Krijg je van yoga een mooi lichaam Krijg je van yoga een mooi lichaam
Krijg je van yoga een mooi lichaam Krijg je van yoga een mooi lichaam
Een fit en mooi lichaam krijgen dankzij yoga is goed mogelijk. Yoga biedt namelijk een veelzijdige aanpak die de spieren verstevigd en verlengd. Het lichaam wordt er als het ware ‘lean’ (slank, strak) van doordat het allerlei gebieden aanpakt die voor flexibiliteit en kracht zorgen.
Veel vrouwen en mannen van uiteenlopende leeftijden, beginnen met yoga om strakker in hun vel te komen zitten. Bijkomende voordelen van yoga, zijn dat mensen daarnaast meer geestelijke stabiliteit ervaren en steviger in de schoenen komen te staan. Dit soort bonussen zijn voor een hoop mensen zelfs de hoofdreden om met yoga te starten.
Voordat je met yoga begint, is het verstandig je van een paar dingen bewust te zijn en in acht te nemen. Als je weet wat je wilt bereiken via yoga, is het slim na te goed hoe realistisch dat doel is. Yoga kan een krachtige methode zijn voor een strakker lichaam, mits consequent toegepast.
Iemand die op dit moment overgewicht heeft, hoeft geen ‘killer body’ na twee maanden te verwachten.
Besef je dat yoga hard werken is. Zeker wanneer je yoga varianten doet die bedoeld zijn voor calorieverbranding, kracht en souplesse. Het kan enorm zweten zijn op de yogamat met soms psychische ‘breekpunten’ die het geestelijk en fysiek erg zwaar kunnen maken.
Voor resultaten zul je bereid moeten zijn om te investeren. Tijd, energie en geld zul je vrij moeten maken voor de langere termijn. Valt één of meer weg, dan lukt het niet om yoga vol te houden en zul je ook geen resultaten boeken.
Je dient dus met je zelf af te spreken dat je hier echt voor gaat, je zelf commit en stapsgewijs naar je resultaten zult werken. Bij regelmatige toepassing komen de resultaten vanzelf. Het valt of staat met de eigen toewijding. Een staat van iets willen, daar gemotiveerd voor zijn en het jezelf gunnen.
Mindset
De mensen die in iets slagen, hebben een juiste mindset voor zichzelf ontwikkeld, hetgeen ze naar het einddoel brengt. Door iets voor ogen te hebben en daar genoeg waarde aan te hechten, beweegt iemand bijna vanzelf om daar op af te gaan. Hoe simpel het ook klinkt, mensen met een juiste intrinsieke motivatie krijgen vaker meer voor elkaar. Alleen jezelf van binnenuit motiveren is niet altijd even gemakkelijk. Voor sommigen is het hebben van een strakker lichaam een fijne gedachte, maar niet direct iets noodzakelijks. Mensen die met zo’n insteek aan yoga beginnen, of naar de sportschool o.i.d. gaan, zullen waarschijnlijk niet veel resultaat boeken.
Motivatie voor een fitter lichaam creëren kan erg lastig zijn.
Een truc, is om een externe prikkel te gebruiken die jou herinnert aan de huidige situatie. Door bijvoorbeeld een foto van jezelf in ondergoed, in een kamer op te hangen en of op je bureaublad van computer of telefoon te zetten. Wellicht erg ongebruikelijk en vreemd, maar deze harde confrontatie kan er voor zorgen dat je meer herinnert wordt aan hetgeen je wel en niet wilt. Op die manier krijg je van binnenuit steeds meer de drijfveer om verandering te willen en hier naar te handelen.
Yoga oefeningen voor een mooier lichaam
De zwaardere yoga varianten die bedoeld zijn voor body sculpting, zijn vormen die onder toezicht en begeleiding uitgevoerd moeten worden. Zeker voor de beginners, zijn correcties van de docent onmisbaar om oefeningen aan te leren en blessures te voorkomen. Een volledige sessie online Power Yoga bijvoorbeeld, wordt om die reden dan ook afgeraden.
Er zijn een aantal yoga varianten die gericht zijn op afvallen, versteviging en flexibiliteit. Dit zijn onder andere Power Yoga, Vinyasa Yoga en Bikram Yoga. Raadzaam is, om een lokale yogastudio te benaderen, en je te laten adviseren over een passende yoga variant en de doelen die binnen jouw bereik liggen.
