Yoga Nidra voordelen? Leer over de eenvoudige toepassing en resultatenYoga Nidra is een unieke speler in het yoga spectrum en kent vele voordelen voor de gezondheid. Het doen aan Yoga Nidra veroorzaakt geen nadelige effecten of andere bijwerkingen. Het is veilig, laagdrempelig en kent een uiteenlopende lijst van positieve resultaten.

Yoga Nidra is nog maar relatief kort in Nederland en had net als Yoga Hatha in het begin een opstart- en imagoprobleem. Yoga Nidra wijkt betreft uitvoering namelijk af van de andere yogavormen. Hierdoor hadden studio’s in het begin moeite met het werven van docenten, maar ook met het vinden van beoefenaars. Om die reden werd Yoga Nidra in het begin gecombineerd aangeboden: Een traditionele yoga sessie gevolgd door het uitvoeren van Yoga Nidra. Er werd enthousiast gereageerd op de toepassing van deze yogavorm en enige tijd later zijn studio’s Yoga Nidra in zijn volledige vorm gaan aanbieden. Met succes, de vraag naar deze bijzondere yoga stroming is sindsdien blijven groeien en het aanbod stijgt gestaag mee.

yoga nidra man in studio


Wat is Yoga Nidra?

Vertaald vanuit het Sanskriet betekent het ‘slaap yoga’. Deze unieke yogavorm wordt geheel liggend uitgevoerd, maar slapen doe je niet. Lichamelijk houdingen en posities komen er dus ook niet aan te pas.
Terwijl je ligt begint de docent instructies af te geven in een vertellende vorm. De ademhaling wordt aangepast en er wordt onder andere opdracht gegeven een reis door het lichaam te maken. Tijdens dit proces beginnen de zintuigen zich terug te trekken en verandert je bewustzijnsniveau. Ongemerkt zakt je bewustzijn af naar diepere bewustzijnslagen. Dit is een ontspannen sensatie waar geen controle over uit te oefenen is. Het onderbewustzijn pikt de instructies namelijk automatisch op, en zet de lichamelijke reacties in gang. Wanneer je afdaalt beginnen de hersenen te mediteren. Dit is aantoonbaar op EEG-scans, waar gezien wordt dat de hersenen delta- en met name thèta hersengolven produceren.

Je ondergaat zogezegd passieve meditatie hetgeen te vergelijken is met een trance-achtige toestand.
Deze fysieke en mentale toestand, stelt het lichaam in staat om verschillende herstelprocessen in gang te zetten. Eén van de belangrijkste reacties is het neutraliseren en opruimen van stresshormonen. Dit gebeurt in een vrij hoog tempo en wordt met meer efficiëntie gedaan dan tijdens de normale slaap. Verder wordt de productie van bepaalde hormonen gestimuleerd, die op hun beurt verschillend bijdragen; GABA, endorfine, oxytocine en dopamine komen in de bloedbaan terecht en dragen bij aan ontspanning, innerlijke balans, het ervaren van geluk, het stillen van pijn het remmen van ontstekingen.

Tijdens een sessie zijn ontspanning maar ook helderheid in het hoofd te merken. Na de sessie voel je je verkwikt en uitgerust. De effecten blijven dankzij de hormonen nog een tijd lang aangehouden. Behalve de verandering in samenstelling van hormonen, wordt de concentratie van enkele neurotransmitters verhoogd. Zo wordt de neurotransmitter serotonine in een grotere hoeveelheid tussen de zenuwcellen doorgegeven. Dit wordt ook waargenomen in de frontale hersenkwab, waar stemming gereguleerd wordt. Een hogere concentratie serotonine als signaalstof, zou een anti-depressieve werking hebben.

De lichamelijke reacties van Yoga Nidra op een rij:

 • Hersenen produceren delta- en thèta frequenties
 • Bloeddruk daalt
 • Ademhaling gaat dieper en langzamer
 • Zenuwstelsel kalmeert
 • Hartslag daalt
 • Stresshormonen worden geneutraliseerd
 • Gezondheid bevorderende hormonen worden afgescheiden
 • Concentratie van neurotransmitters wordt verhoogdYoga Nidra voordelen

De lichamelijke reacties worden als prettig ervaren en doen goede dingen voor de gezondheid. Hoe vaker Yoga Nidra wordt toegepast, hoe meer baat je zult hebben. Dit komt door het op peil houden van stresshormonen en de langdurige blootstelling aan gezonde hormonen en neurotransmitters.

