Voordelen yoga wetenschappelijk – Het hoe en waarom achter yoga


groep yoga cursisten in yogastudio

Denk je er aan om aan yoga te doen of vraag je je af of de gezondheidsclaims en voordelen achter yoga kloppen?
De populariteit van yoga in Nederland is sinds de introductie enorm toegenomen. In het begin waren het met name mensen van Oosterse komaf die hun weg zochten naar een yogastudio in Nederland. Al snel werd het ook opgepikt door (Westerse) vrouwen en vandaag de dag is het aandeel mannen en kinderen een stuk meegegroeid.

Yoga werd, en af en toe nog steeds, gezien als iets voor de meer zweverige types en iets waar in je moet geloven. Wat dat betreft zijn er veel taboes doorbroken en gaan mensen af op daadwerkelijke resultaten en reviews. De voordelen die yoga teweegbrengt gaan voornamelijk via mond-tot-mond reclame. De alsmaar toenemende positieve geluiden op internet sporen steeds meer mensen om aan yoga te doen, in de studio of thuis.


Hoe wordt de toename van yogabeoefenaars verklaard?

Yoga is een lichamelijke én geestelijke activiteit die zich zichzelf keer op keer bewijst. Ondanks dat er tal van literatuur te vinden is die de positieve uitwerking op lichaam en geest onderbouwt, is het de persoonlijke ervaring die mensen doet doorgaan. Door te ervaren en daadwerkelijk te voelen, wordt iemand gestimuleerd yoga weer op te pakken. Zo is het bijvoorbeeld via apps mogelijk de bloeddruk en het slaapgedrag te meten en zo te zien hoe yoga zijn uitwerking heeft. Maar nog meer en belangrijker hoe de stemming en het energieniveau kunnen verbeteren.


De voordelen van aan yoga doen

Yoga is een activiteit met een meditatief karakter. De focus op de ademhaling, delen van het lichaam en andere punten doen iets met de hersenactiviteit. De hersenen beginnen andere golflengtes te produceren, met name delta- en thèta golven. Het lichaam reageert hierop, door de bloeddruk te verlagen, de ademhaling te verdiepen en bepaalde hormonen af te scheiden.
Tijdens een yogasessie wordt het stiller in het hoofd, gedachten verdwijnen naar de achtergrond en je merkt dat je meer aanwezig bent en minder vatbaar voor afleidingen.

Stresshormonen worden opgeruimd en het lichaam en hoofd beginnen zich ontspannen te voelen. Deze ontspanning houdt ook aan na een sessie. Verder nemen, bij regelmatig aan yoga doen, helderheid en energie toe.
Yoga is met name een activiteit die stress te lijf gaat. De ene yogavorm doet dit efficiënter dan de andere. Doordat stress minder grip krijgt bij regelmatig yoga beoefenen, kunnen sommige klachten verdwijnen.

De volgende klachten en symptomen kunnen met yoga worden bestreden:

 • Hoge bloeddruk
 • Slaapproblemen
 • Gebrek aan energie
 • Onrust
 • Ademhalingsproblemen
 • Depressiviteit
 • Angsten
 • Nervositeit
 • Burn-out
 • Ontstekingen
 • Trauma
 • Rusteloze benen; restless legs syndrome
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Blaasproblemen
 • Huidklachten; psoriasis, eczeem
vrouw depressief op bankVoordelen yoga wetenschappelijk

Ook bij het niet hebben van klachten, kan yoga er voor zorgen dat je over het algemeen prettiger in je vel komt te zitten en je je zekerder voelt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verschillende stromingen binnen yoga. De effecten zijn via empirische studies, aan de hand van interventie(experiment)- en controlegroepen in meerdere landen onderzocht. De conclusies van alle onderzoeken duiden dat yoga daadwerkelijk stress verlaagt en bevorderlijk is voor de algehele gezondheid.

