Thuis yoga doen? Ontdek de verfijning van online yoga en boek resultaten

Het aandeel cursisten dat thuis aan yoga doet is de afgelopen jaren alsmaar toegenomen. Sinds de coronamaatregelen van 2020 zijn die aantallen nog eens verveelvoudigd. Ondanks die stijgende lijn, stijgt de lijn met cursisten in de yogastudio’s gewoon mee. In absolute aantallen zijn er dus meer mensen aan yoga gaan doen. Daarnaast wordt het yogabestand diverser; mannen, kinderen en 65plussers zien steeds vaker de meerwaarde van yoga in.

Voor mensen met weinig tijd en die niet al teveel geld kwijt willen zijn, kan thuis yoga een uitkomst zijn. De praktische voordelen trekken een hoop (nieuwe) cursisten over de streep. Tegelijkertijd is online yoga niet vrij van nadelen. Deze dienen bekend te zijn en overwogen te worden voordat je begint.

vrouw thuis yoga

Thuis yoga doen, de voor- en nadelen

Voordelen:

  • Kosten zijn per les minder
  • Geen tijd kwijt aan logistiek (deur-tot-deur reis)
  • Yoga doen wanneer het uitkomt
  • Geen afleiding medecursisten


Nadelen:

  • Geen (goede) begeleiding mogelijk
  • Grotere kans op blessures
  • Zelden geschikt voor beginners (yogavorm afhankelijk)
  • Het ontbreken van de ambiance van de studio


Wie als beginner volledig thuis aan yoga wilt doen, wordt geadviseerd eerst een aantal sessies in de yogastudio te volgen. Zonder ervaring op afstand aan yoga doen wordt afgeraden, gezien de basistechnieken die nog niet eigen gemaakt zijn. Via een online programma kan de docent namelijk niet corrigeren met als mogelijk gevolg dat er foutieve dingen worden aangeleerd.


Welke yoga is geschikt voor thuis?

Met name de rustige en ontspannende stromingen zijn veilig om zelfstandig te doen. Deze yogavormen vereisen weinig tot geen ervaring. De bewegingen gaan over het algemeen langzaam en gecontroleerd en de kans op blessures is klein. Voor beginners, maar ook gevorderden, is Yoga Nidra bij uitstek geschikt om online te volgen. Deze stroming is namelijk vrij van lichaamshoudingen en om die reden volledig toegankelijk voor iedereen. Bij het ondergaan van Yoga Nidra lig je gedurende de hele sessie stil en luister je naar instructies. Ondanks dat je niet beweegt, wordt je lichaam hard aan het werk gezet, en dan met name het onderbewustzijn. Yoga Nidra is bovendien zeer geschikt om als tegenhanger in te zetten naast de meer intense yoga. Deze stroming bespoedigd het herstel en stimuleert energie en motivatie.

Hoe werkt Yoga Nidra?

De instructies van de docent bereiken je onderbewustzijn en brengen de hersenen in een diep ontspannende staat. De hersenen beginnen hierdoor te mediteren en vertonen de productie van delta- en thèta hersengolven. Dit proces zwengelt vervolgens andere lichamelijke reacties aan. Zo daalt de bloeddruk, kalmeert het zenuwstelsel en worden circulerende stresshormonen in een hoog tempo opgeruimd. Daarnaast worden er heilzame stoffen afgescheiden die bevorderlijk zijn voor de stemming, ontspanning, herstel en pijnbestrijding.

Dit alles gebeurt al tijdens de eerste sessie. De ontspanning, maar ook de toenemende helderheid worden al snel merkbaar. Doordat het zenuwstelsel kalmer is zijn de effecten ook uren na de sessie nog te voelen. Bij regelmatige toepassing van Yoga Nidra blijven bloeddruk en stressniveau op een gezond peil. Hierdoor kan de weg vrij gemaakt worden voor het terugdringen van andere klachten.
Mensen met chronische stress, slaapproblemen, angsten en depressiviteit kunnen baat hebben bij het ondergaan van regelmatige sessies.


