Yoga oefeningen voor ouderen? Verantwoorde oefeningen voor resultatenMensen die op wat latere leeftijd aan yoga beginnen, doen er over het algemeen goed aan een rustige en langzame stroming te kiezen. Zoals het met de meeste lichamelijke activiteiten en sporten gaat, is hoe jonger te beginnen hoe beter. Dit neemt uiteraard niet weg dat het niet mogelijk is, en er geen voordelen te behalen zijn. Ondanks dat er geen officiële yoga oefeningen voor ouderen bestaan, kan er met een slimme selectie of volledige stroming, goed gehoor aan gegeven worden. Daarnaast is het te bereiken doel met yoga bepalend. Is het om fitter te worden, beter te slapen of meer innerlijke rust te krijgen?

yoga ouderen


Wat zijn de mogelijkheden voor yoga op hogere leeftijd?

Mensen die al jarenlang en onderhoudend yoga doen, kunnen dit tot op zeer hoge leeftijd blijven doen. Wanneer het lichaam gewend is aan de meer intensere yoga varianten en oefeningen, gaat dit vrijwel altijd erg goed naarmate de jaren verstrijken. Ervaren yogi zijn sowieso gewend naar het lichaam te luisteren en eventueel een stapje terug te doen wanneer dat moet.

Voor wie bijvoorbeeld op zijn 65e of 75e met yoga wilt starten, wordt er aangeraden een yoga variant te kiezen die rust en balans in de hand werkt. Dit soort yogavormen zijn gecontroleerd van aard, rustig en over het algemeen veilig om te doen. De bekendste varianten zijn Yin Yoga en Restorative Yoga. Daarnaast is er de stroming Yoga Nidra, die zonder lichamelijke houdingen volledig kan worden ondergaan.


Yin Yoga en Restorative Yoga

Bij Yin Yoga wordt er gewerkt aan het versoepelen van het bindweefsel. De oefeningen kosten nauwelijks inspanning doordat het veel gebruikt wordt gemaakt van de zwaartekracht, als ook attributen zoals bijvoorbeeld bolsters. Door het lichaam in bepaalde ‘hang posities’ te laten verkeren, komen er bepaalde processen op gang. Deze processen werken ontspanning en doorbloeding in de hand.

Restorative, of Restoratieve Yoga is een vorm die in studio’s vaak na een intense yoga variant aangeboden wordt. Het doel van deze vorm is om het lichaam te laten herstellen na inspanning. Dit gebeurt met name aan de hand van liggende houdingen die lang aanhouden. Het gecontroleerd en lang oprekken van pezen en spieren zorgt bovendien voor een mate van ontspanning. De oefeningen worden vaak met hulpmiddelen zoals bolsters en kussens uitgevoerd. De houdingen bij Restorative Yoga komen ook voor bij enkele andere yogavormen.

Onderstaande video’s bevatten geselecteerde oefeningen uit de stromingen Yin Yoga en Restorative Yoga. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst uw huisarts of specialist, voordat u de video’s uitprobeert. De video’s zijn ter kennismaking en bieden geen vervanging of alternatief voor een sessie of cursus. In de video’s worden materialen gebruikt zoals matten, bolsters en kussens. Deze materialen bieden bij deze yoga varianten een aanzienlijk voordeel en mogen (eigenlijk) niet ontbreken. De oefeningen worden uitgevoerd door een erkend en ervaren yoga docente. Aan de video’s kunnen geen rechten worden ontleend.


Video Yin Yoga voor beginners

Video Restorative Yoga lesYin Yoga en Restorative yoga hebben op het eerste oog veel overlap. De houdingen lijken op elkaar, de instructies komen vaak overeen en de resultaten zijn ook nagenoeg hetzelfde. Voor degene die al langer één van beide of allebei de stromingen doet, weet de verschillen te benoemen.

Opmerking bij deze twee yoga, is dat ze ondanks het langzame karakter, geadviseerd worden om in een yogastudio te doen i.p.v. thuis. In de studio vindt er supervisie en correctie plaats van de docent, die bij een online programma ontbreken.


Yoga Nidra

Deze stroming is nog maar vrij kort geleden in Nederland geïntroduceerd, maar timmert hard aan de weg. Het is een niet-alledaagse manier van yoga praktiseren en dit maakt dat sommige nieuwkomers de variant in het begin vermijden. Yoga Nidra voldoet zo gezegd niet aan het traditionele beeld dat we van yoga hebben. Bij deze vorm wordt er namelijk geen enkele lichamelijke houding aangenomen. Daarentegen wordt er alleen op de rug gelegen en geluisterd naar de stem van de docent.

Het is echter niet vreemd dat het moeilijk voor te stellen is, om resultaten te behalen door uitsluitend op de rug te liggen. Yoga Nidra zal dan ook niet voorzien in lenigheid of het verbranden van calorieën. Yoga Nidra heeft echter een grote troef, die door steeds meer mensen ontdekt en omarmd wordt. Deze troef is de volledige inzet en benutting van het onderbewustzijn.

ouderen yoga nidraWerking Yoga Nidra

De afgegeven instructies van de docent hebben het vermogen het onderbewustzijn aan de hand te nemen, te instrueren en te laten doen afdalen. De hersenactiviteit verandert en het lichaam begint zwaarder en ontspannen te voelen. Je zakt op een gegeven moment in een zeer diepe staat, met als gevolg dat de hersenen beginnen te mediteren. Deze meditatie is overigens waar te nemen op EEG-scans, waarbij delta- en thèta hersengolven te zien zijn. Deze type frequenties worden normaal alleen waargenomen bij trance en diepe slaap.

Tijdens het ondergaan van de sessie val je niet in slaap, maar blijf je op een niveau tussen slapen en waken in hangen. Doordat de hersenen aan het mediteren zijn, worden er lichamelijke reacties in gang gezet. Allereerst wordt de bloeddruk verlaagd en worden stresshormonen die rondcirculeren geneutraliseerd. Vervolgens worden hormoonklieren aangezet om heilzame hormonen af te scheiden die bevorderlijk zijn voor ontspanning, herstel, pijnstilling en het voelen van geluk. Daarnaast wordt er van enkele neurotransmitters de concentratie verhoogd die stimulerend voor de stemming werken.

Als resultaat van deze uitwerking voel je je na een sessie uitgerust, verkwikt en energiek, maar ook helder van geest. Yoga Nidra heeft een diepte werking die niet te vergelijken is met andere yoga varianten.Video Yoga Nidra introductielesVoor wie is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is er voor iedereen die op een passieve wijze aan de gezondheid wilt werken. Mensen die stress ervaren en slaapproblemen hebben, kunnen veel baat hierbij ondervinden. Daarnaast heeft de krachtige uitwerking ook het vermogen andere klachten en aandoeningen aan te pakken.

Mensen die last hebben van hoge bloeddruk, angstklachten, depressiviteit, ademhalingsproblemen en spijsverteringsklachten kunnen deze zien verminderen door met regelmaat een sessie te doen.

Het grote voordeel van Yoga Nidra, is dat het zeer laagdrempelig is en door iedereen (thuis) beoefend kan worden. Attributen zoals bolsters zijn niet nodig en ervaring of lichamelijke flexibiliteit zijn niet vereist. Dit maakt dat Yoga Nidra een zeer geschikte en aangename activiteit is, voor de beginner en de gevorderde.