Yoga Nidra meditatie – De eenvoudige kunst van het stil en aanwezig zijn



Yoga Nidra en meditatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel mensen beginnen aan yoga omdat zij meer rust en balans in het dagelijks leven willen ervaren. Door yoga te doen onderga je een meditatief proces. Doordat de focus gericht wordt op de ademhaling of op een deel van het lichaam, worden afleidingen zoals gedachten naar de achtergrond geduwd. De geest wordt hierdoor stiller en rustiger en maakt dat er gezonde lichamelijke reacties beginnen op te treden.

vrouw mediteren buiten


Bij nagenoeg alle yogavormen komen lichaamshoudingen aan bod. Het aannemen van de houdingen gebeurt gecontroleerd aan de hand van de ademhaling. Langzaam of snel, wordt de aandacht voortdurend geleidelijk verplaatst. Je komt hierdoor meer in het hier en nu en dit zorgt voor het ontzenuwen en verdrijven van gedachten en gevoelens.

Nog niet zo lang in Nederland wordt Yoga Nidra als aparte stroming binnen de yoga aangeboden. Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ en wordt ook wel slaap van de yogi’s genoemd. Deze unieke vorm staat volledig in het teken van ontspanning middels meditatie. Er komen geen lichamelijke houdingen aan te pas, maar er wordt een volledig beroep gedaan op je onderbewustzijn.

Wat is meditatie of mediteren?

­Meditatie gaat om focus en stil worden, het meer aanwezig zijn en in verbinding staan met jezelf. Dit is voor de meeste mensen geen eenvoudige taak. Onze jachtige maatschappij waar de prestatiedruk en het aanbod van prikkels hoog zijn, maken dat we ons voortdurend in een staat van afleiding bevinden. Ongemerkt hebben we gedurende de dag allerlei gedachten en gevoelens. Deze gedachten komen en gaan vliegensvlug en dit kunnen er duizenden op een dag zijn.

Het gros van deze gedachten gebeurt onbewust. Ondanks dat je niet direct stilstaat bij deze onbewuste gedachten reageert het lichaam hier wel op. Hormonen en neurotransmitters (de signaalstoffen tussen zenuwcellen) worden gestimuleerd dan wel geremd naar gelang hoe het onderbewustzijn communiceert. Wanneer we blootstaan aan een hoop prikkels, we veel en in een hoog tempo gedachten hebben, reageert ons lichaam hier op. We gaan ons onrustiger en meer belast voelen. Dit heeft invloed op ons humeur maar ook het lichaam. Teveel en langdurige stress kunnen chronische klachten veroorzaken.

Mediteren kan goed vergeleken worden met het balanceren van een stok op een vinger. Er is volledige concentratie en coördinatie van de ogen en spieren nodig om de stok zo stil en lang mogelijk te laten balanceren. De aandacht gaat helemaal op in het moment en gedachten en zorgen hebben even grip op je onderbewustzijn. Je onderbewustzijn wordt hierdoor dus stiller. Je brein mediteert als het ware tijdens deze activiteit en zet lichamelijke reacties in gang.


Is meditatie aan te tonen?

meditatie MRI scan

Op verscheidene hersenscans is meditatie vaak aangetoond. Op MRI-scans lichten bepaalde gedeeltes in de hersenschors op.

Op EEG-scans zien we een verandering in de type frequenties, dit zijn hersengolven die geproduceerd worden middels elektriciteit.

Wat er tijdens mediteren gebeurt, is dat onze hersenen andere frequenties beginnen te vertonen. Zo laten onze hersenen wanneer we wakker en zijn met name alpha- en bèta golven zien.

Deze frequenties zijn betrokken bij alertheid, actie, productiviteit en ontspannen wakker zijn.
Iemand die mediteert begint zowel delta- als thètagolven te produceren. Deze frequenties zijn betrokken bij diepe ontspanning en lichamelijk herstel, en vertonen zich ook tijdens de diepe slaap en gedurende trance.



Waar is meditatie goed voor?

