Goedkope yoga mat kopen? Slechts een paar dingen die je moet wetenBen je een beginner of gevorderde in de yoga en wil je een goedkope yoga mat kopen? Of heb je al ervaring en zoek je een andere? Een mat aanschaffen is zo gebeurd, alleen dit kan op een teleurstelling uitlopen wanneer blijkt dat deze niet aansluit op jouw situatie. Er zitten vele onzichtbare verschillen tussen de matten wat invloed heeft op de prestatie. Zo zijn met name materiaal, dikte en lengte bepalend voor de uitvoering van yoga. Een kleine zoektocht levert genoeg op om tot een goede keuze te komen.

Belangrijk om te weten, is om een yoga mat niet bij winkels zoals Kruidvat, Action en dergelijke te kopen. Deze zaken verkopen namelijk algemene (fitness) matten. Ze voldoen niet aan de standaarden van een yoga mat, ondanks dat hier wel soms mee geadverteerd wordt.

yoga mat grijs

Waar op te letten bij een goedkope yoga mat kopen?

Nog voordat je op specificaties van een mat let, is het doeleinde van het gebruik van belang.
Ben je beginner? Ben je gevorderd? Gebruik je de mat voor yoga of ook andere doeleinden?
Door even op dit soort zaken te letten, kom je al snel tot een goede keuze.

Afhankelijk van je niveau en doel, dient het materiaal van de mat uitgezocht te worden.
De volgende materialen hebben ieder hun plussen en minnen, en kunnen per persoon de voorkeur genieten.

PVC
Dit is een materiaal dat gewonnen is uit plastic. De mat voelt overig niet plastic aan, maar zacht en flexibel. Vanwege dit materiaal is de mat makkelijk te onderhouden, met slechts water of allesreiniger, en is de levensduur relatief lang. PVC matten gaan over het algemeen langer dan tien jaar mee. Een andere eigenschap is dat PVC goede grip levert, wat wegglijden op de mat tot een minimum beperkt.

Katoen
Een katoenen mat is een ecologische mat, dat wil zeggen dat deze uit 100% natuurlijk materiaal bestaat. Doordat de mat zweet opneemt bevordert dit de stroefheid en grip. De levensduur is mede hierdoor aan de korte kant, gemiddeld twee tot vier jaar. Vanwege de extra grip is de mat goed geschikt voor de meer intensere yoga vormen. Katoenen matten mogen in de wasmachine op 40 graden gewassen worden, of afgenomen worden met allesreiniger.

Natuurrubber
Net als de katoenen variant is dit een ecologische yoga mat. De mat is ‘compact’ en hierdoor wat zwaarder en in staat warmte beter vast te houden. Geschikt voor de yogavormen waarbij lang contact met de mat wordt gemaakt. Natuurrubber is biologisch afbreekbaar waardoor de duurzaamheid  neerkomt op ongeveer vier a zes jaar. Onderhoud kan via een wasprogramma van 40 graden of allesreiniger.
NB: de eigenschappen van de natuurrubberen mat, zijn vergelijkbaar met de ecologische matten gemaakt van kurk of jutevezel.


Welke mat voor de beginner?

Als beginnend yogi wordt aangeraden om voor beginnersmat van PVC te gaan. PVC matten zijn universeel, wat wil zeggen geschikt voor iedere yoga vorm, lager in de prijs en bovendien erg duurzaam.
Gezien het belang van grip, wordt geadviseerd een sticky PVC mat aan te schaffen. Deze voorzien in meer grip en generen bovendien extra warmte.

De standaardafmetingen van matten zijn 180 bij 60 centimeter. Voor degene die qua lengte richting de 180cm gaan, kan het raadzaam zijn een mat van 200cm te nemen gezien de bewegingsvrijheid die hiermee toeneemt.

Verder is de dikte van een mat van belang. Beginnersmatten zijn over het algemeen wat dikker, >6 mm, en dit draagt bij aan zowel comfort als uithoudingsvermogen. Dikke matten hebben overigens de eigenschap dat ze inleveren op stabiliteit. Kies daarom een mat die niet heel veel dikker is dan 6 mm.

Allergisch voor plastic? Kies dan voor een ecologische mat van afbreekbaar materiaal.Welke mat voor gevorderden?

Voor gevorderden geldt dat de keuze meer neerkomt op het type yogavorm(en) die zij beoefenen.

Intensere yogavormen zoals Bikram en Power Yoga zijn beter uitvoerbaar met een mat die wat dunner is; 4 millimeter. Contactmomenten zijn korter waardoor de extra warmte van een dikkere mat niet nodig is. Bovendien zorgt een dunnere mat voor meer stabiliteit zodat de snellere en meer complexe houdingen beter zullen gaan.

yoga mat vrouw gevorderd

Wat betreft de lengte van de mat wordt aangeraden om voor het standaardformaat van 180x60cm te gaan, mits wanneer je zelf vrij lang bent.

Klik hier voor een geschikte mat van PVC voor gevorderden

Ecologische matten kunnen de voorkeur genieten bij gevorderden. Het is vaak een kwestie van uitproberen wat prettig in de uitvoering voelt. Wanneer factoren als duurzaamheid, prijs en onderhoud geen rol spelen, kan er uitgeweken worden naar een dergelijke eco mat.
Binnen de eco matten zijn de verschillende materialen van invloed op de prestatie.
De matten van natuurrubber hebben gemiddeld de beste prijs-kwaliteit-verhouding.

Geschikte ecologische mat van natuurubber voor gevorderden
Welke mat bij meerdere doeleinden?

Wil je naast yoga ook fitness, aerobics, pilates of andere activiteiten doen? Dan kun je het beste gaan voor een wat grotere en dikkere yoga mat. Een hoop mensen kiezen vanwege de multifunctionaliteit een fitnessmat, en doen hier ook yoga op. Verstandiger is om een yogamat aan te schaffen en naast yoga de mat te gebruiken voor andere dingen. Yogamatten verschillen in grote mate van fitnessmatten en komt de uitvoering van andere activiteiten ook ten goede.

De extra lengte en dikte van een yoga mat, zorgen voor meer bewegingsvrijheid en toename aan mogelijkheden.


Welke mat voor rustige vormen van yoga?

Zowel een beginnersmat als gevorderden mat van zowel PVC als biologisch materiaal zijn geschikt om de langzamere varianten van yoga te ondergaan. Let er op dat je kiest voor een dikkere mat vanwege de warmte en extra comfort tijdens het lange liggen. Kies bij voorbaat een mat groter dan het 180x60cm formaat gezien dit het gevoel van ontspanning bevordert.

yoga nidra matOp zoek naar een yogavorm die ontspanning en diep herstel bevordert?

Afgezien van de verschillen in tempo, is er een yoga variant die volledig is toegespitst op het bevorderen van diep herstel en ontspanning. Deze variant, Yoga Nidra, komt vaak in yogastudio’s aan het einde aan bod om herstel in gang te zetten. Yoga Nidra is een zelfstandige stroming binnen de yoga met vele helende eigenschappen.

Puur door te liggen en te luisteren naar de docent, wordt het onderbewustzijn aan het werk gezet en vinden er heilzame processen op neuraal en hormonaal niveau plaats.
Yoga Nidra wordt steeds vaker ingezet door mensen die kampen met stress of aangrenzende klachten zoals angsten, nervositeit en depressiviteit. Het voordeel van Yoga Nidra is dat dit volledig zelfstandig en veilig thuis gedaan kan worden.