Op zoek naar een cursus yoga voor beginners maar vind je het lastig te weten waar je goed aan doet? Of heb je al enige ervaring en wil je je basistechnieken meer uitdiepen en verankeren?
Het is erg verleidelijk om als beginner in het diepe te springen en een willekeurige yogasessie te volgen. Veel studio’s zien dat enthousiastelingen één of meerdere lessen meedoen, uiteindelijk niet goed mee kunnen komen en vroegtijdig afhaken. Om die reden sturen studio’s steeds meer beginnelingen aan, door ze in hun eigen tempo de basistechnieken eigen te laten maken. Die basistechnieken zijn essentieel om nagenoeg alle yogahoudingen uiteindelijk te kunnen doen. De manier van ademhalen en een reeks lichaamshoudingen leggen de fundamenten voor verdere uitbreiding.
Gratis yoga les basistechnieken
In onderstaande video worden een aantal basistechnieken behandeld. Ze worden uitgevoerd door een ervaren yogadocent die bekende en minder bekende houdingen demonstreert. Voer de oefeningen rustig en gecontroleerd uit. Ga niet de eigen grenzen over en stop bij pijn. Bij twijfel kan het raadzaam zijn huisarts of specialist vooraf te raadplegen. Deze gratis les is ter introductie om te bepalen of yoga iets voor jou is.
Voordelen yoga beoefenen
Het is geen toeval dat yoga op wereldwijde schaal beoefend wordt. De afgelopen vijftig jaar is het aantal geschatte cursisten en hobbyisten tenminste verdubbeld. Steeds meer mensen voegen yoga toe aan hun dagelijks leven gezien de vele gezondheidsvoordelen die dit hen biedt. Yoga heeft altijd al een positief imago gehad wanneer het op geestelijke gezondheid aankomt. De lichamelijke gezondheid die hiermee hand in hand gaat, trekt een steeds breder publiek over de streep.
Yoga blijkt een uitstekende activiteit om gewicht mee te verliezen, kracht en souplesse te verkrijgen en het lichaam gestroomlijnder te maken. Het grote voordeel van yoga ten opzichte van andere sportieve activiteiten, is het mentale aspect dat voor verlichting in het dagelijks leven zorgt.
De meest voorkomende gezondheidsvoordelen op een rij:
- Afname van hoge bloeddruk
- Afname van stress
- Afname nervositeit en angsten
- Afname neerslachtigheid en depressiviteit
- Toename van helderheid
- Toename van geestelijke stabiliteit
- Toename van energie
- Afname van gewicht
- Toename van uithoudingsvermogen
- Toename van kracht
- Toename van lenigheid
Cursus yoga voor beginners
Het zoeken naar een (online) cursus kan flink wat tijd in beslag nemen. Yogastudio’s zijn sinds de coronamaatregelen nog steeds open en er zijn veel online programma’s ontwikkeld. Helaas is er echter relatief veel online materiaal in omloop dat niet is samengesteld door gecertificeerde docenten. Met name via social media wordt er geadverteerd met betaalbare cursussen, maar deze voldoen in veel gevallen niet aan de gehanteerde standaarden. Let dus bij online programma’s op licenties en keurmerken. Bij fysieke yogastudio’s (of hun online materiaal) kan je er vanuit gaan dat je les krijgt volgens de geldende normen.
Belangrijk bij een beginnerscursus is dat je ook ademhalingstechnieken toegereikt krijgt. De ademhaling is één van de pilaren in de yoga en laat je veel invloed uitoefenen op je zenuwstelsel en gemoedstoestand. De basiscursus stap-voor-stap van Melanie Poldervaart (HWY) doorloopt alle aspecten en laat je dit in eigen tempo doen. De lessen zijn (blijvend) toegankelijk en worden met regelmaat voorzien van updates.
Yoga en de mentale gezondheid
Om yoga goed te ervaren en optimaal in te zetten, doen vele yogi aan ontspanningsyoga. Een aantal yogavarianten zijn doelbewust ontwikkeld om ontspanning en herstel te bevorderen. Yoga kent behalve ademhalingstechnieken en lichamelijke houdingen, ook een meditatief component.
Meditatie is zeer goed voor de mentale vermogens. Veel mensen echter, kunnen het moeilijk opbrengen om actief te mediteren. Tijdens actieve meditatie roept iemand bewust een mantra of een beeld op. Dit vereist enige inspanning en concentratie wat niet iedereen even goed afgaat. Tijdens sommige vormen van yoga wordt er passieve meditatie toegepast. Hierbij gebeurt meditatie vanzelf doordat het onderbewustzijn meegaat op de instructies van de docent.
Het verschilt per type yoga of er meditatie plaatsvindt en in welke mate. Tijdens Yoga Nidra wordt passieve meditatie toegepast die vele helende reacties in gang zet. Het is daarom met stipt nummer één wanneer het aankomt op krachtige meditatie.
Yoga Nidra
Yoga Nidra wijkt van andere yogavormen af doordat er helemaal geen lichamelijke houdingen worden gedaan. Tijdens iedere sessie wordt er alleen stil op de rug gelegen. Er wordt niet bewogen, maar uitsluitend geluisterd naar de stem van de docent. De docent geeft op een bepaalde manier instructies af. Dit zijn opdrachten die aansporen tot het veranderen van de ademhaling, het verleggen van de focus in het lichaam, en tot het visualiseren van jezelf in de omgeving.
De instructies worden deels bewust opgevolgd en uitgevoerd, maar voor een deel onderbewust. Zonder het door te hebben, laten de instructies het bewustzijn afdalen. Van een alerte wakkere modus, zak je weg naar een ontspannen en lichte staat. Tijdens de afdaling beginnen de hersenen andere hersengolven te produceren. Wanneer je diep bent weggezakt, worden delta- en thètagolven geproduceerd. Deze type golven worden normaal alleen vertoond tijdens diepe slaap, trance en meditatie.
Je raakt dus in een passief meditatieproces. Je valt hierbij niet in slaap, maar je zit tussen slapen en waken in. Dit proces zet een spiraal aan lichamelijke reacties in gang die al tijdens de eerste sessie merkbaar zijn. Allereerst daalt de bloeddruk, vertragen ademhaling en hartslag en kalmeert het zenuwstelsel. Circulerende stresshormonen in het bloed worden geneutraliseerd en heilzame hormonen en neurotransmitters worden afgescheiden. Zo wordt het bloed voorzien van een cocktail bestaande uit endorfine, oxytocine, GABA en dopamine. Deze stoffen bevorderen onder andere ontspanning, lichamelijk herstel, pijnstilling het vermogen je goed en gelukkig te voelen.
De lengte van een sessie varieert van ongeveer 20 tot 45 minuten. Tijdens iedere sessie, worden er meer stresshormonen opgeruimd dan tijdens een normale nacht slapen van zes tot acht uur. Na iedere sessie voel je je daarom uitgerust, verkwikt, en helder en stil in het hoofd. Wanneer je met regelmaat Yoga Nidra toepast, zul je merken dat het ontspannen en helder voelen normaler zal worden. Dit komt door de bloeddruk die relatief laag gehouden wordt en de stresshormonen die minder geproduceerd worden. Vele aangrenzende klachten van stress, zoals angsten en depressiviteit, kunnen dankzij Yoga Nidra verminderen of zelfs verdwijnen. Het voordeel van Yoga Nidra is dat het gezien het veilige karakter, geheel laagdrempelig is voor beginners om op te pakken.