Yoga Nidra voor het slapen gaan – Doe je voordeel met het juiste tijdstip



Yoga Nidra voor het slapen gaan kan een goede manier zijn om lichaam en geest voor te bereiden op de slaap. Door alvast in bed te liggen en de Yoga Nidra instructies op te volgen, wordt je in een totale ontspannende staat gebracht en kun je vervolgens een goede nachtrust tegemoet zien. Veel beoefenaars zijn gebaat bij dit tijdstip, het helpt ze de spanning van de dag te neutraliseren en makkelijker in een diepe slaap te vallen. Bovendien heeft Yoga Nidra voor het slapen gaan het praktische voordeel dat je al in je bed ligt en daarna gelijk kunt slapen. Er kunnen soms nadelen kleven aan dit tijdstip en je zult zelf na moeten gaan hoe dit voor jou uitpakt.

Wat gebeurt er tijdens Yoga Nidra?

Gedurende een sessie wordt het onderbewuste naar een staat gebracht die tussen het slapen en waken in zit. De Indiase ontwikkelaars van Yoga Nidra ontdekten dat deze staat waar in je kunt verkeren, een diep ontspannende maar ook een helend effect teweeg brengt. Je slaapt dus niet, maar bent ook niet volledig wakker. Je zintuigen blijven werken en registeren waarnemingen op een ander niveau.

vrouw yoga nidra slaap bed


Dankzij de instructies van de yogadocent wordt je onderbewuste zodanig begeleid dat je afdaalt naar deze staat. De ontspanning neemt gedurende dit proces toe. Indrukken van de dag worden verwerkt en geordend, stress wordt afgebroken en het hoofd wordt helder. Gezonde stoffen worden afgegeven in het bloed die maken dat we ons veerkrachtiger, alerter en meer ontspannen voelen.

Een Yoga Nidra sessie heeft het vermogen om in soms minder dan een half uur, dezelfde resultaten te bereiken als wanneer je vier uur diep zou slapen. Het is een uitstekend middel voor mensen met slaapproblematiek maar ook voor stress-gerelateerde klachten.


Biologische klok

Onze biologische klok, ook wel bioritme,  vertelt het lichaam wanneer het tijd is om op te staan of te gaan slapen. Dit is een proces dat aangestuurd wordt door hormonen. Wanneer het donker wordt bouwt de concentratie melatonine zich in het bloed op. Dit hormoon wordt voortdurend uitgescheiden en bereikt, na een dag wakker zijn, een hoogtepunt waardoor we in slaap vallen. De productie van melatonine bouwt zich gedurende de slaap af. Tegen de tijd dat we wakker worden is de melatonineproductie gestopt en worden we mede aan de hand van het hormoon cortisol wakker.

man slaaptekort werk

Iedereen die wel eens een lange vlucht naar bijvoorbeeld Amerika of Azië heeft gemaakt, weet dat de biologische klok tijdelijk verstoord kan raken. Dit verschijnsel heet ‘jet lag’ en wordt veroorzaakt doordat onze hersenen zich moeten aanpassen aan het verschil tussen de tijdzones. Dit kan dagen tot soms enkele weken duren. Aangeraden wordt na een lange vlucht direct het nieuwe lokale dag- nachtritme op te pakken.

Niet alleen een intercontinentale vlucht kan een verstoring in onze interne klok veroorzaken.
Mensen die wisselende dag- en nachtdiensten draaien bijvoorbeeld lijden over het algemeen vaker aan slaapproblemen. Maar ook de voortdurende blootstelling aan kunstlicht en het blauwe licht van beeldschermen zorgen dat onze hersenen ’s avonds actiever blijven. Hierdoor kan ons bioritme ongemerkt opschuiven en loopt het niet meer synchroon met de normale dag-nachtcyclus.

