Yoga in bed – Hoe je op de automatische piloot ontspant en herstelt


Aan yoga doen in bed klinkt een hoop mensen raar in de oren. Bij yoga denken mensen al snel aan het doen van ingewikkelde oefeningen; Moeilijk vol te houden lichaamshoudingen die voor een aantal doelgroepen een brug te ver kan zijn. Zo zijn met name ouderen of mensen die niet al te lenig zijn, over het algemeen niet happig om hier aan te beginnen. Ondanks de gezondheidsvoordelen die het voor iedereen kan hebben, blijft yoga voor velen iets exotisch. Dat is jammer, want yoga kent vele varianten.

Zo is Yoga Nidra een vorm van yoga waar uitsluitend bij gelegen hoeft te worden. Inspannende lichaamshoudingen komen hier dus niet aan te pas. Deze vorm levert grote voordelen voor de gezondheid op zonder dat hier enige mate van ervaring, flexibiliteit of moeite voor nodig is. Een gat in de markt, voor mensen die diepe ontspanning willen ervaren en lichter door het dagelijks leven willen gaan.

vrouw yoga nidra in bed


Yoga Nidra in het kort

Yoga slaap, dat is wat Yoga Nidra vrij vertaald betekent. Echter slaap je tijdens een sessie niet, maar bevind je je ergens tussen slapen en waken in. Gedurende de sessie, lig je ontspannen op de rug met de ogen gesloten. De instructeur begint met de sessie door op een bepaalde manier te praten. Zijn of haar manier van praten zijn er op gericht, jouw onderbewuste aan te spreken. Zonder dat je het doorhebt, wordt er afgedaald in steedse diepere lagen van je bewustzijn. Dit gebeurt aan de hand van de uitspraken van de instructeur.


Het onderbewustzijn gaat aan het werk

Je brein komt te verkeren in een verhoogde alertheidstoestand terwijl je bewustzijn door verschillende stadia (lagen) wordt geleid. Ondanks dat je geheel alert blijft en je omgeving waarneemt, komt er een bepaalde ontspanning vrij. Het wordt tijdens het ondergaan van je sessie heel stil in je hoofd en lijf. Dit is het teken dat stress zich aan het oplossen is. Dit kan alledaagse stress zijn, maar ook oude en diepgewortelde stress. Het bewustzijn – al je waarnemingen – is relatief oppervlakkig en kan zelf niet bij die diepere bewustzijnslagen komen.

Yoga Nidra is een methode om die diepere lagen snel te bereiken en optimaal te benutten. In slechts vijftien minuten tijd kun je afdalen naar de diepere lagen. Vanaf dan bevindt je je in een toestand gelijk aan een diepe slaap. Helende processen komen op gang en zorgen voor een gevoel van ontspanning en stabiliteit, ook lang na de sessie. Wanneer een Yoga Nidra sessie van ongeveer drie kwartier wordt gedaan, staat dit gelijk aan drie tot vier uur diepe slaap. Na de sessie kom je langzaamaan weer in de normale ‘waaktoestand’. Het zenuwstelsel en de zintuigen reageren weer op de manier zoals wanneer je wakker bent. Het grote verschil echter, is dat je je verkwikt, fris en goed uitgerust voelt. Een zeer aangenaam gevoel dat blijft ‘nagalmen’ gedurende de dag.


Wanneer Yoga Nidra toepassen?

Deze vorm van yoga is voor iedereen die op een zeer eenvoudige manier grootse gezondheidsvoordelen wilt behalen. De klachten die met Yoga Nidra behandeld kunnen worden lopen sterk uiteen en de resultaten zijn zeer veelbelovend. Of iemand zich nu prikkelbaar voelt vanwege een heftige discussie, of iemand zoekt naar verlichting in een depressie die al jarenlang duurt: Yoga Nidra kan bij allerlei stress gerelateerde klachten uitkomst bieden. De volgende lichamelijke- en geestelijke klachten kunnen met Yoga Nidra het hoofd worden geboden:


man slaapprobleem
 • Acute stress(aanvallen)
 • Gegeneraliseerde angststoornis
 • Chronische en acute hyperventilatie
 • Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
 • Depressiviteit
 • Dysthyme stoornis
 • Concentratieproblemen
 • Slaapproblemen
 • Overmatige spierspanning en zenuwen
 • Burn-out
 • Hoofdpijn en migraine
 • Hartkloppingen
 • ADHD
 • ADD
 • Onverwerkt trauma (PTTS) en verdriet
 • Vermoeidheid en regulering van energie
Welk tijdstip van de dag Yoga Nidra toepassen?

Yoga Nidra kan geheel naar behoefte worden gedaan. Er zijn veel cursisten die het op een vast moment in hun dagelijkse routine hebben opgenomen. Alhoewel Yoga Nidra prima ’s avonds voor het slapen kan worden gedaan, loont het om in de in ochtend na het opstaan te doen. Door de dag te starten met een diep ontspannen gevoel, zal dit zorgen voor een heldere en meer productieve dag. Andere momenten die vaak worden gekozen zijn na de lunch, in de namiddag of na de avondmaaltijd. Het maakt eigenlijk niet uit wanneer Yoga Nidra wordt toegepast. De processen doen automatisch hun werk en de effecten zullen uren na de sessie voelbaar zijn.

Yoga Nidra wel of niet voor het slapen doen?

De vraag over dit tijdstip circuleert vaak op het internet.
Vlak voor het slapen een sessie doen om vervolgens in slaap te vallen, is een favoriet tijdstip van vele Nidra beoefenaars. De diepe ontspanning helpt het lichaam in slaap te doen vallen.
In enkele gevallen, kan de slaapcyclus in de war geschud worden door het op dit tijdstip toe te passen. Mensen komen namelijk uitgerust uit de sessie, waardoor het normale slaap- waakritme enigszins verstoord kan raken. Dit wordt echter door een klein percentage genoemd. Pas Yoga Nidra dus toe wanneer het uitkomt en natuurlijk aanvoelt.


Waar op letten bij Yoga Nidra?

Er zijn weinig dingen die de uitkomst en de effecten van deze yoga vorm kunnen beïnvloeden. Wat echter belangrijk is, is dat je ongestoord de audio instructies kunt aanhoren. Een stille kamer met een bed is in feite alles wat er voor nodig is om een sessie goed te doorlopen.

jongen yoga nidra bank

Doordat de thuiscursus van Yoga Nidra ‘mee te nemen’ is, kan dit op elke gewenste plek worden gedaan. Er zijn bijvoorbeeld positieve ervaringen met sessies in bijvoorbeeld de trein of in de buitenlucht. Let echter wel dat Yoga Nidra van invloed is op je onderbewustzijn. Volledig opgaan in een sessie terwijl je in de buitenlucht bent, kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Voer een sessie uit waar je je veilig kunt ontspannen en niet afgeleid kan worden. Wat verder belangrijk is voor de lange termijn effecten van Yoga Nidra, is de herhaling er van. Hoe vaker het onderbewustzijn wordt aangesproken en aangestuurd, hoe vaker de gezondheidseffecten optreden en hoe sterker maar ook langer ze uiteindelijk zullen aanhouden.

Een totaalaanpak voor vele klachten

Yoga Nidra is voor velen een groot cadeau dat met alle plezier blijvend kan worden toegepast. De helende effecten die dankzij het onderbewustzijn plaatsvinden, kunnen bij een breed scala aan klachten uitkomst bieden. Wil je weten of Yoga Nidra jou kan helpen in je dagelijkse leven?
Denk je dat iemand anders misschien gebaat er bij zou kunnen zijn?