Deeprelax Yoga Nidra – Hoe je de controle krijgt over je gemoedstoestand


Yoga Nidra is een relatief jonge speler in Nederland. Het wordt pas een aantal jaren in zijn volledige vorm aangeboden. En sinds de introductie van de volledige vorm, heeft Yoga Nidra een enorme groeispurt doorgemaakt. Door het hele land voegen yogastudio’s deze stroming toe aan hun aanbod, omdat de vraag maar blijft toenemen. Tegelijkertijd is online Yoga Nidra ook enorm populair en weten zowel beginners al gevorderden deze variant te vinden.

yoga nidra jonge vrouw

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een andere manier van yoga ervaren en beoefenen. In tegenstelling tot alle andere yoga stromingen, worden er bij Yoga Nidra geen lichamelijke houdingen aangenomen. In plaats daar van, lig je volledig ontspannen op de rug en luister je naar de instructies van de docent.

Vertaald vanuit het Sanskriet betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’, of ‘slaap van de yogi’s’. Deze zelfstandige stroming is ongeveer 5000 jaar geleden in India ontwikkeld met het doel de diepst mogelijke fysieke en mentale ontspanning te bereiken. Dit zonder lichamelijke houdingen of hulpmiddelen, maar via de totale inzet van het onderbewustzijn. De instructies nemen het bewustzijn aan de hand en hebben het vermogen het te laten afdalen naar diepere lagen. Je bewustzijn valt niet weg en je valt dus niet in slaap. Je bevindt je op een gegeven moment in een staat die tussen slapen en wakker zijn in zit.


Yoga Nidra, hoe werkt het?

De instructies van de docent geven opdracht tot een andere manier van ademhalen, het verleggen van de focus en het voorstellen van visualisaties. Tegelijkertijd wordt het onderbewustzijn geïnstrueerd.  Zonder het door te hebben vindt de afdaling plaats en vertonen de hersenen andere golflengtes. De meer actieve Bèta golven die de hersenen vaak overdag produceren, maken plaats voor de Delta- en Thèta frequenties. Deze twee type frequenties tonen zich normaliter alleen wanneer we een staat van diepe ontspanning, meditatie of trance ervaren. Wanneer het bewustzijn diep is afgedaald beginnen de hersenen passief te mediteren. Deze manier van meditatie onderscheidt zich van actief mediteren, waarbij er actief en bewust een mantra opgeroepen wordt.

Gedurende dit proces vinden er lichamelijke veranderingen plaats. De bloeddruk wordt verlaagd, de hartslag gaat trager en de ademhaling dieper. Op hormonaal niveau worden circulerende stresshormonen geneutraliseerd en opgeruimd. Deze aanpak van stresseliminatie is sneller en effectiever, dan wanneer stress tijdens de normale slaap opgeruimd wordt. Daarnaast beginnen bepaalde hormoonklieren zich ook anders te reguleren. Zo vindt er een afscheiding van een aantal hormonen plaats, waaronder de belangrijkste: dopamine, endorfine, oxytocine, GABA. Deze stoffen zijn onder andere verantwoordelijk voor het kalmeren van het zenuwstelsel, het stillen van pijn, het bevorderen van lichamelijk herstel en het stimuleren van je goed voelen.

Verder wordt de concentratie van een aantal neurotransmitters beïnvloed. Deze signaalstoffen die tussen zenuwcellen worden doorgegeven, zijn onder andere van invloed op onze stemming. Zo is aangetoond dat de concentratie serotonine verhoogd wordt, hetgeen naar waarschijnlijkheid een antidepressieve werking heeft. Tijdens een sessie zijn de eerste effecten al merkbaar. De toename van kalmte, helderheid en energie zijn verschijnselen die snel optreden en lang na de sessie aanhouden.


Deeprelax Yoga Nidra

Soms worden Yoga Nidra en Deeprelax Yoga Nidra als twee aparte yoga varianten besproken en benaderd. Dit is echter niet juist. Yoga Nidra is een op zichzelf staande stroming en kent geen vertakkingen zoals sommige andere stromingen dat kennen. De ‘deeprelax’ waar over gesproken wordt, gebeurt standaard bij iedere Yoga Nidra sessie en uitvoering. Hier in is dus eigenlijk geen onderscheid en zo wordt het onderbewustzijn altijd volledig ingezet. Mogelijk is de naam als een soort bijnaam ontstaan, omdat de krachtige uitwerking van Yoga Nidra zich niet verhoudt tot de ontspannende uitwerking van andere yoga stromingen.


