Hoe doe je yoga? Gebruik de gratis yogales om yoga eigen te maken

basisyoga meisjes

Yoga heeft soms het etiket moeilijk uitvoerbaar. Een activiteit voor mensen die het geduld en de lenigheid hebben. Gelukkig is dit niet zo en is yoga voor iedereen tot op hoge leeftijd te leren. Yoga komt in vele vormen en niveaus waardoor er nagenoeg altijd een stroming is die aansluit.

Hoe doe je yoga als beginner en waar moet je rekening mee houden?
Belangrijk om te onthouden, is dat de basis van de yoga eerst eigen gemaakt dient te worden. Mensen die van zichzelf lenig zijn hebben vaak de neiging om een meer intense vorm van yoga op te pakken. Dit leidt al snel tot teleurstelling en soms zelfs tot blessures. Basisyoga wordt vaak onderschat en dus overgeslagen. Een veelgemaakte fout en erg zonde. Temeer omdat de basis zeer uitgebreid is en veel van het lichaam vraagt.

Basis yoga

Een voordeel van yoga, is dat het een kwestie van opvolgen en doen is. De technieken dienen zeker in het begin goed bestudeerd, afgekeken en nagedaan te worden. Bij iedere herhaling leren de hersenen een houding beter uit te voeren. Op een gegeven moment ga je bepaalde houdingen en technieken herkennen. Het aanleren van de basis is niet alleen essentieel om yoga zo goed mogelijk te doen, maar ook om later andere technieken beter te ‘snappen’ en te leren.

De video is samengesteld door de Happy with Yoga Academy en geeft een duidelijke weergave van bekende en minder bekende basishoudingen. Herhaal de video een aantal keren zodat je de vorderingen zult merken. Stop bij pijn of andere vormen van ongemak.
Yoga Nidra

Zeker voor beginners kan yoga een nog onbekende wereld zijn.  De ‘keuzestress’  van de vele soorten die er zijn, werken soms eerder ontmoedigend dan stimulerend. Eén van de vele yoga stromingen is Yoga Nidra. Dit is een onconventionele vorm van yoga, in de zin dat er helemaal geen yogahoudingen gedaan worden. In plaats daarvan wordt er ontspannen gelegen en geluisterd.

Doordat deze manier van yoga uitvoeren ingaat tegen het traditionele beeld dat yoga van mensen hebben, wordt deze stroming vaak over het hoofd gezien. Echter, merken we wel een toename van groei in beoefenaars. De populariteit stijgt tevens onder een steeds bredere groep, inclusief gevorderde yogi. Yoga Nidra biedt namelijk een staat van welzijn die via andere yogavarianten niet bereikt wordt.


Wat is Yoga Nidra en hoe werkt het?

Yoga Nidra is net als vele andere stromingen eeuwenoud. De oorsprong gaat terug naar India, waar deze variant ontwikkeld is met het doel lichaam en geest ultiem te laten ontspannen. De naam Yoga Nidra, betekent zoveel als ‘slaap yoga’. Hoewel er uitsluitend gelegen wordt, wordt er niet geslapen. Tijdens Yoga Nidra zakt je bewustzijn weg naar een dieper bewustzijnsniveau. Je blijft echter wakker en de zintuigen registeren waarnemingen op een andere manier.

Tijdens een sessie lig je op de rug met de ogen gesloten. De docent begint met praten door opdrachten en instructies te geven. Zo wordt de ademhaling geïnstrueerd en de focus op punten in het lichaam verlegd.  Uiteindelijk begint het bewustzijn af te dalen. Dit is een automatisch proces dat niet zelf gestuurd wordt, maar gebeurt aan de hand van het volgen van de suggestie. Tijdens dit afzakken neemt de ontspanning merkbaar toe, gaat de ademhaling dieper en de bloeddruk omlaag.
De hersenen reageren door andere frequenties te produceren (delta- en thèta). Deze hersengolven komen op gang doordat de hersenen passief beginnen te mediteren. Zonder dat er een actieve mantra oproep aan te pas komt, ondergaan de hersenen een heilzaam meditatieproces. Als gevolg van de meditatie, komen er andere lichamelijke reacties op gang. Zo worden stresshormonen afgebroken en beginnen hormoonklieren een cocktail aan ‘gelukshormonen’ af te geven.


De effecten van Yoga Nidra

Het ondergaan van een sessie doet veel goeds voor het mentale welbevinden. Je wordt kalmer, helderder van geest en energieker. De afbraak van stresshormonen gebeurt in een zeer hoog tempo – sneller dan tijdens de diepe slaap. De gelukshormonen dragen bij aan verschillende functies: kalmering van het zenuwstelsel, verlaging van de bloeddruk, het bestrijden van pijnsensatie, het bevorderen van cognitieve vermogens, stimuleren van het goed voelen en geluk ervaren.

Tijdens de sessie zijn de effecten al te merken, maar ook daarna. De concentraties hormonen in het bloed blijven uren na de sessie nog hun werk doen. Hoe vaker Yoga Nidra wordt toegepast, hoe langer de effecten aanhouden. De gunstige uitwerking op het dagelijks functioneren heeft vaak een positieve invloed op onder meer het werk en tijdens sociale interactie.

yoga nidra cursisten studio


Klachten reductie en Yoga Nidra

Het bereiken van een uiterste staat van ontspanning, heeft direct zijn weerslag op de regulering van hormonen. Doordat stresshormonen op grondige wijze geëlimineerd worden, kan dit de weg vrijmaken voor het terugdringen van stress gerelateerde klachten. Stress is in veel gevallen de onderliggende oorzaak van chronische aandoeningen. Doordat dankzij Yoga Nidra het stressniveau op een gezond peil gehouden kan worden, kunnen aanliggende klachten uiteindelijk verminderen of verdwijnen.

De volgende klachten kunnen middels Yoga Nidra teruggedrongen worden:

  • Hoge bloeddruk
  • Angsten en nervositeit
  • Ademhalingsproblemen
  • Depressie en neerslachtigheid
  • Maag- en darmproblemen
  • Ademhalingsklachten
  • EnergiegebrekHoe doe je Yoga Nidra?

Yoga Nidra is de meest simpele manier van yoga uitvoeren. Zonder houdingen te hoeven doen onderga je heilzame sessies die veel voor de gezondheid kunnen betekenen. De eenvoud van de uitvoering is tegelijk de kracht van de effecten: het onderbewustzijn wordt aan het werk gezet.
Het voordeel van Yoga Nidra is dat er geen ervaring of lenigheid vereist zijn om de sessie volledig te doorlopen. Dit maakt deze stroming erg geliefd bij beginners, mensen die slecht ter been zijn, maar ook de meer ervaren yogi. Een ander pluspunt, is dat Yoga Nidra zich uitstekend leent om dit vanuit huis te doen. Een stille verduisterde ruimte met een comfortbal bed of bank is wat er voor nodig is om de sessies te doen. Pas Yoga Nidra met enige regelmaat toe, en je zal merken dat de effecten zich zullen versterken en verankeren.