Beste yoga voor beginners? De basis en de inzet van het onderbewustzijn
yoga beginner vrouw buiten

Het doen aan yoga is voor velen een zeer aangename activiteit. Het dient ter lichaamsbeweging, ontspanning, versoepeling van spieren en gewrichten en meer geestelijke balans. Het beginnen met yoga kan echter lastig zijn. Er zijn vele yogasoorten om uit te kiezen, het is aan de prijzige kant en je moet discipline opbrengen om het, zeker in het begin, vol te houden. Wanneer je eenmaal je draai gevonden hebt, gaat het oppakken van yoga bijna vanzelf en kan het soms verslavend worden. Maar waar begin je en wat is de beste yoga voor beginners?


Yoga en de basis

Hoe vanzelfsprekend ook, beginners dienen de basis te ervaren en te kennen. Veel enthousiaste startende yogi, pakken vaak te snel een yogastroming op die te hoog gegrepen is. Het resultaat is al snel teleurstelling en vroegtijdig afhaken als gevolg. De basistechnieken in de yoga zijn gelukkig niet saai en worden veelvuldig gedaan door ervaren yogi. De technieken komen bovendien in vele houdingen terug en zijn daarom des te belangrijker om goed te beheersen. Bekende houdingen zijn de child pose (kindhouding), boomhouding en de spinal twist. Onderstaande video bevat een gratis yogales in de basistechnieken. Belangrijk en leidend in de yoga is de ademhaling. Door de focus op de ademhaling te leggen, zal het contact met het lichaam toenemen waardoor oefeningen beter uitvoerbaar worden.

Ondanks dat de basisoefeningen eenvoudig lijken, zul je merken dat ze vrij zwaar kunnen zijn. Neem de tijd die je nodig hebt om ze gecontroleerd en veilig uit te voeren. Kom je door je eigen lenigheid niet zo ver? Geen probleem, doe de houdingen zover dat gaat en forceer jezelf dus niet.Voordelen van yoga

Ooit eens afgevraagd waarom mensen wereldwijd al duizenden jaren lang aan yoga doen? Het beoefenen en ondergaan van yoga kent vele uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Lichamelijke souplesse, het strakker maken van spieren en huid, vetverbranding en meer kracht zijn slechts enkele voorbeelden. Yoga is een holistische activiteit, dat wil zeggen dat het niet één lichaamsdeel apart behandelt maar lichaam én geest tegelijk bevordert. Het Yin-Yang principe, waarin verschillende onderdelen elkaar aanvullen tot één geheel. Yoga gaat dan ook dieper dan bijvoorbeeld aerobics of hardlopen. De geestelijke winst die je dankzij yoga verkrijgt heeft mede zijn uitwerking op het dagelijks leven.

De voordelen van yoga op een rij:

 • Vetverbranding
 • Versoepeling gewrichten
 • Verlenging van spieren en pezen
 • Toename conditie en kracht
 • Meer innerlijke balans
 • Meer rust en ontspanningBeste yoga voor beginners

Het leuke van yoga, is dat het een kwestie is van volgen en doen. Zonder teveel bewust bezig te zijn, wordt de suggestie van de docent via de stem of bewegingen opgevolgd. De meest effectieve manier om yoga vlot en goed eigen te maken, is via een programma dat de basiselementen afwisselend behandeld. Vele yogastudio’s behandelen de basis, maar laten door de verschillende sessies heen geen opbouw zien. Dit is voor de beginner niet altijd even gunstig en er wordt aangeraden om een programma met opbouw te kiezen. Sommige studio’s en online cursussen kunnen goed voorzien in een dergelijk programma. De cursus van de Happy with Yoga Academy (HWYA) doorloopt fasegewijs alle basiselementen, instrueert de ademhaling en laat je je eigen tempo bepalen.


Ultiem ontspannen met yoga

Eén van de belangrijkste uitgangspunten bij yoga is het bereiken van ontspanning. Het (her)vinden van contact met jezelf, wordt via verschillende wegen bewandeld. De gemiddelde yogi laat zodoende een verbetering van de stemming zien. De innerlijke rust, helderheid, energie en scherpte vertalen zich naar een algehele verhoogde gemoedstoestand.

De diversiteit onder de vele yogastromingen zorgt voor een verschil in accenten, uitwerking en resultaten. De zogeheten ontspanningsyoga zijn er op gericht, om lichaam en geest te doen ontspannen tijdens en lang na een sessie. De stroming Yoga Nidra is ontwikkeld om de diepst haalbare ontspanning te bereiken. Dit gebeurt niet door middel van lichamelijke houdingen, maar door de inzet van het onderbewustzijn. Tijdens Yoga Nidra sessies wordt het onderbewustzijn zodanig geïnstrueerd, dat er lichamelijke processen op gang komen die onder andere ontspanning in de hand werken.

Yoga Nidra voor de beginnende yogi

Het grote voordeel van Yoga Nidra is de laagdrempeligheid. Jong en oud zonder yoga ervaring of enige mate van lenigheid, kunnen aan Yoga Nidra deelnemen. Het enige dat je hoeft te doen, is rustig te liggen en te luisteren naar de instructies van de docent. Dit kan tegenwoordig in vele yogastudio’s maar leent zich ook goed om vanuit huis te doen. Een donkere ruimte zonder afleidingen volstaat om dit ook thuis goed te ondergaan.

Voor beginnende yogi kan Yoga Nidra een prettige introductie in de wereld van yoga zijn. Zonder enige moeite, merk je wat voor resultaten je middels yoga kunt behalen. Het is verder een uitstekende activiteit om aan de (mentale) gezondheid te werken. Vele yogi doen naast de basisyoga aan Yoga Nidra als tegenhanger om goed te herstellen en om de overige vruchten te plukken.

yoga nidra beginners studio


De gezondheidsvoordelen van Yoga Nidra

De kracht van Yoga Nidra zit hem in het gebruik van het onderbewustzijn. Geen andere stroming binnen de yoga werkt op deze manier. Doordat het onderbewustzijn geïnstrueerd wordt, ondergaan de hersenen een passieve vorm van meditatie. Deze bewustzijnsstaat, zet een veelvoud van lichamelijke reacties in gang. Zo worden stresshormonen in een hoog tempo geneutraliseerd en beginnen hormoonklieren met de afscheiding van gelukshormonen.

Voor de resultaten van Yoga Nidra hoef je je niet in te spannen of te concentreren. Het opvolgen van de instructie en de suggestie verloopt automatisch. Dit proces kan dus niet fout uitgevoerd worden, temeer omdat de werking onderbewust gebeurt.

Klachten die met Yoga Nidra verholpen kunnen worden:

 • Hoge bloeddruk
 • Spanning en nervositeit
 • Slaapproblemen
 • Angsten
 • Depressie
 • Spijsverteringsklachten
 • Weinig energie en futloosheid
 • Brain fog en besluiteloosheidThuis Yoga Nidra ondergaan

Als geen andere vorm van yoga, is Yoga Nidra geschikt om vanuit huis te doen. Andere bijkomende voordelen zijn de eigen indeling van tijd en frequentie. Regelmatige toepassing van Yoga Nidra tonen een opbouwend effect en kunnen bovenstaande klachten laten verdwijnen. Wanneer eventuele klachten zodanig zijn verminderd, kan Yoga Nidra naar behoefte gedaan worden. Ook mensen die geen last hebben van enige klachten, ondervinden baat doordat zijn prettiger en stabieler in hun vel komen te zitten.