Yoga Nidra youtube voor slapen gaan – Toegang tot een goede nachtrust

Yoga Nidra youtube voor slapen gaanYoga Nidra is een aparte stroming binnen de yoga die goede dingen voor de gezondheid kan doen. Hoewel Yoga Nidra zo oud is als de begintijd van de yoga, bestaat het in Nederland pas sinds een aantal jaren. In het begin werd Yoga Nidra gecombineerd tijdens sessies in studio’s aangeboden. Als ontspannende tegenhanger van de andere intense yogavorm. Snel daarna werd besloten Yoga Nidra in zijn volledige vorm aan te bieden. Dat wil zeggen dat een Yoga Nidra sessie van begin tot eind doorlopen wordt. En met succes, vele yogastudio’s merken het enthousiasme en breiden de lespakketten steeds meer uit.

Yoga Nidra kan een zeer geschikt middel zijn voor mensen die kampen met slaapproblemen. Het helpt de normale slaapcyclus te herstellen en zorgt bovendien voor een schakeling van positieve lichamelijke reacties. Simpelweg door naar de instructies te luisteren, komen deze reacties op gang en houden bovendien lang stand. Steeds meer mensen raken doordrongen van het feit, dat de inzet van het onderbewustzijn, zoveel goeds voor de gezondheid kan doen.

yoga nidra sessie in studio


Wat is Yoga Nidra?

Vanuit het Sanskriet vertaald betekent het ‘slaap van de yogi’s’. Een totale ‘passieve’ manier van yoga beoefenen, werd ontwikkeld met het hoofddoel ontspanning en diep herstel te bereiken.
Tijdens een sessie slaap je echter niet, maar begeef je je op een niveau dat tussen slapen en waken in zit. Door je in deze staat te begeven, kunnen er allerlei chemische processen op gang komen.

Yoga Nidra onderga je door ontspannen op de rug te liggen met gesloten ogen en handpalmen die naar boven wijzen. De docent geeft instructies af die in een verhalende vorm verteld worden. Deze instructies lijken eenvoudig, maar zijn met veel zorgvuldigheid samengesteld gebaseerd op de leer van de Indiase grondleggers. De instructies geven opdracht tot bewustwording van de ademhaling, het lichaam, visualisaties en projecties. Ze hebben het vermogen het onderbewustzijn te bereiken en de hersenen anders te laten werken. Het bewustzijn daalt als het ware af naar diepe lagen, die normaal (bewust) niet te bereiken zijn.


Onderbewustzijn

Het ‘geheim’ van Yoga Nidra, zit hem in de volledige inzet van het onderbewustzijn. Andere vormen van yoga doen dit in veel mindere mate of niet. Het onderbewustzijn is een uiterst krachtig mechanisme, en wanneer het op een positieve manier geïnstrueerd wordt, kan dit heilzame resultaten voor de gezondheid opleveren.

Wanneer je afdaalt tijdens een sessie, beginnen de hersenen andere hersengolven te vertonen. De frequenties beta en thèta worden geproduceerd, hetgeen aantoonbaar is op EEG- scans. Deze type frequenties worden normaal alleen geproduceerd tijdens een staat van trance, hyperfocus of diepe slaap (beta). De hersenen beginnen dankzij deze hersenactiviteit te mediteren en dit geeft aanzet tot verschillende neurologische en hormonale reacties.

Eén van de eerste dingen die gebeuren, is een verlaging van de bloeddruk en het neutraliseren van stresshormonen. Met name cortisol (lange termijn stresshormoon) dat rondcirculeert in het bloed, wordt in een hoog tempo opgeruimd. Daarnaast gaan bepaalde hormoonklieren anders reageren door stoffen af te scheiden die zeer bevorderend zijn voor aan aantal dingen, zoals lichamelijke en geestelijke ontspanning, lichamelijk herstel, pijnstilling en het vermogen geluk te ervaren. Deze cocktail aan gelukshormonen, bestaan met name uit endorfine, oxytocine en GABA.

