Yoga voor beginners thuis? Betaalbaar en effectief yoga vanuit huis doen

Yoga voor beginners thuis

De groeiende populariteit van yoga in Nederland lijkt voorlopig nog niet af te nemen. Steeds meer beginnende yogi vinden hun weg naar de lokale yogastudio of beoefenen yoga vanuit huis. Wat studio’s de laatste tien jaar constateren, is dat het aandeel mannen, jongeren en ouderen steeds meer toeneemt. Vrouwen zijn nog steeds de grootste groep beoefenaars, maar het ‘yoga-bestand’ wordt steeds meer divers.

yoga thuis

Yoga kent vele voordelen voor zowel de lichamelijke als de geestelijk gezondheid. Regelmatige beoefening leidt tot een structureel lagere bloeddruk, hetgeen gepaard gaat met minder spanning en meer helderheid. Veel geïnteresseerden en beginners in de yoga, zien echter al snel door de bomen het bos niet meer en weten niet waar te beginnen. Yoga kent alleen al in Nederland tenminste acht verschillende varianten en iedere variant heeft vaak wel iets dat aanspreekt. Sommige studio’s spelen hierop in door bepaalde varianten gecombineerd aan te bieden.

De eerste yogavorm die in Nederland geïntroduceerd werd was Yoga Hatha. Deze variant met zijn bekende houdingen en uitingen, is nog altijd erg populair en wordt op grote schaal beoefend.
Decennia later kwamen er in Nederland zowel zwaardere (lees: intensere) vormen van yoga bij, als ook langzamere stromingen die de nadruk leggen op herstel, ontspanning en welzijn.

De laatste vijf jaar is online yoga sterk in opkomst en sinds de covid-19 maatregelen in een stroomversnelling geraakt. De kwaliteit van de gemiddelde online yoga sessie is zo ook het afgelopen jaar toegenomen.
Naar verhouding kiezen steeds meer mensen om yoga vanuit huis te doen. Dit drukt al snel de kosten en is vanuit praktisch oogpunt ook voordelig. Naast voordelen kleven er ook enkele nadelen aan online yoga die belangrijk zijn om in acht te nemen.


Yoga voor beginners thuis: Nadelen van online yoga

Niet alle yoga varianten zijn geschikt voor thuis uitvoering. Zo wordt er bij Bikram Yoga bijvoorbeeld onder bepaalde klimaatomstandigheden getraind, hetgeen in de eigen omgeving niet haalbaar is.
Veruit de meeste yoga stromingen worden wel online aangeboden, zowel via een bestaande fysieke studio, als een online programma.
Online yoga lijkt in eerste instantie een aantrekkelijke optie gezien de voordelen. Tegelijkertijd zijn er een aantal schaduwzijdes die overwogen moeten worden.

Bij online yoga vindt er geen begeleiding plaats. Hoewel de manier van ademhalen en doen van bewegingen van het scherm nagedaan kunnen worden, mist er een groot stuk interactie. Behalve het minder goed kunnen spiegelen met de docent, kan de docent geen bijsturing leveren. De correctie die nodig is om yoga goed aan te leren ontbreekt volledig. Dit is voor startende yogi niet wenselijk, aangezien zij de verkeerde dingen kunnen aanleren en minder resultaat hierdoor boeken.

Een ander nadeel van online yoga is het vele aanbod, en met name het niet-gecertificeerde aanbod. Er is een wildgroei aan online programma’s te vinden die in elkaar gezet zijn door slimme marketeers, ondernemers, sportliefhebbers, hobbyisten of communicatiespecialisten. Op het oog goed uitziende yogalessen worden vaak tegen een schappelijke prijs aangeboden. Via social media en andere grote platformen wordt er veel mee geadverteerd en zodoende enthousiastelingen warm gemaakt.
Als gevolg is de kans vrij groot dat je niet de volledige dingen krijgt aangereikt en aangeleerd.
Let bij online yoga dus altijd op certificaten, licenties of keurmerken.


Welke yoga is geschikt voor thuis?

Voor thuisyoga geldt in principe de regel, hoe langzamer hoe beter. Yoga houdingen die relatief eenvoudig zijn en lang worden vast gehouden, zijn over het algemeen geschikt om veilig te doen.
Zo worden er bij Restorative Yoga trage en gecontroleerde bewegingen gemaakt. Deze vorm van yoga legt de nadruk op herstel en wordt in studio’s soms na een intensere vorm van yoga gedaan.
Desalniettemin kan Restorative Yoga ook in zijn volledige vorm worden gedaan, al is het Nederlandse online aanbod enigszins beperkt.

De ultieme yoga variant om thuis te doen, is zonder twijfel Yoga Nidra.
De reden is op het oog heel simpel. Bij Yoga Nidra is er een totale afwezigheid van lichaamshoudingen. Tijdens iedere sessie lig je geheel stil op de rug en luister je naar de instructies van de docent. Deze instructies zetten onbewuste lichamelijke processen in gang.

