Welke yoga past bij mij? Leer de verschillen tussen yogavormen herkennen



Welke vorm van yoga bij iemand past, is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren worden in dit artikel besproken met als doel jou een richting te geven binnen het yoga aanbod. Yoga is tegenwoordig geen exotisch begrip meer in Nederland. Veel mensen doen aan yoga, of hebben wel eens een yogales meegemaakt. En kinderen komen dankzij daar op gerichte gymlessen, zo nu en dan ook in aanraking met yoga.

Vanuit gezondheidsperspectief een positieve ontwikkeling, aangezien yoga een hoop kan doen voor het mentale en lichamelijk welbevinden. De populariteit van yoga valt daarom goed te verklaren: mensen ondervinden gezondheidsvoordelen voor uiteenlopende klachten.

man en vrouw yoga

Waarom doen mensen aan yoga?

Er zijn een hoop redenen om met yoga te beginnen. Wanneer je zelf nadenkt om een keer aan yoga te doen, is het handig om even helder te hebben wat jouw reden is.

De belangrijkste beweegredenen voor mensen om aan yoga te doen zijn:

  • Meer innerlijke rust en stilte (balans)
  • Meer in contact staan met het eigene

  • Vermindering van klachten:  * chronische stress
    Vermindering van klachten:: * angstigheid
    Vermindering van klachten:: * neerslachtigheid 
    Vermindering van klachten:: * hoge bloeddruk
    Vermindering van klachten:: * slaapproblematiek
    Vermindering van klachten:: * gebrek aan energie
    Vermindering van klachten:: * spijsvertering
    Vermindering van klachten:: * hoofdpijn
    Vermindering van klachten:: * gewrichtsklachten

  • Sport en uitlaatklep
  • Afvallen
  • Levensstijl
  • Spiritualiteit


Voor veel mensen is een combinatie van redenen aan de orde. Het doen aan yoga leidt vaak tot de ontdekking dat het meerdere voordelen tegelijk oplevert. Een extra mooie bijkomstigheid dus voor wie yoga een kans wilt geven.


Beginnen met yoga

De reden om aan yoga te willen doen, helpt bij het kiezen uit de yogavormen die in Nederland worden aangeboden. Andere factoren die mee kunnen helpen tot een keuze te komen zijn leeftijd, lenigheid, fitheid, tijd en geld. Wereldwijd worden er om en nabij tussen de 15 en 20 vormen van yoga beoefend. Hier vallen ook de zeer onbekende vormen onder, die op sommige plekken in de wereld alleen lokaal bekend zijn.

In Nederland worden er acht verschillende vormen aangeboden. Deze varianten lijken in meer of mindere mate op elkaar. Ze worden allemaal aangeboden via yogastudio’s door het hele land. Een beknopte omschrijving zal inzicht geven in wat er gebeurt tijdens een dergelijke sessie.



Acht verschillende varianten

Yoga Hatha is een vorm die veel bekendheid geniet in Nederland. Het werd als één van de eerste yogasoorten geïntroduceerd en bijna alle yogastudio’s bieden deze vorm aan. Lichaamshoudingen worden gecontroleerd uitgevoerd met als doel de spieren lang te maken. Aan de hand van de ademhaling ontstaat er een diepe focus dat ontspanning in de hand werkt.

Kundalini Yoga is een samenstelling van meditatie, ademhaling, het toepassen van mantra’s en een dynamische manier van oefeningen doen. Ondanks dat het tempo van oefeningen aan de hoge kant ligt, is het bij deze vorm niet noodzakelijk erg lenig te zijn.

Power Yoga: Dit is een intense vorm van yoga en het accent ligt op het bereiken van kracht en uithoudingsvermogen. De oefeningen worden als zwaar ervaren. Mensen met relatief veel yoga ervaring zijn degene die deze vorm van yoga voornamelijk oppakken. Beginners wordt afgeraden met deze yogavorm te starten. Voor het kwijt raken van kilo’s en het verstrakken van het lichaam is Power Yoga zeer geschikt.

Bij Ashtanga Yoga worden de oefeningen in een hoog tempo uitgevoerd. Je zou kunnen zeggen dat deze vorm tussen Power Yoga en Hatha Yoga in zit. De ademhaling is zeer belangrijk en loopt daarom synchroon met het uitvoeren van de lichaamshoudingen.