De communicatie tussen zenuwcellen verandert, doordat de concentratie van enkele neurotransmitters (signaal stoffen) wordt opgehoogd. Zo nemen de gehaltes serotonine en dopamine toe met als gevolg dat kalmte toeneemt, depressieve gevoelens verminderen en de slaapcyclus in zijn oude balans wordt gebracht.


Yoga Nidra en de slaapcyclus

Het verlagen van stresshormonen en het verhogen van gezondheid bevorderende hormonen en neurotransmitters, hebben nagenoeg altijd een positief effect op de slaapcyclus. Doordat je over het algemeen meer rust en stilte in hoofd en lichaam ervaart, zorgt dit ervoor dat je makkelijker in slaap kunt vallen en makkelijker doorslaapt. Een verbeterde slaap zorgt op zijn beurt weer voor een prettiger en actiever dagritme.

Yoga Nidra kan op ieder gewenst tijdstip gedaan worden. Veel mensen met slaapproblemen hebben baat bij het ’s avonds toe te passen, vlak voor het slapen gaan. Door een sessie in de avond te ondergaan worden alle opgedane indrukken van de dag geordend en val je ontspannen in slaap.
Hoewel het voor de hand lijkt te liggen om een sessie voor het slapen te doen, kunnen mensen met slaapproblemen dit ook prima in de ochtend doen. Door jezelf in de ochtend te ‘programmeren’ komt dit het dagritme ten goede met als gevolg een betere nachtrust. Het verschilt per persoon wat de voorkeur geniet. Probeer een sessie een aantal keren voor het slapen gaan om te beginnen.Yoga nidra youtube voor slapen gaan

Onderstaande video is een gratis introductie tot Yoga Nidra, samengesteld door ervaren docenten van de Happy with Yoga Academy. Het dekt een hoop facetten van de Yoga Nidra wereld en kan in korte tijd al dingen teweeg brengen.
Andere voordelen Yoga Nidra

Een goede nachtrust kan als de basis van een goede gezondheid worden gezien. Maar ook mensen die geen last hebben van slaapproblemen, kunnen veel voordeel ondervinden. De ferme aanpak van stresshormonen kan namelijk de weg vrijmaken voor herstel en terugdringen van andere klachten. Wanneer gerealiseerd wordt, dat stress vaak dé voedingsbodem is van vele (chronische) klachten, valt het goed te verklaren hoe Yoga Nidra hier in een rol kan spelen.
Door met regelmaat een sessie te doen, worden bloeddruk en het gehalte van stresshormonen structureel op een gezond peil gebracht. Op de korte en lange termijn valt als het ware de voedingsbodem van stress gerelateerde klachten hiermee weg.

Klachten die verminderd kunnen worden of kunnen verdwijnen:

Hoge bloeddrukGebrek aan energie
AngstenGebrek aan interesse
NervositeitBesluiteloosheid
NeerslachtigheidKlachten spijsverteringsorganen
DepressiviteitLaag libido
SlaapproblemenAdemhalingsproblemen
Yoga Nidra beoefenen vanuit huis

Gelet op het karakter, is Yoga Nidra om meerdere redenen zeer geschikt om vanuit huis te doen. Ten eerste is Yoga Nidra zeer laagdrempelig, omdat er geen ervaring nodig is en er geen houdingen worden aangenomen. Ten tweede is het zeer veilig en zijn er dus ook geen supervisie en eventuele correcties van een docent nodig. Yoga Nidra kan niet fout gedaan worden, omdat het onderbewustzijn automatisch de instructies oppikt en het lichaam van binnenuit aan het werk zet.

Op dit moment is de volledige online Yoga Nidra thuiscursus van de HWYA in prijs verlaagd van €87,- naar €37,- onder dezelfde voorwaarden en met niet-goed-geld-terug-garantie. Onbeperkte toegang tot alle lessen en een handig E-book, maken deze online cursus tot één van de beste van dit moment.