Een grote groep mensen is niet bekend met Yoga Nidra of laat deze vorm links liggen, aangezien het geen ‘echte’ yoga betreft. Yoga Nidra is inderdaad vrij nieuw in Nederland maar is met een snelle opmars bezig. Mensen die er al mee bekend zijn, weten dat de passieve uitvoering niets afdoet aan de resultaten. Yoga Nidra is ontwikkeld om de meeste diepe staat van ontspanning te bereiken, zowel fysiek als psychisch.

man beginner yoga nidra


Hoe werkt Yoga Nidra?

Op de rug liggen en resultaten bereiken die bevorderend zijn voor de gezondheid. De aanname die voor de hand ligt, is om te denken dat de resultaten van mindere orde zullen zijn dan bij de ‘traditionele’ vormen van yoga. Het tegenovergestelde is echter waar. Tenminste, wanneer gelet wordt op klachtenreductie en gevoelens van welzijn. De flexibiliteit en kracht die verworven wordt bij bijvoorbeeld Yoga Hatha, zijn inderdaad niet aan de orde bij Yoga Nidra. Daarentegen bewijst Yoga Nidra zich als één van de meest effectieve manieren om stress te bestrijden en overige chronische aandoeningen (deels) te verdrijven. De instructies die de docent afgeeft, doen iets met het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn zit zo in elkaar, dat het automatisch meegaat met een suggestie. Wanneer de instructies zodanig zijn afgesteld, kan het onderbewustzijn doen afzakken naar diepere lagen. Deze lagen zijn via het normale bewustzijn niet te bereiken, maar via de juiste instructies dus wel.

De sessie vangt aan met instructies voor de ademhaling. De focus wordt naar binnen gekeerd en het zenuwstelsel wordt geprikkeld door de andere manier van ademhalen. Vervolgens wordt er in een verhaalvorm geïnstrueerd tot visualisaties, projecties en de body-scan. Tijdens deze processen daalt het onderbewustzijn af en beginnen de hersenen te mediteren. De hersengolven (delta- en theta) die geproduceerd worden, tonen zich normaal alleen bij trance, diepe slaap of meditatie.
Deze type hersengolven zetten aan tot een aaneenschakeling van reacties in het lichaam.

Zo worden stresshormonen in het bloed geneutraliseerd en beginnen hormoonklieren heilzame stoffen af te geven zoals dopamine, GABA, endorfine en oxytocine. Deze hormonen zijn van essentieel belang bij diep lichamelijk herstel, pijnbestrijding, ontspanning en je goed voelen.
Daarnaast vindt er een verandering in de concentratie neurotransmitters plaats die angst en gevoelens van depressiviteit doen verminderen. Wanneer met regelmaat een Yoga Nidra sessie gedaan wordt, heeft dit tot gevolg dat de hormonale balans in positieve zin verandert en structureel wordt. De bloeddruk past zich hierop aan en andere reacties in zenuw- en endocriene stelsel vinden plaats. Op de lange termijn kan dit zorgen voor lagere stressniveaus met het terugdringen van chronische klachten tot gevolg. Een gezond peil van stress in het bloed, is namelijk dé voorwaarde om aanliggende klachten terug te dringen en te voorkomen.

Klachten die met regelmatige Yoga Nidra sessies aangepakt en voorkomen kunnen worden:

vrouw yoga nidra online
  • Hoge bloeddruk

  • Ervaren van stress en spanning

  • Gebrek aan helderheid

  • Ademhalingsproblemen

  • Besluiteloosheid

  • Angsten

  • Depressiviteit

  • Slaapproblematiek

  • Verstoorde energiehuishouding

  • Spijsverteringsproblemen

Via Yoga Nidra wordt het lichamelijk herstellend vermogen als het ware geactiveerd. Het laat de disbalansen in het lichaam in gezonde verhoudingen komen, hetgeen voor doorwerking op allerlei gebieden zorgt. De kracht zit hem in het gebruik van het onderbewustzijn, die het vermogen heeft diep en natuurlijk te werken. Een aantal keren per week aan Yoga Nidra doen is al voldoende om veranderingen in gang te zetten en te merken. Wanneer er na enige tijd gemerkt wordt dat de positieve veranderingen steeds normaler worden, kan Yoga Nidra in het vervolg naar behoefte worden gedaan ter onderhoud.


Een Yoga Nidra cursus voor thuis

Ondanks strenge kwaliteitseisen wemelt het online van materiaal dat hier niet aan voldoet, maar wel online mag worden uitgegeven. De regulering van dergelijke online programma’s is helaas nog niet wettelijk vastgelegd, waardoor iedereen kan en mag adverteren met materiaal, ongeacht licenties of keurmerken. Wanneer de regulering er zou zijn, zouden er waarschijnlijk niet veel programma’s overblijven die voldoen.

De online Yoga Nidra cursus van de HWYA is op dit moment één van de beste qua prijs-kwaliteitsverhouding. Een volledig programma dat door twee ervaren yoga docenten in elkaar is gezet, geniet veel populariteit in binnen- en buitenland. Op dit moment is er een prijsdaling van kracht, d.w.z. dat de cursus van normaal €87,00 nu voor €37,00 te verkrijgen is. Dezelfde voorwaarden en toegang zijn tijdens de prijsdaling van kracht, als mede een 30 dagen niet goed geld terug garantie. Pas Yoga Nidra in het begin met regelmaat toe, zodat het op een gegeven moment makkelijker wordt om te integreren.