Beste yoga mat test – Welke matten zijn er en welke mat past bij mij?

Beste yoga mat test, beste yoga mat test

jonge vrouw met yogamat

Yoga beoefenaars die op zoek zijn naar de beste yoga mat doen er goed aan om te bedenken wat ze willen bereiken. Welke resultaten wil ik zien en voor welke doeleinden gebruik ik de mat?
Er zijn vele soorten yogamatten op de markt en het loont om even uit zoeken waar je goed aan doet.

Het is belangrijk om te weten, om niet een mat van bijvoorbeeld het Kruidvat, Action of een andere retailer aan te schaffen. Deze matten zijn namelijk geen echte yogamatten. Ze zijn gemaakt van inferieure materialen die weinig grip leveren en niet lang mee gaan.

Ook wanneer yogastudio’s voorzien in een yogamat, is het aan te raden een eigen mat mee te brengen. Dit is zowel vanuit hygiënisch oogpunt van belang als ook voor de uitvoering. PVC matten zijn over het algemeen de meest populaire yogamatten en kunnen voor meerdere yogavormen worden gebruikt. Verder speelt de dikte van de mat een rol. Afhankelijk waar voor je de mat gebruikt, is de dikte bepalend voor de uitvoering en het contact met de grond. Vanwege het zeer brede aanbod van zowel yogavormen als yogamatten, zijn de resultaten in dit artikel vereenvoudigd en geclusterd, zodat er overzicht gecreëerd wordt en de keuze wat makkelijker wordt.


Beste yoga mat test voor beginners of voor alle soorten yoga

Mensen die weinig tot geen ervaring hebben, wordt aangeraden een beginnersmat te kopen. Een beginnersmat is over het algemeen wat dikker dan gemiddeld (> 6 mm) en zorgt hierdoor voor extra comfort. Voor ouderen of mensen met pijnlijke gewrichten of botten is ook een beginnersmat aan te raden vanwege de extra warmte die de mat genereert. Bovendien zorgt de mat voor minder contactgevoel met de vloer, hetgeen de uitvoering van oefeningen vergemakkelijkt.

De beste yogamat voor beginners is een zogenaamde sticky PVC mat.  
PVC is een materiaal dat stroefheid bevordert en zo voor extra grip zorgt. Het is makkelijk te onderhouden en gaat erg lang mee. Een PVC mat is overigens een goede keuze voor degene die aan verschillende yogasoorten doet.

Vooral voor yogavormen die niet zo intensief zijn zoals Yin Yoga en Easy Flow Yoga is een dikkere beginnersmat van belang gezien het lange contact dat gemaakt wordt met de mat. Beoefen je meerdere soorten yoga en heb je dus al meer ervaring? Kies dan voor een PVC mat met een dikte van 4 mm.

Matten die duurzaam zijn

De meeste duurzame matten op de markt zijn eco matten. Deze matten zijn van biologisch materiaal gemaakt, met name van boomrubber, kurk of jutevezel. PVC daarentegen is gemaakt van plastic. Voor mensen die contact met plastic minder goed kunnen verdragen kan het verstandig zijn te kiezen voor een ecomat. Deze matten komen in verschillende maten en diktes.

Bij het kiezen van een ecomat wordt geadviseerd een mat te kiezen van boomrubber. Deze mat zorgt voor meer grip dan kurk of jutevezel en gaat bovendien wat langer mee. Zweet trekt ook minder makkelijk in de structuur van boomrubber waardoor het schoonmaken makkelijker is. Bij alle soorten ecomatten dienen er geen chemische schoonmaakmiddelen gebruikt te worden, maar uitsluitend water.


yogamatten yogastudio

Matten voor intensief gebruik

Met name bij yogavormen als Hatha, Power en Bikram, is het belangrijk dat de grip zeer goed is en de mat niet te warm wordt. Doordat de oefeningen snel gaan en het contact met de mat kort is, volstaat een dunnere mat.

Een ander voordeel is bovendien dat een dunnere mat voor een betere balans zorgt. Voor de gevorderde yogabeoefenaar wordt daarom een PVC mat aangeraden die die niet te dik is, dat wil zeggen maximaal 4 mm.


Matten die voor meerdere doeleinden geschikt zijn

Wil je naast yoga de mat ook voor andere dingen gebruiken zoals bijvoorbeeld buikspieroefeningen?
Het is beter om met een yogamat  andere dingen naast yoga te doen, dan een fitnessmat ook voor yoga te gebruiken.

Yogamatten zijn sowieso in alle opzichten beter dan fitnessmatten, waardoor er gerust andere dingen op beoefend kunnen worden.  Kies voor een PVC of ecomat die wat dikker is (< 6 mm) en ook wat groter, zodat opties qua bewegingsvrijheid toenemen.


Matten voor Yoga Nidra en thuisgebruik

Bij yogavormen als Yoga Nidra en Yin Yoga wordt er langdurig gelegen. Het is daarom belangrijk een mat te kiezen die voorziet in comfort en warmte en niet direct voorziet in het bevorderen van balans. Hij dient dus extra dik te zijn maar ook extra lang.

Anders dan bij een beginnersmat is de lengte belangrijker, omdat een te kleine mat de concentratie kan doen verstoren. De gemiddelde yogamat is 180 cm lang. Zelfs wanneer je zelf korter bent dan 180 cm, is het aan te raden een mat te nemen die nog langer is. Tegelijkertijd dient de mat ook breder te zijn dan de standaard 60 cm.

Voor beoefenaars die yoga vanuit huis doen, is het in alle gevallen raadzaam een dikkere mat te nemen, dan één die je in de yogastudio zou gebruiken.

meisje yoga nidra yogamat


Yoga Nidra,  de ideale yogavorm voor thuis

Ben je nieuw in de yoga of wil je yoga vanuit huis proberen? Kies dan voor Yoga Nidra, een passieve yogavorm die volledig zelfstandig en veilig thuis kan worden gedaan. Deze uniek stroming binnen de yoga heeft als hoofddoel diepe ontspanning te bereiken en de gezondheid op meerdere vlakken te bevorderen. Er is geen supervisie van een yogadocent nodig waardoor deze vorm zeer geschikt is om thuis te doen.

Anders dan bij andere yogavormen komen er geen lichaamshoudingen aan bod maar wordt het onderbewustzijn aan het werk gezet. Stress wordt opgeruimd en het hoofd wordt leeg en helder. De vele gezondheidsvoordelen nemen toe naarmate Yoga Nidra vaker wordt toegepast.