegankelijk. Tevens komt de cursus met een e-book en een 30 dagen niet goed geld terug garantie. 

Pas Yoga Nidra in de eerste maand tenminste twee keer per week toe, vaker mag ook. De resultaten komen relatief snel en zullen per sessie meer verankerd worden. Na een tijdje zal gemerkt worden dat de positieve veranderingen normaler worden. Op een gegeven moment kan Yoga Nidra ter onderhoud worden gedaan of wanneer er behoefte aan is.