Biologische klok en Yoga Nidra voor het slapen gaan

Yoga Nidra kan van toegevoegde waarde zijn bij slaapproblematiek.
Echter, wanneer dit vlak voor het slapen gedaan wordt, kan dit er voor zorgen dat je juist moeilijker in slaap valt. Ondanks de ontspannende werking, zorgt Yoga Nidra ook voor een uitgerust en opgefrist gevoel. Dit maakt dat sommige mensen na de sessie zich energieker kunnen voelen en daardoor moeite hebben slaap te vatten. Door met regelmaat aan Yoga Nidra te doen voor het slapen gaan, kan dit de biologische klok in de war gooien. Dit is overigens per persoon afhankelijk en dient dus ondervonden te worden.


Wanneer kun je Yoga Nidra het beste toepassen?

Over het algemeen zijn de ochtend en midden op de dag goede momenten om jezelf op te laden met Yoga Nidra. Je zult merken dat de uitwerking van een sessie kan verschillen wanneer je dit op verschillende tijdstippen doet. Het is een kwestie van uitproberen wanneer en hoe vaak het toepassen prettig voelt.

De ochtend als kickstart

De ochtend voelt voor velen tegenstrijdig, omdat je net een nacht slapen achter de rug hebt. Door dit echter ’s ochtends te doen, creëer je een ontspannen en heldere gesteldheid waar je de rest van de dag profijt van hebt.

Ultieme powernap

Het voordeel van midden op de dag, is dat je jezelf als het ware ‘reset’. Indrukken, situaties en stress die je tijdens het eerste deel van de dag hebt opgedaan, worden verwerkt waardoor je daarna weer veel meer aan kan. Het maakt je productiever maar ook efficiënter omdat je hoofd helder en ontspannen is. Overige momenten op de dag om Yoga Nidra toe te passen zijn na een maaltijd. Het verwerken van een maaltijd maakt namelijk slaperig. Door vervolgens Yoga Nidra te doen, helpt dit de ontspanning in de hand te werken en daardoor ook de spijsvertering.


Wanneer aan Yoga Nidra doen bij slaapproblemen?

Voor mensen die moeite hebben met inslapen en of doorslapen, wordt aangeraden om dit ‘s ochtends op een vast tijdstip te doen. Ongeacht hoe de nachtrust is geweest, kan dit tijdstip helpen de biologische klok weer in het goede ritme te krijgen. Door dit in de vroege ochtend structureel (of zolang als nodig is) toe te passen, zal dit de toon zetten voor de rest van de dag. Stress zal beter hanteerbaar worden, zodat je aan het einde van de dag minder (over)belast bent en de slaap vervolgens beter zult vatten.

Wanneer het slaappatroon geleidelijk aan verbetert en de dag-nachtcyclus ‘natuurlijker’ gaat voelen, kan Yoga Nidra naar behoefte worden gedaan. In sommige gevallen kan Yoga Nidra in de middag ook prima fungeren als een manier om lichaam en geest te voorzien van extra rust en energie. Zolang het in- en doorslapen er door op vooruit gaat, is dit een prima aanvulling.

vrouw yoga nidra herstel

De voordelen van Yoga Nidra ervaren vanuit huis

Doordat Yoga Nidra geen lichamelijke posities kent, is het bij uitstek geschikt om dit zelfstandig thuis te kunnen uitvoeren. Een bed of een bank in een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt is de enige voorwaarde. Doordat Yoga Nidra een onbewust proces betreft, kan het niet fout worden gedaan. De suggesties van de instructies nemen het onderbewustzijn aan de hand en doen automatisch hun werk. Geen inspanning of ervaring zijn dan ook vereist.

De online Yoga Nidra cursus van Rolf van Baalen

Tijdens de maar liefst 7 lessen van deze online Yoga Nidra cursus onderga je een totaalervaring.
Het is een compleet programma dat allerlei oefeningen en tactieken herbergt met als doel een uiterste weldaad voor de gezondheid te bewerkstelligen. Het helpt je stapsgewijs steeds dieper te gaan en handvatten aan te reiken om alledaagse dingen beter en plezieriger aan te kunnen.
Profiteer bovendien van de prijsverlaging en betaal nu slechts €37,00 (voorheen €87,00) voor deze volledige online yogacursus.