De kracht van het onderbewustzijn

De dieptewerking van Yoga Nidra gaat verder dan andere stromingen of andere methoden, waaronder mindfulness en hypnosetherapie. De aansturing van het onderbewustzijn is iets waar je geen controle over hebt. Het onderbewustzijn is een mechanisme dat eindeloos veel dingen, met zeer hoge snelheid, regelt en reguleert. Geschat wordt dat meer dan 95% van gedachten, gevoelens en overige lichamelijke processen via het onderbewustzijn verlopen.

Het doorbreken van niet-behulpzame gedachten, gevoelens en gedrag is zeer moeilijk al dan niet onmogelijk, wanneer het onderbewustzijn niet mee werkt. De juiste instructies voor het onderbewustzijn, kunnen om die reden een sleutelrol spelen bij gedragsverandering. Via Yoga Nidra wordt het zenuwstelsel gekalmeerd en het bloed voorzien van allerlei gezondheid bevorderende hormonen. Deze staat maakt in dat opzicht de weg vrij voor het terugkrijgen van meer controle over de stemming en gedachten.

yoga nidra jonge man


De gezondheidseffecten van Yoga Nidra

Door met enige regelmaat een sessie te ondergaan, zul je in staat zijn het niveau van stresshormonen op een gezond peil te houden. Dankzij het neutraliseren maar ook doordat het zenuwstelsel over het algemeen kalmer wordt. Hierdoor ontstaat er minder snel aanleiding tot de productie van stresshormonen.

Stress is in veel gevallen de veroorzaker van andere klachten. Vele chronische aandoeningen ontstaan door een te lange blootstelling aan stress. Teveel stress kan veel lichamelijke processen tijdelijk maar ook blijvend ontregelen. Een te lange ontregeling vertaalt zich vervolgens naar lichamelijke en psychische symptomen. Tegelijkertijd houdt een te hoog stressgehalte de klachten ook in stand. Wanneer (een teveel aan) stress op de lange duur vermindert, heeft dit vaak een vermindering of verdwijning van de aanliggende klachten tot gevolg.

Yoga Nidra helpt in dat opzicht stress op een natuurlijke wijze hanteerbaar te maken. Op de lange termijn kan dit leiden tot een reductie van aanliggende klachten.

De volgende klachten en aandoeningen kunnen worden teruggedrongen:

  • Hoge bloeddruk
  • Angsten
  • Nervositeit
  • Slaapproblemen; Inslapen, doorslapen, kwaliteit van slaap
  • Algemene spanning
  • Moeite helder denken en besluiten nemen
  • Depressiviteit en neerslachtigheid
  • Problemen met de spijsverteringsorganen
  • Ademhalingsproblemen
  • Concentratiemoeilijkheden
  • Verstoring van de energiehuishouding
  • Verlaagd libido


De controle over de gemoedstoestand terugwinnen

Ook voor mensen die zonder enige klachten door het leven gaan, kan Yoga Nidra een aanvulling zijn dankzij het prettig en ontspannen voelen. Veel studenten zetten steeds vaker Yoga Nidra in, omdat het helpt met de concentratie en het lerend vermogen. Yoga Nidra kan zowel in de studio als thuis beoefend worden. Waar bij de meeste yoga stromingen de uitvoering in de studio de voorkeur geniet, maakt dit bij Yoga Nidra geen verschil. Het voordeel van Yoga Nidra is dat er geen houdingen plaatvinden en geen fouten kunnen worden gemaakt.

Het ondergaan betreft een automatisch proces en kan nu eenmaal niet fout worden gedaan. Het beoefenen vanuit huis kent bovendien een aantal praktische voordelen, waaronder het niet afhankelijk zijn van studiotijden en lagere kosten.
Op dit moment staat de online Yoga Nidra cursus van de HWY hoog aangeschreven met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Een korting van 50 euro is momenteel van kracht en toekomstige updates zijn inbegrepen bij de eenmalige prijs.