Yoga Nidra slaap – de yoga die niet alleen helpt om beter te slapenYoga Nidra slaap

Yoga Nidra is nog maar relatief kort in Nederland maar geniet al een stevige reputatie. Veel yogastudio’s en scholen hebben deze vorm omarmd en de populariteit onder beoefenaars blijft toenemen. Ook online zijn er kwalitatief hoge programma’s ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Yoga Nidra is een unieke vorm en steekt nogal af van de overige stromingen.

yoga nidra les


Yoga Nidra kan veel doen voor de slaap. Slaap en Yoga Nidra zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het Sanskriet vertaalt het zich dan ook naar ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’s’. De naam is echter een beetje misleidend aangezien je niet slaapt tijdens de sessies maar op een niveau tussen slapen en wakker zijn in zit. Deze vorm van yoga helpt je met je eigen natuurlijke dag -en nachtritme en zorgt ook voor een betere kwaliteit van slaap.


Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra typert zich door zijn aparte karakter. Tijdens een sessie wordt er namelijk niet bewogen maar stil gelegen. Deze yoga is ontwikkeld met het doel een zo diep mogelijke staat van ontspanning te bereiken. Niet door uitsluitend te liggen, maar door het onderbewustzijn te instrueren.
De yogadocent neemt de cursisten aan de hand door middel van het geven van instructies, die in een verhalende vorm worden verteld. Deze instructies bereiken je onderbewustzijn en zetten bepaalde processen in gang. Deze processen laten lichaam en geest afzakken naar diepere bewustzijnsniveaus en creëren een uiterst diepe ontspanning.


Onderbewustzijn

Het geheim en de kracht van Yoga Nidra, zitten hem in het onderbewustzijn dat aan het werk gezet wordt. Opdrachten voor de ademhaling, de focus op de delen van het lichaam en het aanzetten tot visualisaties, laten het onderbewustzijn afdalen. Dit is merkbaar aan het ontspannende gevoel dat optreedt. Je valt niet in slaap, de hersenen beginnen echter andere golflengtes te produceren. Dit zijn de delta- en nog meer de thètagolven. Deze golven (hersenfrequenties) laten zich normaal alleen zien tijdens trance, meditatie, sterke (hyper)focus en diepe slaap.

Wanneer je eenmaal op het diepe niveau zit, is dat vergelijkbaar of zelfs gelijk aan het ondergaan van een trance of meditatie. Deze andere hersenactiviteit is goed voor het zenuwstelsel en zet bovendien aan tot andere processen in het lichaam die nog meer bevorderende effecten teweeg brengen.


Hormoonspiegels

Dankzij de delta- en thèta golven die geproduceerd worden, worden hormonen en hormoonklieren beïnvloed. Zo worden stresshormonen (met name cortisol) die circuleren in het bloed afgebroken en opgeruimd. Dit gebeurt normaal ook tijdens de slaap, maar de afbraak gebeurt tijdens Yoga Nidra sneller. Daarnaast beginnen hormoonklieren zekere hormonen af te scheiden die bevorderend zijn voor ontspanning, het zelf herstellend vermogen van het lichaam, het stillen van pijn, het reguleren van de energiehuishouding en het vermogen je goed en gelukkig te voelen.

Naast de opruiming en afgifte van hormonen, worden ook neurotransmitters beïnvloed. Deze signaalstoffen tussen zenuwcellen beginnen onder andere hogere concentraties serotonine af te geven. De laatste inzichten berichten dat het gehalte serotonine mede verantwoordelijk is voor de stemming en een grote rol zou spelen bij depressiviteit.Yoga Nidra slaap

Het ondergaan van Yoga Nidra is een heilzame ervaring. De gezonde stoffen blijven nog uren na een sessie hun werk doen. De verlichting van het zenuwstelsel en de nieuwe balans van hormonen zorgen er voor dat we vatbaarder worden voor de slaap. Dat wil zeggen, dat we makkelijker in slaap kunnen vallen, dieper slapen maar ook beter door kunnen slapen. Doordat het hoofd dankzij Yoga Nidra kalmer wordt, er minder stress door de aderen stroomt en stoffen als endorfine, dopamine en serotonine ons goed laten voelen, wordt de slaapcyclus natuurlijker.

oudere man slaapt

Er zijn meerdere klinische studies gedaan naar het slaapgedrag van mensen met slaapproblemen die voor een langere tijd Yoga Nidra ondergingen. De resultaten van alle studies lieten zien dat het gemiddelde slaappatroon verbeterde. De fasen van de slaapcycli (inslaap, lichte slaap, diepe slaap, REM- slaap) werden minder verstoord en het aantal uren slaap nam toe.

Naarmate de nachtrust door de tijd heen verbetert, heeft dit vanzelfsprekend zijn weerslag op de gemoedstoestand overdag. Een helderder hoofd, meer energie en minder gevoelens van angst en neerslachtigheid worden normaler. Doordat de dagen beter benut worden, draagt ook dit deels bij aan een betere nachtrust.


De voordelen van Yoga Nidra

Behalve de verbetering van de slaap zijn er nog ander klachten die min of meer ‘automatisch’ worden aangepakt. Doordat dankzij Yoga Nidra in een hoog tempo stress hormonen worden afgebroken, valt de bodem van ander klachten in sommige gevallen ook weg.

Heel veel (chronische) klachten hangen namelijk samen met stress. Wanneer stress langdurig wegblijft, kan dit zorgen voor positief domino-effect van klachten die veroorzaakt worden door stress.

De volgende klachten en symptomen kunnen op den duur verminderen dankzij Yoga Nidra:

  • Angsten en zenuwen
  • Neerslachtigheid en depressiviteit
  • Hoge bloeddruk
  • Hoofdpijn
  • Gebrek aan energie
  • Problemen met de ademhaling
  • Besluiteloosheid
Voor wie is Yoga Nidra?

Yoga Nidra kan beoefend worden door jong en oud. Het mooie aan deze yogavorm, is dat het geen ervaring, voorkennis of enige mate van flexibiliteit vereist. Iedereen kan het doen omdat het een automatisch en voornamelijk onbewuste activiteit betreft.

Ook mensen die niet kampen met slaapproblemen, of met één van bovengenoemde stress-gerelateerde klachten, kan Yoga Nidra een aanvulling zijn. Yoga Nidra zorgt in zijn algemeenheid voor meer innerlijke rust, energie en scherpte. Door met regelmaat een sessie te doen krijg je meer de controle over je eigen gevoel en merk je dat je beter in je vel komt te zitten.


Ervaar de voordelen van Yoga Nidra thuis

Doordat Yoga Nidra geheel veilig en zelfstandig uitgevoerd kan worden, is het bij uitstek geschikt om vanuit huis te praktiseren. Een yogamat, een bed of een bank zijn voldoende om de sessies in een rustige ruimte te ondergaan. Zorg voor comfortabele kledingen eventueel een deken. Meer is er daadwerkelijk niet nodig om de sessies te doen en te gaan ervaren wat Yoga Nidra voor je gezondheid kan betekenen.

Bij mensen met slaapproblemen is het in de beginfase aan te raden dit in de ochtend te doen na het opstaan. Indien dit niet haalbaar is, kan het ook ’s avonds voor het slapen gaan toegepast worden. Op den duur merk je hoe de sessies geïntegreerd kunnen worden pas je het naar behoefte toe.