Yoga bolster goedkoop? Waar je op moet letten bij aanschaf en uitvoering

yoga bolster goedkoopOp zoek naar een goedkope yoga bolster voor ondersteuning en extensie van de oefeningen?
Gemiddeld tel je tussen de 40 en 50 Euro neer voor een bolster van goede kwaliteit. Een behoorlijk bedrag maar een investering die die het geld vaak wel waard is.Yoga bolsters kunnen goed van pas komen tijdens bepaalde houdingen, maar soms is het gebruik er van niet handig. Voordat je doet besluiten er één aan te schaffen is het belangrijk te realiseren waarvoor je hem wilt gebruiken.

yoga bolster


Wat is een yoga bolster?

Yoga bolsters komen in standaardmaten maar ook in andere variaties. Het zijn langwerpige cilinder- of blokvormige kussens die je helpen oefeningen langer en beter vol te houden. Deze hulpmiddelen halen de grond ‘dichterbij’, geven steun,  tegenkracht en ‘verlenging’ van de ledematen. Daarnaast wordt de bolster ook gebruikt om te ontspannen.
Zo simpel als dat ze lijken en zijn, zo doeltreffend doen ze hun werk.

Yoga bolsters zijn meestal gevuld met boekweitkaf. Wanneer je er één wilt aanschaffen wordt aangeraden om deze vulling te nemen. Dit materiaal is stevig en gaat relatief lang mee. Katoen is een ander vulmiddel dat in mindere mate wordt gebruikt. Het kantoenen vulmiddel maakt een yoga bolster goedkoop, maar gezien de geringe stevigheid wordt het afgeraden één te nemen.


Wanneer een yoga bolster gebruiken?

Voor beginners wordt geadviseerd om niet gelijk met een bolster te starten. De reden hiervoor, is omdat het lichaam moet leren en wennen aan de lichaamshoudingen. Zonder de bolster kom je er niet achter wat je grenzen zijn en kun je oefeningen niet ten volle uitvoeren. Probeerde het aantal sessies dus eerst zonder om de houdingen eigen te maken en te voelen waar de uitdagingen zitten. Daarna kun je, doordat je zelf aanvoelt, prima een bolster integreren in de routine.

Overigens kunnen starters wel een bolster gebruiken, als deze wordt ingezet voor ontspanningsoefeningen. Ontspanningsoefeningen doen namelijk (nagenoeg) geen beroep op je flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Ze zijn er om de rust en ontspanning te bevorderen en dit is dus prima om vanaf de start al toe te passen.

Wanneer je enige ervaring in de yoga hebt en dus weet waar jouw grenzen liggen, kun je de bolster tijdens het opzoeken van die grenzen inzetten. Ondersteuning in de rug, onder de benen, het hoofd of de nek; er zijn geen harde richtlijnen met betrekking tot de inzet. Wanneer je merkt dat een stukje steun helpt om een oefening met goed gevolg uit te voeren, doe dat dan vooral.
Mensen die  stramme spieren hebben of gevoelige botten, zijn vaak zeer gebaat bij het gebruik ervan.


De yoga bolster en de yogavorm

child pose groep

Enthousiast je yoga bolster naar Vinyasa of Power Yoga meenemen heeft helaas niet zoveel zin. Yogavormen die gericht zijn op een snelle afwisseling van bewegingen bieden weinig plaats voor de bolster. Het komt daarentegen wel is voor, vooral wanneer er gemixte sessie plaatsvindt. Maar over het algemeen heeft een bolster geen rol bij de snellere stromingen van yoga.

De langzame yogavormen echter, gedijen wel bij de toepassing ervan.
Yoga Nidra, Yin Yoga en Restorative Yoga zijn rustige stromingen met als hoofddoel ontspanning en balans te bereiken. Verder wordt er bij Iyengar Yoga gewerkt met bolsters, riemen en andere attributen met als doel optimale ‘uitlijning’ (alignment) van het lichaam te bewerkstelligen.

Bij yogavormen die er een beetje tussen in vallen, zoals Yoga Hatha of Gentle Power Yoga, is het voor beginners dus gewenst om eerst zonder een bolster te werk te gaan.

