Waarom yoga in de ochtend? De invloed van het tijdstip op de resultatenHet tijdstip van yoga heeft invloed op de uitwerking er van. Hoewel yoga op ieder gewenst moment gedaan kan worden, kan het geen kwaad om het zo nu en dan ’s ochtends te doen. Waarom yoga in de ochtend de voorkeur geniet, heeft te maken met de toon die gezet wordt voor de rest van de dag. Vooral mensen die last kunnen hebben van spanningen, nervositeit en andere (ongrijpbare) klachten kunnen baat hebben bij dit tijdstip.

Daarbij speelt ook het type yoga een rol. Niet iedere vorm van yoga is prettig uit te voeren in de ochtend omdat de spieren nog stijf zijn. In dit artikel gaan we in op Yoga Nidra. Deze yogavorm is zeer geschikt om in de ochtend te doen aangezien er geen lichaamshoudingen gedaan hoeven worden.


vrouw yoga in de ochtendWat doet yoga?

Yoga doet meerdere dingen. Het zorgt met name voor meer innerlijke rust, helderheid en energie. Er zijn een hoop verschillende yogavormen met verschillende methodieken. Echter leiden alle vormen je in min of meerder mate naar deze doelstellingen. Vooral de vormen die ontwikkeld zijn voor ontspanning leveren relatief snel resultaat.

Yoga is, afhankelijk van de vorm, een samenspel van ademhaling en focus, meditatie en lichamelijke oefeningen. Doordat de aandacht via de ademhaling naar binnen wordt gekeerd en vervolgens verlegd wordt via ofwel oefeningen of instructies, wordt de geest rustig. Vooral het meditatie gedeelte van yoga heeft grote invloed op ons welbevinden. Yogavormen waarbij meditatie een aanwezige rol speelt, laten daarom meer effect zien wanneer het op ontspanning en verdrijven van klachten aankomt.


Wat is Yoga Nidra?

Bij Yoga Nidra wordt er uitsluitend ontspannen op de rug gelegen. Een ietwat tegenstrijdig beeld voor sommigen, aangezien het niet het traditionele ‘yogaconcept’ representeert. Laat u echter niet misleiden door het aanzicht van Yoga Nidra. De effecten die deze yogavorm teweeg brengt zijn zeer krachtig. Het aparte is echter, dat er bijna geen moeite voor gedaan hoeft te worden. Er komen geen lenigheid of andere inspanningen aan te pas. Door te liggen én te luisteren naar de instructies van de yogadocent worden er onbewust lichamelijke reacties in gang gezet.


Hoe werkt yoga Nidra?

De instructies van de docent laten de ademhaling en de aandacht op een dusdanige manier werken. De aandacht keert automatisch naar binnen en wordt vervolgens aan de hand genomen via een reis door het lichaam. De instructies worden vanzelf opgepikt en gevolgd. Wat er echter ook gebeurt, is dat het onderbewustzijn begint te reageren door af te dalen naar diepere bewustzijnsniveaus. De hersenen starten met de productie van thèta- en deltagolven. Als gevolg komt het lichaam in een staat van meditatieve trance terecht hetgeen een diepe ontspanning genereert.

Je valt tijdens een sessie niet in slaap, maar komt ergens tussen slapen en waken in te zitten. Eenmaal in deze diepe staat van ontspanning, beginnen er lichamelijke reactie op gang te komen.
Stresshormonen worden afgebroken en tegelijkertijd beginnen hormoonklieren stoffen af te scheiden die nodig zijn bij herstel, pijnbestrijding, ontspanning en rust, je goed voelen en de energiehuishouding.