Het ondervinden van stilte is een zeer aangename ervaring. Veel mensen zijn dit niet of nauwelijks meer gewend. Wanneer ons onderbewustzijn en daarmee onze hersenen tot rust komen,  beginnen de hormoonklieren gezondheid bevorderende hormonen af te scheiden. Endorfine en serotonine komen onder andere in hogere concentraties in het bloed. Ze maken ons hoofd en lichaam kalmer, ruimen stress op, ordenen onze indrukken en gedachten en zorgen dat we ons gelukkiger voelen.
Fysiologisch is dit merken en te meten aan de hand van de verlaging van de bloeddruk, een tragere hartslag en een diepere ademhaling. De spanning verdwijnt als het ware uit het lichaam en dit zet aan tot herstel en het elimineren van (chronische) klachten.


De volgende klachten kunnen verminderd worden door met regelmaat te mediteren;

  • Stress en overbelast voelen
  • Angsten en zenuwen
  • Depressieve gevoelens
  • Moeite helder te denken / besluiten te nemen
  • Opgebrand voelen
  • Verstoorde energiehuishouding
  • Verslechterde conditie van huid, haar en nagels



Yoga Nidra meditatie; de meeste eenvoudige manier van meditatie

Mediteren dient gezien te worden als een activiteit. Het is een proces dat je ondergaat en het lichaam reageert op dat proces. Er zijn vele vormen en manieren van meditatie. Een bekende manier is de lotushouding (Padmasana) waarbij een mantra in het hoofd herhaald wordt. De lotushouding kan een krachtige manier zijn, maar veel mensen ervaren moeite met de ietwat vermoeiende houding en het concentreren op de mantra.

Yoga Nidra is ontwikkeld om een zo diep mogelijke ontspanning te ervaren. Zowel fysiek als mentaal, word je gedurende een sessie op het diepste niveau verlicht van stress.

vrouw yoga nidra meditatie

Door puur op de rug te liggen en de instructies van de docent aan te horen, wordt je onderbewustzijn aangesproken en begeleid. De focus wordt gelegd op de ademhaling en vervolgens verlegd naar alle delen van het lichaam (bodyscan) en natuurfenomenen.

Tijdens een sessie ervaar je een diepe vorm van meditatie, waar je zelf geen moeite voor hoeft te doen. Door alleen de instructies aan te horen, reageert het onderbewustzijn door mee te bewegen met de suggestie. Je onderbewustzijn daalt als het ware af naar diepere lagen en de hersenen beginnen delta- en thètagolven te produceren. Op hun beurt beginnen hormoonklieren gezonde hormonen af te scheiden die een positieve kettingreactie op gang brengen.

Stress wordt in hoog tempo verlaagd in het bloed, iets dat merkbaar wordt tijdens als ook na de sessie.
Na een sessie voelen mensen zich voldaan uitgerust en verkwikt. Het hoofd voelt helder en het lichaam in balans.
Het meditatieve component van Yoga Nidra zorgt voor een grondige reinigingsbeurt van lichaam en geest waar je veel verlichting van ondervindt. Ook de uren daarna zorgen de afgegeven hormonen en neurotransmitters voor een prettig gevoel. Hoe vaker Yoga Nidra wordt toegepast, hoe makkelijker en langer de effecten optreden en aanhouden.

Ontdek Yoga Nidra meditatie eenvoudig vanuit huis

Thuis aan meditatie doen is dankzij Yoga Nidra zeer toegankelijk geworden. De online cursus biedt een totaalpakket bestaande uit 13 Yoga Nidra lessen. Ze begeleiden je stapsgewijs in dit meditatieve proces met als doel ultieme ontspanning en daaruit voortvloeiende gezondheidsvoordelen te bereiken. Om Yoga Nidra te beoefenen heb je simpelweg een stille ruimte nodig waar je ongestoord kunt liggen. De slimme opbouw van de cursus maakt dat je in relatief korte tijd veel minder stress ervaart en steviger in je schoenen komt te staan.