Yoga oefeningen afvallen? Hoe je met routine effectief calorieën verbrandt

Yoga oefeningen afvallen

Yoga oefeningen afvallen.
Naast het verkrijgen van meer innerlijke stabiliteit en rust, is yoga een inspannende activiteit waar de grenzen opgezocht worden. Het volhouden van bepaalde houdingen, of de snelheid waarin oefeningen elkaar opvolgen, vragen veel van lichaam en geest. Focus en discipline helpen om yoga oefeningen te volbrengen, en door te tijd heen te perfectioneren.

De beweegreden om via yoga af te vallen, wordt door een groeiende groep mensen gedeeld. Naast dat men yoga oppakt voor meer ontspanning en stilte, neemt de motivatie om af te vallen via yoga steeds meer toe. Met goede reden, omdat yoga spiergroepen zowel doet verlengen als doet verstevigen en verdikken.

Door regelmatig aan yoga te doen, zal je lichaam aan kracht, lenigheid en souplesse winnen. Deze combinatie zorgt er voor dat het lichaam strakker wordt en het uithoudingsvermogen toeneemt.
Yoga is een prachtige mix van lichaamsbeweging, bezinning en mentale focus, die als voordelig bijeffect het verbranden van calorieën heeft. Afvallen door aan yoga te doen is goed mogelijk. Het loont om vooraf uit te zoeken welke doelen je jezelf wilt stellen en welke vorm(en) van yoga daar bij past.

yoga klasWaar te beginnen?

Wanneer je doel is om gericht kilo’s te verliezen, kies dan voor een actieve yogavorm. Voorbeelden zijn Vinyasa Yoga, Bikram Yoga en Power Yoga. Deze vormen kennen intense lichaamsoefeningen die gepaard gaan met een hoge afwisselingssnelheid. Bij actieve vormen wordt er gezweet op de mat en zul je, bij regelmatige toepassing, gewicht verliezen.

Daarentegen, dienen de ontspannende yogavormen niet uitgevlakt te worden wanneer het op calorieën verbranden aankomt. De rustige en ontspannende vormen, dragen op hun beurt ook bij aan het verliezen van gewicht. Dit komt doordat lichaam en geest in het dagelijks leven minder belast worden met stress. En doordat het lichaam ontgift wordt van stress, kalmeert het zenuwstelsel en gaan de spijsverteringsorganen optimaler werken. Op die manier stroomt de energie beter, worden afvalstoffen sneller en meer afgevoerd en voorkom je extra opslag van lichaamsvet.

Aangeraden wordt om een combinatie te vinden van inspannende en ontspannende yoga.
Dit komt zowel het afvallen als het geestelijk welbevinden ten goede. Voorbeelden van ontspannende en langzame yogavormen zijn Yoga Nidra, Restorative Yoga en Yin Yoga.


Yoga oefeningen afvallen

Belangrijk om te onthouden, is dat yoga niet weggelegd is voor alleen mensen die lenig zijn.
Yoga is een lichamelijk en geestelijke activiteit voor iedereen. Forceer je zelf nooit tijdens een oefening en voer hem in het begin langzaam en gecontroleerd uit.

Hieronder volgen een aantal oefeningen die ieder op hun beurt bijdragen aan een verbetering van de energiehuishouding, het oprekken en verstevigen van spieren en het verbranden van calorieën en daarmee het verliezen van gewicht.Neerwaartse hond – Downward facing dog

De Downward facing dog is een zeer bekende oefening en vormt één van de basishoudingen. De bedoeling is om op de mat jezelf in een driehoek om hoog te duwen. De voeten kunnen gedeeltelijk of helemaal de mat raken, afhankelijk van lenigheid en positie. De houding lijkt eenvoudig, maar vraagt om veel oefening. Doe deze oefening dagelijks om te zien hoe houding en uithoudingsvermogen toe zullen nemen.
Plankhouding

