Yoga goed voor afvallen? Hoe gewichtsverlies een hobby kan worden

Yoga goed voor afvallen

vrouw yoga afvallenVoor een hoop mensen zijn afvallen en lichaamsgewicht een dagelijkse bezigheid. Niet zo vreemd aangezien bijna twee derde van de Nederlandse volwassenen een BMI van boven de 25 heeft.
De toegenomen hart-en vaatziekten gaan hand in hand met deze trend, tezamen met de groeiende groep mensen met obesitas.

Afvallen kan voor sommigen zelfs een vervelende obsessie worden. Nagenoeg alles komt in het teken van eten, calorieën tellen en uiterlijk vertoon te staan. Dit laatste voert bij een hoop mensen de boventoon, terwijl men eigenlijk uit gezondheidsoverwegingen over zou moeten gaan tot een gezondere leefstijl.

Ondanks alle kennis en beschikbare middelen slagen een hoop mensen er niet in om dat omkeerpunt te bereiken. Tijd, energie en (veel) discipline zijn er nodig om een streefgewicht te bereiken en vast te houden. En hoewel lichamelijke activiteiten zoals yoga of fitness cruciaal zijn, zijn ze niet altijd toereikend.


Yoga goed voor afvallen

In Westerse landen starten steeds meer mensen met yoga met het doel gewicht te verliezen. Yoga kan namelijk een effectieve methode zijn om blijvend een gezond gewicht te behouden. Uiteraard gaat dat niet vanzelf en dient er met regelmaat op de mat gelegen te worden. Maar wanneer dat doorgezet en vastgehouden kan worden, laten de resultaten zich uiteindelijk zien.

Het mooie van yoga, is dat het lichaam op meerdere manieren geactiveerd wordt. Niet alleen val je af door te zweten, maar krijgt je lichaam ook meer vorm, doordat de spieren verlengd worden. Verlenging van de spieren en de versoepeling van wervels en gewrichten, zorgen bovendien voor meer souplesse en uithoudingsvermogen.
Daarnaast is er ook het mentale component wat yoga uniek maakt. De geestelijke rust en stabiliteit zouden helpen de extra discipline op te brengen. Hierdoor pak je yoga gemakkelijker op, maar ook andere bezigheden in het dagelijks leven.


Welke yoga goed voor afvallen?

Er zijn vele uiteenlopende yogasoorten en dit kan het voor de starter soms lastig maken. Wanneer het op afvallen aankomt, liggen de meer intensieve vormen voor de hand. Power yoga en of Ashtanga Yoga zijn zwaardere varianten die meer gericht zijn op vetverbranding en kracht. Echter, deze yogavormen kunnen al snel te hoog gegrepen zijn voor de beginner. De snelheid, afwisseling en houdingen vragen al snel een gevorderd niveau. Vroegtijdig afhaken bij dit soort vormen komt helaas dan ook veel voor.
Aangeraden wordt om te beginnen met basis yoga. Basis yoga is geen aparte stroming of vorm, maar een categorie waarin verschillende technieken verzameld zijn. Ondanks de naam, doen ook veel gevorderden yogi aan basis yoga en zijn ook deze oefeningen relatief zwaar. Door de basishoudingen te leren en de ademhaling te beheersen, zul je in staat zijn het lichaam te stroomlijnen en is er uitbouw van andere technieken mogelijk.

Basis yoga oefeningen voor afvallen

Afvallen via yoga gebeurt in veel gevallen ‘spelenderwijs’. Zonder teveel de focus te leggen op gewicht en calorieën, en yoga gewoon ‘te doen’, komt het afvallen als een prettige bijkomstigheid. Naast het afvallen en strakker worden, worden lichaam en geest bovendien voorzien van rust, stabiliteit en energie. Door de basis goed eigen te maken zal dit voordelig uitwerken wanneer yoga eventueel verder uitgebouwd wordt.

Boomhouding

vrouw boomhouding afvallen

De boomhouding is een evenwichtsoefening. Sta rechtop en houdt de handpalmen tegen elkaar aan vlak voor het borstbeen, de vingers wijzend naar boven. Til de rechtervoet op en plaats deze tegen de zijkant van het linker onderbeen aan. De knie is naar buiten gedraaid. Houdt dit voor 20 seconden vast en til de rechtervoet opnieuw op (zonder tussentijds de grond te raken) en plaats de voet aan de binnenkant van het linker bovenbeen (boven de knie). Houdt deze positie 20 seconden vast en laat de rechtervoet vervolgens langzaam naar de grond zakken. Herhaal de oefening vervolgens met de linkervoet.Neerwaartse hond

neerwaartse hond vrouw afvallen

Deze oefening wordt ook wel de downward facing dog genoemd. De bedoeling is om vanaf de mat jezelf in een opwaartse driehoek omhoog te duwen. De voeten kunnen volledig of gedeeltelijk de mat raken. De oefening vraagt om coördinatie, uithoudingsvermogen en balans. Door de oefening voor een spiegel te oefenen kun je af en toe checken of de houding goed verloopt.


Plankoefening

plank vrouw yoga

De plankoefening kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. De manier zoals in de fitnesswereld er aan toe gaat, is door liggend voor over op de ellebogen en de tenen te steunen. Probeer deze houding 30 seconden vast te houden en dit vervolgens stapsgewijs uit te breiden naar 60 seconden. Een andere uitvoering is door de armen volledig te strekken. Alsof je bovenaan blijft hangen na een push-up. Houdt bij deze uitvoering ook 30 – 60 seconden termijn aan. Je zult merken tijdens de oefening dat spieren beginnen te trillen. Er wordt een flink beroep gedaan op de concentratie en het uithoudingsvermogen.Schouderstand

schouderstand yoga afvallen

De schouderstand vraagt om veel coördinatie, focus en kracht. Je duwt de benen recht omhoog waarbij de handen de onderrug kunnen steunen of niet. Probeer de oefening eerst met ingetrokken benen te doen, om vervolgens de benen langzaam uit richting het plafond te strekken. Houdt de positie in het begin voor zo’n 5-10 seconden vast. Wanneer je merkt dat het beter gaat, kun je de tijd met stappen van 5 seconden uitbreiden.

Kindhouding

kind houding ontspanning

De ‘child pose’ is een ontspanningsoefening en is erg prettig om aan het einde van de yogasessie te doen. De houding wordt vergeleken met een baby die opgevouwen op de buik ligt. Je zit op de knieën en laat het bovenlichaam tussen beide knieën in zakken. De armen zijn ontspannen naar voren gestrekt, de grote tenen raken elkaar aan. Je laat de zwaartekracht op je duwen en houdt dit voor 20 seconden of langer vast.


Thuis afvallen met yoga

Yoga is een leuke, veelzijdige én gezonde activiteit. De innerlijke rust die er mee bereikt wordt zet vaak aan tot andere gezondheidseffecten. Een ander bijkomend verschijnsel is dat je via yoga zogezegd ‘mooi kunt afvallen’. Je verbrandt niet alleen calorieën, maar maakt de spieren langer en steviger. Voor wie de yogastudio een prijzige en tijdrovende optie is, zijn er ook alternatieven voor thuis. Online yoga is in opkomst en biedt vaak dezelfde resultaten als in de studio. De basiscursus van de Happy with Yoga Academy doorloopt alle aspecten van yoga en wordt bovendien blijvend voorzien van updates. De cursus is ongelimiteerd toegankelijk en een dertig dagen niet goed garantie is van kracht.