Core strength oefeningen
Voor degene die thuis een voorproefje willen op de wereld van yoga, kunnen van start met onderstaande oefeningen. Een combinatie van vijf core strength oefeningen die veel in de yoga toegepast worden om het lichaam gericht strakker te krijgen. De Plankhouding, Neerwaartse hond, Opwaartse hond, Kindhouding en de Zijwaartse plankhouding wisselen elkaar af met ieder hun eigen accenten.
Wees je altijd bewust van je eigen grenzen en forceer jezelf nooit. Lukt een oefening ten dele of helemaal niet, accepteer dit en probeer het de volgende keer gewoon opnieuw.
Tips voor het vinden en vasthouden van motivatie
Jezelf herinneren waar je vanaf en naar toe wilt a.d.h.v. een foto, is een manier om in beweging te komen. Na de eerste lessen, is het de kunst om gemotiveerd te blijven. Maak daarom voor jezelf een afgebakend plan, waar in je overzicht van je beschikbare middelen houdt.
Breng de volgende aspecten in kaart:
Tijdsbestek: spreek met jezelf af door yoga tenminste 6 maanden een kans te geven.
Frequentie: een (6 maanden) termijn zegt niet veel als je nauwelijks of onregelmatig gaat. Plan voor jezelf twee vaste yogamomenten in de week in.
Kosten: bereken bij een minimum van tweewekelijks bezoek, wat de kosten na 6 maanden bedragen.
Mindset: Houd de volgende zaken in het achterhoofd: 1) Motivatie komt in golfbewegingen. Na de eerste les(sen) is de motivatie over het algemeen vrij hoog. Na die beginfase zakt de motivatie vaak weg. Dit is vrij normaal en hier is weinig aan te doen. Wees je hiervan bewust en blijf doorpakken wanneer de motivatie zakt. Je zult merken dat hij na die dip weer zal toenemen.
2) Mate van lenigheid is geen beperking bij yoga. Zodra (beginnende) yogi merken dat ze sommige oefeningen niet ten volste uit kunnen voeren vanwege gebrek aan lenigheid, kan dit demotiveren. Het is gelukkig niet zo, dat hoe leniger je bent, hoe meer resultaat je bereikt. Doordat je met yoga met je eigen grenzen werkt, werken lichaam en geest even hard als bij ieder ander. Doe de oefeningen gecontroleerd zonder te forceren. Bovendien zul je met de tijd merken dat de lenigheid en kracht toe zullen nemen.
Wanneer je consequent aan yoga hebt gedaan voor een periode van 6 maanden kun je na afloop goed de balans opmaken. Hoe zijn de resultaten wat betreft fitheid, energie, kracht en lenigheid? Hoe ziet je lichaam er uit, als je hem naast de eerder genomen foto houdt? Levert yoga dus genoeg op voor hetgeen je investeert?
Andere punten van aandacht voor de slagingskans
Bij intensieve yoga hoort over het algemeen geen calorierijk dieet. Voor het behalen van resultaten, is dit een mooi moment om je voedingsgedrag ook onder de loep te nemen. Neem dit mee in je plan van aanpak, door te bedenken hoe je voeding van invloed zou kunnen zijn op je resultaten.
Voer geen rigoureuze, maar eventuele subtiele wijzingen in je voedingspatroon door, als je ontdekt dat dat beter zal zijn. Te grote wijzigingen maken het vaak te lastig vol te houden voor de lange termijn.
Ontspanningsyoga voor herstel en motivatie
In de yogawereld geldt het uitgangspunt van yin en yang. Ontspanning is minstens zo belangrijk als inspanning. Voor wie besluit intensieve yoga met regelmaat te doen, kan daarom veel baat ondervinden bij diepe ontspannende yoga. Deze yoga helpt je lichaam te herstellen, maar ook te ontdoen van stress en te voorzien in energie en helderheid. Ontspanningsyoga helpt bovendien in de juiste mindset te komen, omdat je onderbewustzijn middels instructies als het ware geprogrammeerd wordt. Dit komt de motivatie ten goede en zorgt dat je sneller je doelen bereikt.
Ontspanningsyoga is op zichzelf staande yoga dat naast herstel veel kan doen voor innerlijke balans, maar je ook wapent tegen klachten zoals angsten en depressiviteit. Het voordeel van ontspanningsyoga, is dat het veilig online vanuit huis kan worden gedaan.