Vinyasa Yoga lijkt veel op Ashtanga Yoga. Oefeningen en houdingen wisselen elkaar snel af. De volgorde van de oefeningen is waar het verschil zit. Bij Vinyasa Yoga ligt de volgorde namelijk niet vast en kan deze iedere keer anders zijn. Bij Ashtanga Yoga ligt de volgorde wel altijd vast.

yoga sessie groep


Bikram Yoga springt er beetje tussen uit. Het klimaat wordt namelijk ingesteld dat alle oefeningen in een temperatuur van 40 graden Celcius worden uitgevoerd.

Dit heeft als gevolg dat er flink gezweet zal worden en dat afvalstoffen versneld worden afgevoerd.

Yoga beoefenen in deze omstandigheid maakt dat de bloedsomloop geprikkeld wordt, hetgeen achteraf voor een gevoel van opluchting en ontspanning zorgt.




Rust typeert de vorm die Yin Yoga heet. Door middel van het langzaam uitvoeren van bewegingen, wordt er gewerkt aan de gewrichten en het bindweefsel. De nadruk ligt hier dus minder op de spieren. Vanwege het lang vasthouden van de houdingen, zal de soepelheid toenemen.

Yoga Nidra is nog niet zo bekend in Nederland maar is wel bezig met een opmars. De nadruk bij deze yogavorm ligt op het verkrijgen van helende ontspanning. Het is een vorm van yoga die behoorlijk afwijkt van de rest. In plaats van oefeningen te doen, lig je tijdens een sessie volledig stil. De gesproken instructies van de yogadocent nemen je (onder)bewustzijn aan de hand en laten je in een diepe en herstellende staat van ontspanning terecht komen.


Laagdrempelig kennismaken met yoga vanuit huis

Wanneer je geen ervaring hebt met yoga, kan het kiezen van een proefles bij een (te) intensieve yogavorm op een teleurstelling uitlopen. Dit wordt in de praktijk vaak waargenomen en dat is jammer. Deze groep mensen is er tijdens zo’n negatieve ervaring niet achter gekomen wat de effecten zijn. Begrijpelijk dat deze mensen er niet mee door gaan na het een kans te hebben gegeven.

Om teleurstelling zoveel mogelijk te voorkomen, maar nog meer om daadwerkelijk de gezondheidseffecten van yoga te ervaren, wordt aangeraden om niet te beginnen met de ‘zwaardere’ vormen van yoga. Om die reden worden Yin Yoga en Yoga Nidra geadviseerd mee te beginnen. Beide vormen zijn rustig uitvoerbaar en nagenoeg voor de meeste mensen toegankelijk.

De langzame en gecontroleerde bewegingen bij Yin Yoga zijn over het algemeen veilig mee te beginnen. Het is belangrijk om goed naar het lichaam te luisteren bij het uitvoeren van de oefeningen. Overstrekken kan bij sommigen tot vervelende blessures leiden. Om die reden wordt aangeraden om Yin Yoga in een studio te doen en niet vanuit huis. De juiste houdingen worden het beste onder professioneel toezicht uitgevoerd. Het aannemen van de houdingen is iets dat geleerd moet worden. Verkeerde houdingen aanleren zal daarom niet kunnen leiden tot de gezondheidsvoordelen.

Het voordeel van Yoga Nidra

In tegenstelling tot Yin en de andere yogavormen, is Yoga Nidra perfect toegesneden op het thuis kunnen beoefenen. Vanwege het feit dat er geen lichaamshoudingen plaatsvinden, is Yoga Nidra volledig veilig om zonder supervisie uit te voeren. Dit maakt dat yoga op ieder gewenst moment van de dag kan worden gedaan.

Het terugdringen van (eventuele) klachten en het ervaren diepe rust en helderheid, wordt tijdens de eerste Yoga Nidra sessie al bereikt. Op een geheel passieve manier, wordt het onderbewustzijn aangesproken en aan het werk gezet. Een uitgerust gevoel levert een enkele sessie al op, die bovendien lang daarna nog voelbaar is. Hoe vaker Yoga Nidra wordt toegepast, hoe langer de effecten zullen aanhouden.

vrouw yoga nidra mat

Het starten met Yoga Nidra is voor velen de meest comfortabele en eenvoudige manier om aan yoga te doen. Een groep mensen die veel baat hebben bij Yoga Nidra, doen later besluiten om hiernaast andere vormen van yoga uit te proberen. Een andere groep haalt uit Yoga Nidra zoveel (praktische) voordelen, dat dit voor hen de enige manier van yoga beoefenen is.

Het enige wat er voor nodig is om dit thuis te beoefenen, is een lege kamer met een bed of bank, waar men ongestoord kan liggen. Geheel afhankelijk van je voorkeur en dagindeling kan er gekeken worden hoe yoga in je dagelijks leven past.