Veel mensen die starten met Yoga Nidra doen dit vanwege het ervaren van stress en of slaapproblemen. De effectieve aanpak van stresshormonen leidt in nagenoeg alle gevallen tot een reductie van stress ervaring, maar ook tot een verbetering van de slaap. Zowel het inslapen als het doorslapen kunnen verbeterd worden, als ook de kwaliteit van de slaap.

jongeman ongelukkig

Echter zijn er nog vele andere (chronische) aandoeningen die dankzij Yoga Nidra verlicht of zelfs opgelost kunnen worden. Te denken valt aan klachten zoals depressie, angst en trauma. Dit is mogelijk, omdat Yoga Nidra stress op een rigoureuze manier aanpakt. Stress kan gezien worden als dé sluipmoordenaar van de gezondheid. Het veroorzaakt andere klachten (symptomen) en houdt ze ook in stand. Mentale aandoeningen, maar ook andere uitingen waaronder huidproblemen, ademhalingsklachten en spijsverteringsproblemen. Wanneer stress kan worden gereduceerd tot een gezond niveau, krijgt het zelf herstellend vermogen meer vrij spel en kunnen aangrenzende klachten verminderen. En wanneer stress langdurig binnen de perken gehouden wordt, maakt dit de weg vrij voor een optimale geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Yoga Nidra voordelen:

 • Verlaging van de bloeddruk
 • Vermindering van angsten en nervositeit
 • Vermindering van neerslachtigheid en depressie
 • Verbetering van de slaapcyclus
 • Vermindering van effecten van burn out
 • Verbetering van de energiehuishouding
 • Verbetering bij ademhalingsproblemen
 • Verbetering van helderheid en alertheid
 • Vermindering van de effecten van trauma
 • Verbetering van de spijsverteringsorganen en stoelgang
 • Verbetering van huid, haar en nagels
 • Verbetering van het libidoDe algehele stemming en het ‘aanvoelen van het lichaam’ zullen er dankzij Yoga Nidra op vooruit gaan. Stress wordt laag gehouden en bovendien meer voorkomen doordat je steeds weerbaarder tegen stress wordt. Dit heeft zijn weerslag op het energieniveau en de geestelijke scherpte. Regelmatige toepassing van sessies stellen je in staat dit steeds gemakkelijker en sneller te bereiken. Op een gegeven moment went het lichaam aan deze prettige toestand en kan Yoga Nidra naar behoefte worden gedaan ter onderhoud.


Wanneer en hoe Yoga Nidra toepassen?

Het tijdstip van uitvoering kan verschil maken in de effecten en is persoonsafhankelijk. Aangeraden wordt om in de beginfase Yoga Nidra in de avond te doen, zodat je ontspannen de nacht in gaat. Verder kan Yoga Nidra prima in de ochtend of middag worden gedaan. Het is een kwestie van uitproberen en ervaren hoe dit bevalt. Yoga Nidra is niet van negatieve invloed op het reactievermogen, dat wil zeggen dat het besturen van voertuigen na een sessie is toegestaan.

yoga nidra voordelen vrouw

Het toepassen van Yoga Nidra is zeer eenvoudig en kan door iedereen gedaan worden. Het ontbreken van de lichamelijke houdingen maakt het de meest laagdrempelige yogavorm voor jong en oud. Het enige dat er dient te gebeuren is ontspannen te liggen en te luisteren. Het onderbewustzijn wordt geactiveerd en doet vervolgens automatisch zijn werk.

Dit praktische voordeel maakt dat Yoga Nidra bij uitstek geschikt is om thuis te doen. Een donkere ruimte zonder afleidingen volstaat om een sessie, middels een goed programma, te ondergaan.
Voor meer informatie over Yoga Nidra en de online cursus van HWYA , zie onderstaande button. Het uitgebreide Yoga Nidra thuisprogramma is stelt je in staat Yoga Nidra fasegewijs te doorlopen en is momenteel in prijs verlaagd.