Is yoga goed voor je? Hoe een eeuwenoud middel populairder is dan ooit


vrouw yoga houding


Het korte antwoord is: ja, absoluut.
Yoga is als één van de weinig praktiserende activiteiten na meer dan vijfduizend jaar nog steeds actueel. En sinds de introductie er van in het Westen blijft de populariteit alsmaar toenemen.

Dat het prettig voelt om aan yoga te doen, is voor velen een drijfveer om het zo nu en dan op te pakken. Het diepe ademhalen, het rekken en strekken, en of het mediteren doen goede dingen voor zowel lichaam als geest. Met name de winst die je na een sessie voelt, werkt voor velen stimulerend.

Hoe goed is yoga voor je en wat verklaart de toenemende populariteit in Nederland? Yoga biedt een totaalaanpak, dat wil zeggen, lichaam en geest worden vanuit meerdere invalshoeken geïnstrueerd.
Hoewel allerlei soorten lichamelijke activiteiten iets voor lichaam en geest doen, zit het hem bij yoga met name in de diepte er van en de lichamelijke reacties. Zo zorgen de ademhaling, en met name het meditatieve component, voor het bereiken van het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn is een krachtig mechanisme dat, wanneer juist geïnstrueerd, diepe helende eigenschappen teweeg kan brengen.


Voor wie is yoga?

Er is geen specifieke doelgroep die aan yoga doet of kan doen. In Nederland – en andere Westerse landen – is decennia lang de indruk gewekt dat het uitsluitend iets voor vrouwen is.
En zelfs nog voordat dat beeld er was, had yoga het imago dat het alleen iets voor spirituele mensen zou zijn. Mensen die zich bezig houden met het hiernamaals, introspectie, bovennatuurlijke verschijnselen enzovoorts. Dit imago werd versterkt sinds een hoop mensen in het flower power tijdperk zich begonnen bezig te houden met yoga. Sindsdien bleef de toestroom van met name vrouwen alsmaar meer toenemen. Op de dag van vandaag neemt het aandeel mannen ook langzaam maar zeker toe.

Het imago wat yoga in Nederland heeft is dus flink aan verandering onderhevig. Een goede zaak, omdat dit de drempel voor stille enthousiastelingen verlaagt. Het doorbreken van deze ‘taboes’ kan slechts verklaart worden doordat yoga aanwijsbare resultaten levert.
Ondanks het feit dat yoga studio’s relatief weinig adverteren, blijven cursisten aantallen toenemen, met name door mond-tot-mond reclame.

Wat verder gezien wordt, is dat de leeftijden van cursisten meer uiteen lopen. Kinderen onder de veertien jaar pakken yoga steeds meer op, iets dat gestimuleerd wordt door ouders en onderwijs.
Senioren (65plussers) bezoeken ook steeds meer de studio. Binnen deze groep gaat het om zowel mensen die op jongere leeftijd aan yoga zijn begonnen, als mensen die na hun 65e met yoga starten.

Yoga is dus voor iedereen die aan de gezondheid en welzijn wil werken. In principe geldt, hoe jonger met yoga te starten hoe beter. Dit kan het leven met enkele vitale jaren verlengen, mits er een relatief gezonde levensstijl op nagehouden wordt. Maar ook voor wie op latere leeftijd begint, kan de klok worden teruggedraaid en terrein gewonnen worden op gebied van souplesse, kracht en geestelijke vermogens.

yoga senioren buiten



Is yoga goed voor je? Wat doet het met lichaam en geest?

De drie hoofdaspecten van yoga – ademhaling, lichamelijke houdingen, meditatie – hebben een bepaalde uitwerking. Het achterliggende doel, is om meer rust en ontspanning te ervaren en het zelf-herstellend vermogen te stimuleren. Daarnaast wordt er een bepaalde positieve kettingreactie in gang gezet die vele chronische klachten doet aanpakken.

Door met regelmaat aan yoga te doen, zal de bloeddruk structureel om laag gaan en de ademhaling langzamer en dieper gaan. Deze twee verschijnselen prikkelen het zenuwstelsel en zetten andere reacties in gang. Hormoonspiegels worden beïnvloed als ook de concentratie neurotransmitters (signaalstoffen tussen zenuwcellen).