Wanneer je meer van de snellere yogavormen bent, kan de aanschaf van een bolster op zich geen kwaad. Na bijvoorbeeld een intensieve Power Yoga sessie, kun je ontspannen en ondersteund op de rug liggen en dit kan goed helpen het lichaam doen herstellen.


Toepassingen van de yoga bolster

Zoals genoemd wordt de bolster met name ingezet bij de rustige yogavormen.
Een aantal basisoefeningen die zich hier uitstekend voor lenen, zijn de bekende Child Pose, Butterfly, Supported Fish en Vertical leg extension. Deze houdingen komen in verschillende varianten tot uiting, afhankelijk van het type yogavorm en sessie. Probeer ze zowel met als zonder bolster om te zien waar de spanningen zitten. De onderstaande oefeningen staan omschreven met het gebruik van een bolster.

Supported fish
Bij deze oefening lig je met je rug op de bolster. De achterkant van het hoofd rust ook op de bolster maar dit hoeft niet. De billen liggen op de mat en de benen lang uitgestrekt. De armen liggen in een v-vorm naast het lichaam en de handpalmen wijzen naar boven.

Vertical leg extension
De Vertical leg extension bevordert de bloedsomloop en daarmee de afvoering van afvalstoffen. Verder rekt het het bindweefsel op. Je ligt richting de muur en de benen wijzen verticaal omhoog, rustend tegen de muur. Je ligt als het ware in een L-houding van 90 graden en de bolster ligt onder de billen.

Butterfly
Deze oefening lijkt op de Supported Fish. Je ligt met de rug en het hoofd op de bolster met het verschil dat de benen in een ruit liggen en de voetzolen elkaar raken. De armen liggen ontspannen naast het lichaam met de palmen naar boven.

Child pose
De Child pose levert ontspanning voor het ruggenmerg. Je zit op de knieën om de bolster heen om vervolgens over de bolster te liggen. Je rust dus met torso en hoofd op de bolster. De armen liggen ontspannen met de palmen op de grond en steken voorbij het hoofd.


Andere toepassingen van de bolster

Tijdens Yoga Nidra wordt er tijdens de gehele sessie op de rug gelegen. De bolster dwars onder de onderrug kan een extra ontspanningsprikkel geven die erg aangenaam is. Bolsters kunnen voor meditatiedoeleinden worden gebruikt, met het oog op een verbeterde houding en focus. Verder kan een bolster in bed of de bank fungeren als een prettig kussen om tegen aan te liggen.

Yoga bolster goedkoop

Een betaalbare en kwalitatieve bolster met boekweitvulling is i.t.t. een aantal jaren terug eenvoudiger te vinden. Verwacht niet onder de 30 Euro klaar te zijn, maar wel een exemplaar te hebben die lang meegaat en echt kan voorzien in hulp en uitbreiding bij de uitvoering.

Er zijn yogastudio’s die zelf hun bolsters ontwerpen en verkopen, als ook instellingen die door middel van textiel eigen bolsters maken. Dit laatste is voor mensen die handig zijn met naald en draad een economisch oplossing. Let wel dat je geen katoen gebruikt maar met voorkeur boekweitkaf.

vrouw yoga nidra zonder bolster

Op zoek naar de meest diepe vorm van ontspanning?

Behalve dat bolsters ontspannings bevorderend werken is het met name de stroming van yoga die bepalend is voor het bereiken er van. Veel mensen, beginners en gevorderden in de yoga, wenden zich tot Yoga Nidra om deze ‘andere manier’ van ontspannen te ervaren. Door enkel en alleen te liggen en te luisteren tijdens een sessie, daal je dieper af dan bij welke andere yoagvorm dan ook.

Dit komt doordat er bij Yoga Nidra volledig ingespeeld wordt op het onderbewustzijn. Door middel van de gesproken instructies wordt het bewustzijn geïnstrueerd en vindt passieve meditatie plaats. Dit zorgt voor een aaneenschakeling van processen die niet alleen stresshormonen opruimen, maar ook hormonen afgeven die ons gelukkig en energiek doen voelen.