Thuis yoga, de basis stap voor stap

Voor de beginner die toch thuis aan de slag wilt met meer intensievere yoga, of voor de gevorderden die zowel onderhoud als progressie willen, zijn er ook opties. Voor de beginners kan het raadzaam zijn eerst een huisarts of specialist te raadplegen voor een eventueel programma te starten.

De basishoudingen worden gezien als de bekende fundamenten die regelmatig terugkeren in verscheidene stromingen. Veel houdingen zijn in verschillende gradaties uit te voeren en bieden daarom eindeloos stof tot oefenen. Een ander belangrijk fundament is de ademhaling. Zonder de focus naar binnen te keren en te verleggen, is yoga nagenoeg niet mogelijk optimaal uit te voeren. Tot slot stoelt yoga voor een groot deel op meditatie. Afhankelijk van de stroming, komt het meditatieve aspect in meer of mindere mate aan bod. Bij Yoga Nidra bijvoorbeeld, wordt er gedurende de hele sessie passief gemediteerd, hetgeen voor veel gezondheidsvoordelen zorgt.

Ademhalingsoefening

Doe voordat je met een yogahouding start, de ademhalingsoefening. Je zult merken dat dit rust en focus oplevert en je instaat stelt houdingen geconcentreerder uit te voeren. Deze oefening combineert een ademhalingstechniek met rek- en strekoefeningen en dienen als goede warming-up voor de yogahoudingen die volgen. Voor de beginner is het verstandig deze video door te lopen voordat je overgaat op de rest. Heb je de techniek in de vingers dan kun je aanvoelen of je de video over kunt slaan.


Downward facing dog

Een aangename houding om energie vrij te maken. Het hele lichaam wordt in een onnatuurlijke hoek geforceerd, met als gevolg dat spanningen tegelijk vrijkomen. Duw je billen omhoog in een driehoek en voel de trekkracht over de rug en ledematen. De voetzolen zweven in de lucht, maar kunnen bij genoeg flexibiliteit ook de grond raken.

downward facing dog vrouw

Child pose

Een ontspannende houding die rust bevordert. Je zit op je knieën opgevouwen op de mat en laat het bovenlichaam tussen de knieën naar voren rusten. De armen liggen uitgestrekt voor je en de grote tenen raken elkaar aan. De Child Pose (Kind houding) komt ook in de ademhalingsvideo op het einde aan bod.

child pose vrouw yoga

Warrior

De Krijgerhouding is een krachtige houding en stimuleert het zelfvertrouwen. Je staat zo wijdbeens mogelijk op de mat en strekt de armen op schouderhoogte naar de zijkanten. De polsen dienen boven de voeten te hangen. Vervolgens draai je één voet naar buiten, de tenen wijzen dus naar het einde van de mat. De andere voet draai je met ongeveer 45 graden naar binnen. Zorg dat je heupen niet meedraaien, maart gelijk aan de beginstand blijven. Buig vervolgens door je voorste been en kijk recht vooruit langs je uitgestrekte hand. Houd dit tenminste 30 seconden vast en wissel vervolgens van been.

warrior yoga vrouwThuis yoga doen, de stap voor stap cursus

Voor wie uit de voeten kan met bovenstaande houdingen en meer wilt leren over de ademhaling, uitbreiding van oefeningen en kennis, is er de basiscursus. Deze cursus is perfect toegesneden op de online vraag naar yoga voor beginners en leert je opbouwend de vele facetten eigen te maken. De cursus is bovendien onbeperkt toegankelijk en bevat naast de lesvideo’s aanvullend materiaal zoals het E-book, video’s over de yogafilosofie en toegang tot losse series. Verder zijn toekomstige updates ook inbegrepen en is de cursus op dit moment in prijs verlaagd.