In een studie van Christian, Preston et al (2010) komt aan het licht dat mensen die regelmatig aan yoga doen lagere niveaus van stresshormonen hebben en minder last van ontstekingen. In het onderzoek wordt het bloed onderzocht van 25 gezonde vrouwen die regelmatig aan yoga doen en 25 gezonde vrouwen die pas net beginnen met yoga. De bloeduitslagen laten zien dat de vrouwen die regelmatig aan yoga doen behalve minder stresshormonen ook minder ontstekingsreacties in het lichaam hebben.

Chinees onderzoek van Chen, Chao, Li et al (2009) heeft onder 128 personen van 60 jaar en ouder, onderzocht wat yoga voor depressie, slaapgedrag en algehele gezondheid kan betekenen. Geconcludeerd werd dat yogabeoefenaars zich na 6 maanden yoga, met betrekking tot de mate van slaapproblemen en het ervaren van depressieve gevoelens, er significant op vooruit waren gegaan en zich mentaal veel beter zijn gaan voelen.

Een studie van Cohen, Steiner et al (2012) laat zien wat de impact is van yoga op studenten betreft agressie, aandacht, energiepeil en standvastigheid. De studie laat zien dat bij de groep die aan yoga deed gedurende een periode van 11 weken, de gevoelens van agressie verminderde en aandacht, energiepeil en standvastigheid verbeterde.

In onderzoek van Kumar (2007) wordt weergegeven hoe Yoga Nidra van waardevolle betekenis kan zijn bij het verminderen van angst en stress. Gedurende 6 maanden werden 80 studenten onderworpen aan Yoga Nidra sessies en werd bijgehouden hoe zij gevoelens van angst en stress ervoeren. De studenten die aan Yoga Nidra deden lieten veel verbetering zien in hun angst en stressscores in tegenstelling tot de groep studenten die niet aan Yoga Nidra hadden gedaan.


De aanpak van stress

Yoga is ontworpen om meer in balans te komen en minder stress te ervaren. Er zijn veel verschillende vormen van yoga met ieder een eigen karakter. Bij de ene vorm komt het meditatieve aspect, en daarmee het bereiken van diepe ontspanning, wat meer naar voren dan bij de ander. Uiteindelijk bepalen de vorm, de regelmaat en de aard van de klachten hoe snel stress kan worden teruggedrongen en eventuele andere klachten verminderd worden.
Een laagdrempelige vorm van yoga die het aanpakken van stress doeltreffend faciliteert, is Yoga Nidra. Deze stroming is nog niet zo heel erg lang geleden geïntroduceerd in Nederland maar het wint gestaag terrein. Steeds meer studio´s bieden Yoga Nidra aan als antwoord op de toenemende vraag.

yoga nidra in studioYoga Nidra

De nadruk ligt bij Yoga Nidra volledig op het bereiken van een zo diep mogelijke staat van ontspanning, zowel fysiek als mentaal. Binnen de yogawereld is er geen andere vorm die deze staat kan evenaren. De kracht van Yoga Nidra zit hem in het feit dat het onderbewustzijn volledig wordt benut. Door middel van gesproken instructies wordt het onderbewustzijn aan het werk gezet en komen er chemische processen op gang. Hormoonklieren scheiden heilzame hormonen af en bepaalde neurotransmitters nemen toe in concentratie.   

Tijdens Yoga Nidra beweeg je niet maar lig je stil. Op deze wijze krijgt het mediteren alle ruimte wat bovendien automatisch en gedachteloos gebeurt. Yoga Nidra is het wapen bij uitstek voor mensen met slaapproblemen, overmatige en chronische stress en aangrenzende klachten. Dankzij de passieve uitvoering kunnen er geen fouten worden gemaakt en kan het daarom veilig en zelfstandig thuis worden gedaan.

De Happy with Yoga Academy biedt momenteel een online totaalcursus aan die alle facetten van Yoga Nidra behandelt. Er zit een opbouw in die het lichaam steeds dieper in de ontspanning laat gaan. Door de cursus heen zal het steeds makkelijker zijn, je te laten meevoeren met de instructies. De resultaten van deze cursus spreken voor zich en het is daarom één van de best verkochte online yogacursussen van dit moment.