Na een sessie van Yoga Nidra voelen mensen zich over het algemeen uitgerust, helder van geest en energiek. Deze prettige gevoelens blijven bovendien lang aanhouden. Dit komt door de vrijgegeven hormonen die hun werk blijven doen zolang ze in het bloed blijven circuleren.Waarom yoga in de ochtend?

vrouw yoga nidra ochtend

De start van de dag is voor een groot deel bepalend voor het verdere verloop van de dag.
Zo werkt dit ook (en juist) op neuraal en hormonaal niveau. De dag bijvoorbeeld productief beginnen geeft een goed gevoel en spoort aan nog meer uit de dag te halen. Onderzoek heeft meermaals aangetoond dat onder andere het beloningssysteem als ook het limbisch systeem in de hersenen geactiveerd worden wanneer de dag goed van start gaat.

Met yoga is dit niet anders. Gelet op de heilzame effecten van yoga en Yoga Nidra in het bijzonder, is de ochtend het beste moment om jezelf klaar te maken voor de dag.
De chemische reacties die dankzij het onderbewustzijn in gang gezet worden, maken dat stress geneutraliseerd wordt en er gevoelens van rust, stabiliteit en energie vrijkomen.

Doordat er meer rust in het hoofd komt, worden keuzes en besluiten beter genomen en wordt zodoende het verloop van de dag efficiënter ingericht. Bovendien blijft de mate van stabiliteit en comfort gedurende de dag aanhouden dankzij de hormonen die urenlang bezig blijven gevoelens van rust en helderheid af te geven.De gezondheidseffecten op korte en lange termijn

Wat er direct gebeurt tijdens een Yoga Nidra sessie, zijn verlaging van de bloeddruk en hartslag, als ook een verdieping en vertraging van de ademhaling. Het bloedvatenstelsel en het zenuwstelsel worden ontlast en zetten op hun beurt positieve kettingreacties in gang.

De afbraak van stress en de afgifte van gezondheid bevorderde hormonen zijn vanaf de eerste sessie al merkbaar. Hoe vaker Yoga Nidra toegepast wordt, hoe meer deze twee als bepalende factor gaan dienen.

Bij regelmatige sessies zal het cortisolniveau zodanig op peil zijn, dat andere klachten kunnen verdwijnen. Een hoop klachten zijn gerelateerd aan en veroorzaakt door stress. Wanneer stress langdurig vermindert, kunnen samenhangende klachten hun voedingsbodem verliezen.
Veel Nidra beoefenaars rapporteren dat in veel gevallen (chronische) klachten minder worden en zelfs verdwijnen.

De volgende klachten kunnen dankzij Yoga Nidra verminderd worden:

  • Hoge bloeddruk
  • Angsten
  • Nervositeit
  • Depressiviteit
  • Gebrek aan helderheid
  • Gebrek aan energie
  • Besluiteloosheid
  • Spierspanningen
  • SpijsverteringsproblemenMeer informatie over Yoga Nidra

Het doen aan Yoga Nidra is in veel gevallen goed voor de gezondheid. Een fijne bonus, is dat de effecten voelbaar zijn. Regelmatige Yoga Nidra sessies kunnen voor structurele verbeteringen in het dagelijks leven zorgen. Door de yoga in de ochtend te doen, programmeer je jezelf als het ware voor meer rust en gevoel van stabiliteit voor de rest van de dag. De hectiek zal minder grip krijgen op je dagelijks functioneren waardoor je toekomt aan andere dingen.

Yoga Nidra is zowel in yogastudio’s als online uit te voeren. Normaal gesproken geniet yoga de voorkeur om dit in de studio te doen. Bij Yoga Nidra is dat niet het geval, want deze vorm heeft geen supervisie en correcties nodig. Het enige wat je nodig hebt is een rustige ruimte, een yogamat of een bed of bank. De instructies van de docent worden automatisch opgepikt en doen onbewust hun werk. Yoga Nidra kan vanwege de vorm niet fout worden uitgevoerd.

vrouw diepe trance yoga nidra

Op dit moment is de hoog aangeschreven online cursus van de Happy with Yoga Academy in prijs verlaagd. Dit is een totaalcursus die alle aspecten van Yoga Nidra aan bod laat komen. Het doorlopen er van, biedt een volledige Yoga Nidra ervaring waar de gezondheid baat bij zal hebben.