Planken, of de plankhouding,  is een bekende in zowel de fitness als yogawereld. Planken kan op meerdere manier en de ‘yogamanier’ wijkt wat af van die van de sportschool. Er komt bij deze oefening veel kracht, coördinatie en focus kijken. Het langdurig recht houden van het lichaam zorgen uiteindelijk voor een beter postuur doordat de conditie van het normale staan en zitten toenemen. Voer de plankhouding dagelijks uit en het liefst meerdere keren per dag.
Opwaartse boog

Deze houding, ook wel de diepe backbend, vergt behalve kracht ook ruimtelijk inzicht. Bij deze houding duw je jezelf in boog waarbij je rug zo hol mogelijk is. Belangrijk bij deze oefening is dat je spieren al enigszins opgewarmd zijn. Doe deze oefening dus niet zonder opwarming. Vrees niet als het je niet lukt om in een totale boog te komen. Door regelmatige oefening zal je waarschijnlijk steeds wat hoger gaan.

Schouderstand

Een uitdagende en ‘typische’ houding die veel doet voor de bloedsomloop en vetverbranding is de schouderstand. Deze houding is voor zowel beginners als gevorderden geschikt en kan in verschillende uitingen gedaan worden. Het doel is om de benen naast elkaar kaarsrecht de lucht in te duwen. Hierbij liggen hoofd en schouders (ondersteund) op de grond en ondersteun je met je armen je onderrug, of rusten deze op de grond (voor gevorderden).

yoga schouderstand beginner en gevorderd

Kraanvogelhouding – oefening voor gevorderde yogi

Deze houding – ook wel kraaihouding – vergt veel balans en kracht en wordt over het algemeen gedaan door mensen met (enige) ervaring in de yoga. De bedoeling is om vanuit gehurkte houding het onderlichaam te laten zweven, door uitsluitend te steunen op de handen. Veel oefening en aandacht is nodig om de kraanvogel ten volste uit te kunnen voeren.

Ben je een beginner in de yoga en wil je hem toch proberen? Voer dan alleen het eerste gedeelte van de video uit, waarbij om de beurt linker- en rechterbeen worden opgetild.
Yoga oefeningen afvallen middels ontspanning

Zoals genoemd is ontspannen in de yoga zeer belangrijk bij het bevorderen van gewichtsverlies.
Soms kan het uitsluitend doen van ontspanningsoefeningen al bijdragen aan afvallen. Bij alle ontspanningsoefeningen is er geen ervaring nodig. Zorg voor een rustige omgeving zonder afleiding.


Kindhouding – Child pose

De kindhouding bestaat uit twee onderdelen. De bedoeling is om voor wat langere tijd, in deze houding te zitten die overeenkomt met hoe een baby of peuter in de wieg of bed ligt. Ontspanning en een ontstekingsremmende werking nemen toe.
De maangroet

Aan het einde van een yoga sessie, of aan het einde van de dag, kan er afgesloten worden met de maangroet. De maangroet is een korte routine van een aantal  posities die ruimte creëert in het lichaam en een rustgevende uitwerking heeft. Het is goed geschikt om dit voor het slapen gaan te doen.
Wat kun je nog meer doen voor ontspanning en spijsvertering?

Hoe dieper het lichaam weet te ontspannen, hoe gunstiger dit is voor de afbraak van stresshormonen, het kalmeren van zenuw- en bloedvatenstelsel, en de werking van de spijsvertering.

Naast ontspanningstechnieken en oefeningen, is er een yogavorm die specifiek ontwikkeld is om de diepst mogelijke ontspanning te bereiken. Deze vorm heet Yoga Nidra en laat je passief mediteren dankzij gesproken instructies.
Het proces gebeurt aan de hand van het instrueren van het onderbewustzijn, die tijdens de diepe meditatie bepaalde hersengolven op gang brengt. Deze hersengolven zijn ook waarneembaar tijdens een trance en hebben veel invloed op de hormoonklieren en de hormoonspiegels.

Tijdens een sessie worden stresshormonen in snel tempo afgebroken en tegelijkertijd hormonen afgegeven die bevorderend zijn voor ontspanning, helderheid, energie, pijnstilling en het vermogen je gelukkig te voelen.