De eerste fase in de regulering van hormonen, is de afbraak van het teveel aan stresshormonen. De stresshormonen die circuleren in het bloed worden geneutraliseerd en afgevoerd. Wanneer het stressniveau voor de langere termijn op een gezond (acceptabel) peil gehouden wordt, geeft dit aanzet tot andere responses. Klachten die veroorzaakt dan wel in stand worden gehouden door een teveel aan stress, verliezen hun ‘voeding’ en kunnen op den duur verminderen of verdwijnen.

Bij het regelmatig aan yoga doen, kunnen chronische klachten verminderen:

  • Hoge bloeddruk
  • Slaapproblemen
  • Gespannen voelen, nervositeit
  • Angsten
  • Depressie
  • Ademhalingsproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Besluiteloosheid
  • Energiegebrek
  • Problemen met de spijsvertering


Naast het fenomeen dat stress wordt verminderd en aangrenzende klachten kunnen verminderen, gebeurt er nog meer. Hormoonklieren beginnen zich dankzij yoga iets anders te gedragen, door bepaalde stoffen af te scheiden. Zo worden de hormonen dopamine, endorfine, GABA en oxytocine afgegeven, die hun verschillende heilzame uitwerkingen hebben.

Via deze weg worden onder andere rust en ontspanning ‘gepromoot’, wordt de sensatie van pijn verminderd en worden gevoelens van helderheid en geluk gestimuleerd. Op neuraal niveau zorgt de toename van de neurotransmitter serotonine voor een antidepressieve werking.


Welke yoga voor diepe ontspanning?

Ondanks de vele soorten en verschillen, is bijna iedere vorm van yoga geschikt en kan dit op basis van persoonlijke voorkeur worden gedaan. Wanneer het doel is om meer ontspanning in het dagelijks leven te ervaren en klachten te reduceren, wordt geadviseerd een rustige yogavorm te kiezen. De rustige en langzame yogavormen zijn namelijk meer gericht op het bereiken van deze doelen. Dit soort type yogavormen zijn Yoga Nidra, Restorative Yoga en Yin Yoga.

Yoga Nidra springt in er dit opzicht uit, aangezien het inzet op de diepst mogelijke fysieke en mentale staat van ontspanning. Deze stroming is specifiek gericht op passieve meditatie en zodoende het instrueren van het onderbewustzijn. Door het te ondergaan, wordt de poort open gezet naar het bereiken van een trance-achtige toestand die een golf aan lichamelijke reacties in gang zet.

Een groot verschil tussen Yoga Nidra en andere vormen, is dat er stil op de rug gelegen wordt en er geen lichamelijke houdingen plaatsvinden. Dit klinkt misschien als een gemis en tekortkoming, maar de kracht zit hem in het meditatieve component, die bij geen enkele andere vorm wordt toegepast.

Tijdens de sessies luister je naar de gesproken instructies van de docent. Deze instructies worden automatisch opgepikt door het onderbewustzijn en doen zonder het direct door te hebben hun werk. De ademhaling wordt bewust aangestuurd en vinden er opdrachten plaats die betrekking hebben op het verleggen van innerlijke focuspunten en visualisaties.

meisje yoga nidra studio

Een groot voordeel van Yoga Nidra is dat het gezien de uitvoering zeer laagdrempelig is en door iedereen uitgevoerd kan worden. De kans op een foutieve uitvoering is er niet, omdat het om geautomatiseerde processen gaat. Dit maakt dat het volledig veilig is om te doen, in de studio maar ook thuis.

Door met enige regelmaat een Yoga Nidra sessie te doen, zullen stressniveaus aanzienlijk dalen en maakt dit de weg vrij voor het terugdringen van eventuele (chronische) klachten.

De online Yoga Nidra thuiscursus van de HWYA is meermaals aangehaald als één van de meest succesvolle en effectieve methode om rust in het dagelijks leven terug te krijgen. Op dit moment is er een korting van 57% van kracht en is de volledige thuiscursus te bestellen voor slechts €37,-.